Salavat vann Gagarin Cup

Robert Nilsson kan glädja sig åt ett ryskt mästerskapsguld.

Tony Mårtensson var först.

Nu kan ytterligare två svenskar titulera sig KHL-mästare.

Erik Ersberg stod på nytt för en stormatch och Robert Nilsson grundlade 3-2-segern med en framspelning i den femte finalen mot Atlant Mytisjtji.

– Helt underbart, säger Nilsson.

Det kan även Erik Ersberg.

Robert Nilsson hade gått poänglös från isen i sju raka matcher.

I dag, när Salavat Julajev Ufa hade chansen att säkra Gagarin Cup-titeln, slog han till.

Efter 7.45 av den första perioden spelade han fram till Andrej Taratuchins 1-0-mål i den femte finalmatchen mot Atlant Mytisjtji. Ett riktigt viktigt mål.

– Jag tror inte att vi har torskat en enda gång på hela säsongen när vi gjort första målet, så det kändes riktigt komfortabelt att få första målet, säger Nilsson till Sportbladet.

Och det såg länge ut som att Atlant inte skulle lyckas spräcka Erik Ersbergs nolla över huvud taget.

Stor dramatik

Men när Salavat drog på sig tre utvisningar inom loppet av 59 sekunder orkade inte ”den svenska väggen” – ett smeknamn som den assisterande tränaren Igor Zacharkin myntat – stå emot. Med ett skott från kort distans kvitterade Jan Marek.

Matchen såg ut att gå mot förlängning, då Andrej Kutejkin i power play tryckte dit 2-1 till Salavat. Bara drygt en minut senare gjorde Aleksandr Svitov 3-1 till Salavat.

Om dramatiken var över där?

Inte alls.

Motade 16 skott på en period

26 sekunder efter Svitovs fullträff reducerade Aleksej Gluchov och när Salavatbacken Kirill Kolstov visades ut med 3.36 kvar av ordinarie matchtid intensifierades kvitteringsjakten.

Totalt tvingades Erik Ersberg mota 16 skott i den sista perioden – och tack vare det är han och Robert Nilsson andra och tredje svenska Gagarin Cup-mästare någonsin efter Tony Mårtensson, som tog hem titeln 2009 med Ak Bars Kazan.

– Man mår hyfsat skönt just nu, säger en jublande glad Robert Nilsson, som rankar segern som karrärens höjdpunkt så här långt.

– Helt klart. Helt klart. Det är första gången som man vinner något riktigt stort. Det är helt underbart. Vi har ett bra lag, så det känns jäkligt skönt.

Erik Ersberg var lika glad han.

– Helt underbart. Det var ju min första stora final, så det var skönt att få vinna den också.

Samtidigt är  Patrick Thorsen förste norsk att vinna Gagarin Cup efter att Salavat besegrat Atlant med 4-1 i matcher.