Linköping krossade Leksand – Högberg höll nollan

Joakim Löwing/TT

Publicerad 2022-03-08

Utsatt läge och fortsatt risk att hamna i kval – då svarade Linköping för en av säsongens bästa insatser.

Målvakten Marcus Högberg nollade Leksand – när östgötarna körde över dalagänget med 4–0.

– Linköping gör en jävligt bra insats, berömmer Leksands tränare Björn Hellkvist.

Leksands IF

Linköping presterade en mycket svag insats när laget åkte på stryk med 2–5 hemma mot Malmö i söndags.

För att inte riskera bli inblandat i bottenstriden på allvar var det av högsta vikt med seger i tisdagens hemmamöte med Leksand.

Och de drygt 6 000 åskådarna fick se ett helt annat spel än senast – tabellelvan var fullproppad av energi och gav tabellsjuan Leksand en rejäl lektion i den första perioden.

Leksand utan chans

Ett fartfyllt, intensivt och distinkt LHC satte 1–0 genom Robert Lantosi och 2–0 i powerplay av Patrick Russell.

Östgötarna dominerade fullständigt, vann skotten med hela 17–4 under de inledande 20 minuterna och borde haft en större ledning.

– Vi kändes trötta i dag. Vi hade några tunga spelartapp och kunde inte riktigt svara upp till det. jag vet inte varför. Det är ingen ursäkt att man blir av med spelare innan match, säger Björn Hellkvist.

Han fick se både backen Calle Själin och stjärnvärvningen Marek Hrivik tacka nej till spel strax före matchstart. Dessutom tvingades backen Jonas Ahnelöv kliva av.

– Det ska vi kunna hantera som lag men vi gjorde inte det i dag, säger Hellkvist.

Strålande Högberg i kassen

Gästerna höjde sig i mittakten – men det var ändå LHC som skapade de klart vassaste chanserna. I samma boxplay kom Patrick Russell fri – två gånger.

Den första gången prickade den danske forwarden stolpen – och vid den andra svarade målvakten Kasimir Kaskisuo för en smått ofattbar plockning då både Russell och Markus Ljungh var fria.

Leksand mäktade aldrig med att ta sig in i matchen – som LHC kontrollerade fullständigt.

I stället ökade hemmalaget på ytterligare genom Robert Lantosi och Ben Maxwell i den sista perioden – och en riktigt stabil målvakt i Marcus Högberg nollade gästerna.

– En av våra mest kompletta matcher över 60 minuter så jag är väldigt glad. Vi var redo i dag och ville vinna för våra fans, de var vår sjätte spelare, säger tvåmålsskytten Robert Lantosi.

Vill man inte alltid vara redo och vinna?

– Jo, såklart, men alla matcher går inte din väg

Vad berodde det på att det gick er väg i dag, sa ni något speciellt i omklädningsrummet?

– Ja, vi visste vad vi måste göra, det hårda jobbet, och det gick att se på matchen. Alla var redo och spelade tillsammans i dag, säger Lantosi.