Rostigt Växjö vände till seger

Publicerad 2021-03-09

Matchovanan var påtaglig – i en period. Sedan vände Växjö 0–1 till 3–2 mot Färjestad.

– Skönt, säger tabelltvåans 2–1-skytt Pontus Homberg.

Växjö fortsätter att pressa Rögle i toppen av SHL-tabellen.

I lagets första hockeymatch i mars började det illa, men slutade desto bättre – med en 3–2-seger mot Färjestad.

– Kul att göra mål igen och skönt att vi vänder tillbaka matchen, sade Pontus Holmberg till C More.

Jakob Forsbacka Karlsson inledde SHL-säsongen i Växjö, som centern lämnade utan ett enda mål på 26 matcher.

I nya kläder är ”JFK” effektivare. När 24-åringen för första gången ställdes mot sin förra klubb behövde han bara lite mer än en halv period för att öppna målskyttet.

Efter ett sex år långt nordamerikanskt äventyr, med 29 NHL-matcher och tre mål för Boston Bruins som höjdpunkt, gjorde Forsbacka Karlsson totalt fem mål på 66 matcher för Växjö. Han har gjort lika många på 19 matcher för Färjestad.

Växjös Pontus Holmberg jublar efter ledningsmålet (2–1) mot Färjestad.

Bra i powerplay

Växjö ägnade första perioden åt att slipa bort rosten efter en och en halv vecka utan matcher. Tabelltvåan var åtskilligt skarpare efter första pausen.

När smålänningarna fick chansen i powerplay för första gången kom kvitteringen. Jack Drury och Pontus Holmberg sågade sig fram till ett jätteläge och amerikanen satte 1–1 i halvtom bur bakom hemmamålvakten Arvid Holm.

Växjös mål i numerärt överläge – och Färjestads ineffektivitet i samma spelform – belyser en stor skillnad mellan gästerna och hemmalaget.

Inför mötet i Karlstad var Växjö trea i ligan i powerplay och näst bäst i boxplay, med totalt 13 plusmål i ”special teams”. Färjestads statistik är betydligt sämre. Laget var näst sämst i powerplay och hade bara tre lag bakom sig i boxplay, vilket gav 14 minusmål med ojämnt antal spelare på isen.

Holmberg fullbordade vändningen när han drog nytta av Marcus Sylvegårds hårda arbete i anfallszon. Sylvegård skakade av sig en tuff tackling, vann tillbaka pucken och levererade den till sin kedjekompis som sköt direkt, 2–1.

”För mesiga”

Karlstadlagets oförmåga i numerärt överläge höll i sig mot Växjö – i tre minuter och 59 sekunder. Sedan studsade Michael Lindqvists passningsförsök in bakom bortamålvakten Viktor Fasth.

Det hjälpte inte Färjestad till poäng, eftersom Richard Gynge så dags hade vallat in 3–1 för Växjö.

– Jag vet i sjutton vad som hände. Jag försökte få den till Brendan (Gaunce) men man är ju ingen passningsspelare, sade den vana målskytten till C More.

Förlusten var den tredje i rad för Färjestad.

– Vi är för mesiga. Vi vinner alldeles för få kamper. Det slutar med tek(ning) i egen zon efter varje byte i princip, sade lagkaptenen Victor Ejdsell till C More.

Växjös forward Ludvig Nilsson lämnade isen i den andra perioden med en befarad knäskada sedan han fallit illa efter en närkamp med Färjestads Jonathon Blum.