”Jag har varit likgiltig inför andras säkerhet”

Publicerad 2012-10-15

Förre busen ber om ursäkt – och kritiserar Hockeyligan

Patric Blomdahl

Hjärnskakningarna avlöser varandra i svensk hockey.

Nu ber AIK:s Patric Blomdahl, 28, om ursäkt för tidigare synder.

– Jag har varit likgiltig inför andras säkerhet, säger han till SVT.

Förra säsongen var tacklingar mot huvudet den stora snackisen i elitserien.

Den här säsongen har svensk hockey varit tämligen förskonad från allvarliga skador – tills för en vecka sedan.

I tisdags fördes HV:s Oscar Sundh till sjukhus medvetslös och i lördags var det Rögles Jesper Jensen som brakade in i sargen med huvudet före.

”Kört över folk till höger och vänster”

Därefter har debatten tagit ny fart. Och en av de ivrigaste att få bort det smutsiga spelet är förre busen Patric Blomdahl, AIK. I dag skäms han för sitt ansvarslösa beteende och har engagerat sig i spelarfacket Sico.

– Jag har varit en spelare som tidigare i min karriär i princip kört över folk till höger och vänster utan att bry mig om utgången. Vi vill inte få bort tacklingar som är jätteviktigt för underhållningsvärdet, men vi kan vara smartare på isen och minska hjärnskakningar, säger han till SVT.

”Känner sig överkörd”

Patric Blomdahl gjorde sig tidigt i karriären känd som en buse. Flera säsonger i rad hade han ett snitt på över hundra utvisningsminuter per säsong.

Men på senare tid har han hållit sig ifrån utvisningsbåset (se faktaruta).

Blomdahl och Sico, som vill ha en tydligare reglering vid händelse av hjärnskakning, känner dock ett motstånd från Hockeyligan.

– Man känner sig överkörd. Det känns inte som om Hockeyligan lyssnar på oss. Vi skulle kunna få ett mycket bättre samarbete med Hockeyligan, säger Blomdahl till SVT.

Hockeyligan: ”Vi kan bli bättre”

Blomdahl vill införa ett så kallat ”impact test”, en modell som fungerar i NHL och som spelarna tror skulle kunna förlänga och rent av rädda många karriärer. Det är ett vetenskapligt test som görs på samtliga spelare inför säsongen och sedan efter att en hjärnskakning inträffat, för att kontrollera hjärnans sätt att fungera.

– De medicinska teamen i klubbarna gör ett jättejobb när det gäller hantering vid en hjärnskakning. Men vi kan alltid bli bättre. Det gäller att se över de verktyg som finns, som vi använder, och även de verktyg som finns, men som vi inte använder, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren till SVT.

Följ ämnen i artikeln