Detroit klart för sitt 23:e slutspel i rad

Publicerad 2014-04-10

Detroits makalösa slutspelssvit lever.

Red Wings blev – trots nattens 4-3-förlust på straffar – klart för sin 23:e Stanley Cup-fest i rad.

– Det var en rätt skön känsla och skönt att få den där poängen som ger oss en chans i slutspelet, säger 22-årige hjälten Riley Sheahan som kvitterade matchen med en minut kvar.

Detroit, som större delar av säsongen dragits med skador och till exempel fått klara sig utan viktiga pjäser som Pavel Datsyuk och Henrik Zetterberg under hela mars, behövde bara en poäng till för att säkra sin plats i slutspelet.

Trots stort spelövertag i fem mot fem (det tog sju minuter innan Pittsburgh avlossade första skottet) och att Tomas Jurco och Jakub Kindl gett rödvingarna två ledningar, kom Penguins hela tiden tillbaka genom James Neals två powerplay-mål.

Jussi Jokinen gav också Pittsburgh ledningen i tredje perioden, men Riley Sheahans direktskott på Niklas Kronwalls passning vid blå studsade över Marc-Andre Fleury och kvitteringen till 3-3 med 1.15 kvar innebar att Detroit mirakulöst nog är klart för ännu ett slutspel.

Jokinen var sedan den enda som förmådde att göra mål på straffarna, trots att han höll på att tappa pucken på vägen fram till Jonas Gustavsson i målet. Daniel Alfredsson, som liksom Gustav Nyquist noterades för en assist, brände sin straff efter en otrolig räddning av Penguins-keepern.

Ser fram emot mötet

Nattens möte i Consol Energy Center i Pittsburgh var troligtvis ett genrep inför en kvartsfinaldrabbning i öst eftersom Detroit ser ut att lägga beslag på en av wild-card-platserna som innebär att antingen Pittsburgh eller Boston väntar.

– Inget av lagen som tar sig till slutspel är lätt att möta, säger Fleury som stoppade 34 skott i sin 39:e seger.

– De spelar hårt och har skickliga spelare, det skulle vara ett kul möte, säger han till nhl.com.

Letang matchens stjärna

Pittsburgh hade för kvällen Sidney Crosby och Chris Kunitz tillbaka, men det var en annan vars comeback var desto mer efterlängtad.

Kris Letang var tillbaka efter den stroke som hållit honom borta från hockeyn i tio veckor, och hade stor del i det ledningsmål Jussi Jokinen gjorde i tredje perioden. Letangs återkomst slutade med 22:30 i istid, en assist och två skott på mål.

– Det var några saker som kändes bra, och några saker som jag behöver få tillbaka min tajming på, sa backstjärnan som belönades med pris som matchens första stjärna.