Tveksamma domslut, ras, förlängning och till slut straffar.

Mötet mellan Norge och Frankrike blev ett riktigt 17:e maj-drama.

Till slut fick nationaldagsfirarna från Norge se sig besegrade.

Norge, Frankrike, Slovakien och Tjeckien slåss om två slutspelsplatser bakom Sverige och Kanada. De två förstnämnda möttes i dag i en mycket viktig match.

Till en början såg det ut som att Norge skulle få fira 17:e maj med en lätt trepoängare. Först satte Mats Trygg 1-0 i första perioden innan Morten Ask ökade på till 2-0 med omdiskuterat mål där han tryckte samtidigt körde på franske målvakten Cristobal Huet.

– Ju mer jag ser det här målet desto mer vill jag döma bort det, säger Arto Blomsten.

Tre mål på 51 sekunder

Men det skulle blir klart mer dramatiskt – och det snabbt.

Inom loppet av 51 sekunder i slutet av andra perioden gjorde Frankrike 1-2, 2-2 och 3-2 genom bland annat två mål av Antoine Roussel.

– Det är häpnadsväckande hur det norska laget faller samman, säger Arto Blomsten.

Daniel Sörvik kvitterade i början av tredje perioden men Skellefteåforwarden Pierre-Edouard Bellemare replikerade snabbt med 4-3 med ett stenhårt handledsskott.

Brödrarsamarbete gav förlängning

Norge vägrade dock ge upp på sin nationaldag. Ett läckert brödrarsamarbete mellan Ken-Andre Olimb och Mathis Olimb gav 4-4.

I förlängningen fortsatte dramat, med bara 18 sekunder kvar tappade Morten Ask pucken och Frankrike kunde ställa om i ett tre mot ett-läge. Ett läge som Ask själv räddade upp genom att kasta och täcka skott på mållinjen.

Dramat avgjordes, som sig bör, på straffar. Där drog fransmännen längsta strået när Stephané Da Costa avgjorde i sista straffomgången.

Det betyder att både Norge och Frankrike står på sju poäng i grupp A bakom Sverige och Kanada men, inför kvällens matcher, före Tjeckien.

För norrmännen betyder det att Frankrike ser ut att knipa deras kvartsfinalplats.

– Jag är fruktansvärt besviken. Jag är så deppad att jag inte orkar fira 17 maj, säger Jonas Holös till NRK.