Dagens namn: Jon, Jonna

Norges hopp: Kanada

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-17

Om Tjeckien förlorar är Norge kvartsfinalklart

Norges chans till kvartsfinal lever – tack vare Tjeckien, som besegrade Lettland med 3–1.

Men nu är norrmännens enda hopp att Tjeckien förlorar mot Kanada.

Tjeckien – som var piskat att vinna mot Lettland i kväll – inledde ursinnigt och vann skottstatistiken i första perioden med 16–2.

Men Lettlands målvakt Edgars Masalskis storspelade och höll sitt lag kvar i matchen.

Två box play-mål

I andra perioden fick Lettland en gratischans att ta ledningen när Tjeckien visades ut för sex utespelare på isen. Men – i stället kunde lagkaptenen Tomas Rolinek kontra in 1–0 för Tjeckien.

Lettland fortsatte sedan att slarva bort puckar och när Michal Roszival visades ut återupprepade sig historien. Lettland slarvade med pucken i power play, Tjeckien kontrade – och Tomas Rolinek smackade in 2–0 bakom Masalskis.

Lettland utslaget

I tredje perioden gav Sergejs Pecura Lettland hopp med en reducering. Men bara 46 sekunder senare satte Roman Cervenka 3–1 och dödade spänningen.

Om Lettland hade vunnit hade Norges chans till kvartsfinal varit borta. Norge – som redan har spelat klart – kan tacka Tjeckien för att hoppet fortfarande lever. Ironiskt nog är Norges enda chans att Tjeckien förlorar mot Kanada i sista matchen. Hamnar Norge och Tjeckien på samma poäng är Norge vidare tack vare seger i inbördes möte.