HV fick hål på Färjestads ”omöjlige” målvakt

Jonas Gustavsson.

15 raka segrar. Inte en förlust sedan 12 februari.

Men i kväll tvingades Färjestad och ”Monstret” Jonas Gustavsson kapitulera.

– Vi fick två mål ganska tidigt och då darrade deras målvakt, säger HV:s Simon Önerud efter 4–1-segern.

Sportbladet har redovisat siffror för var slutspelsmålvakterna släpper in sina puckar och var de främsta målskyttarna sätter sina puckar.

Högt eller lågt? Färjestads målvaktstränare Erik Granqvist avfärdade i dagens tidning statistiken med orden:

– Det är viktigare att kolla hur målen tillkommer, vad som händer i situationerna innan. 90 procent av alla mål är sidledsförflyttningar och returer, då spelar det inte så stor roll om puckarna går högt eller lågt.

Oturlig Rhodin

2.46 in på första finalen var det inget snack. HV:s Martin Thörnberg tog några skär in i Färjestads zon och smackade in pucken i krysset bakom Jonas Gustavsson.

En mardrömsstart för Gustavsson, som under slutspelet fått smeknamnet ”Monstret” eftersom han förefallit omänsklig.

HV verkade dock inte speciellt rädda och efter 13.42 kom även 2–0. Björn Melin sköt ett skott som styrdes på olycklige FBK-backen Thomas Rhodins klubba och letade sig in i mål via stolpen.

Färjestad hade sedan kanonlägen att reducera innan första perioden var över – men då klev Stefan Liv fram och storspelade, precis som han gjorde när HV och Färjestad möttes säsongen 2003/04.

”Inte Gustavssons fel”

Han mirakelräddade lägen från såväl Jonas Holös, Rickard Wallin och Jesper Mattsson.

Till slut, 2.21 in på tredje perioden, tryckte Jörgen Jönsson in reduceringen – men HV:s replik kom lika snabbt som hårt.

Efter 7.23 spelade Björn Melin in pucken till Teemu Laine som stötte in 3–1. Och bara knappt två minuter senare la Simon Önerud in 4–1 i tom bur efter att Jonas Gustavsson satts ur spel. Gustavsson klagade hos domaren, men faktum är att det var FBK-backen Jonas Holös som knuffade in Nichlas Torp i Gustavsson.

– Gustavsson gör ingen kalasmatch, men det är inte hans fel att Färjestad förlorar, säger experten, förre målvakten, Petter Rönnquist i Kanal 9.