”Förlusten i Miracle on Ice var KGB:s fel”

Fetisov klandrar oväntad aktör

Kaos på isen efter fullbordade miraklet.

Oslagbara Sovjets förlust mot de amerikanska amatörerna chockade hockeyvärlden.

Enligt Slava Fetisov – stjärna i det sovjetiska laget – var det förbundskaptenens KGB-sympatier som låg bakom den historiska skrällen.

Den allmänna uppfattningen 1980 var att det sovjetiska landslaget i ishockey var oslagbart. När ett amerikanskt landslag – bestående av amatörspelare från college – skulle försöka rubba sovjeterna vid OS i Lake Placid samma år var utgången i matchen nästan skriven på förhand.

Men USA chockade världen och vann 4-3 mot den enorma favoriten – något som kom att kallas Miracle on Ice.

I en ny dokumentär vid namn Red Army erbjuder förre Red Wings-backen Slava Fetisov – stjärna i det sovjetiska laget som förlorade – en förklaring till ”miraklet”.

Han skyller på Sovjets underrättelsetjänst, KGB.

Bytte målvakt efter ett mål

I dokumentären – som USA Today tagit del av – berättar Fetisov att dåvarande sovjetiske förbundskaptenen Victor Tikhonov stod KGB nära och favoriserade Dinamo Moskva-spelare framför CSKA Moskva-spelare.

På den tiden var Dinamo KGB:s lag medan CSKA representerade Röda armén.

Följden blev – enligt Fetisov – att skickliga CSKA-spelare fick stå åt sidan för mindre begåvade Dinamo-spelare.

Ett drag som uppmärksammades och ifrågasattes efter matchen var hur förbundskapten Tikhonov bytte ut CSKA-målvakten Vladislav Tretiak efter att denne släppt in ett mål i den första perioden.

Dinamo-målvakten Vladimir Myshkin fick stå de två sista perioderna – och släppte in tre mål.

– Tre av USA:s fyra mål gjordes på defensiva Dinamo-spelare. Det är en KGB-organisation. Tre av fyra mål. Jag släppte inte till ett mål i den där matchen, säger Fetisov, då i CSKA.

”Försökte döda Röda armén”

Fetisov är dock i det närmaste tacksam över att Sovjet inte vann det där OS-guldet.

– Tikhonov försökte döda Röda armén. Om Tikhonov vunnit det där OS-guldet i Lake Placid hade det inte funnits någon Russian Five (grupp CSKA-spelare som dominerade rysk hockey och sedermera flyttade till NHL reds anm.). Då hade Dinamo dominerat fortsättningsvis. Förlusten hjälpte mig att bli den man jag blev, säger Fetisov enligt USA Today.

Ryssen blev stjärna i NHL där han spelade i New Jersey Devils respektive Detroit Red Wings mellan åren 1989 och 1998.