Almtuna–AIK 3–2

Almtuna tog tre viktiga poäng i hemmamötet med AIK.

Stor matchvinnare med två mål: Joachim Gellerstedt.

Solnalaget ville givetvis dryga ut andraplatsen – men laget fick det svårt i Gränbyhallen.

Robert Kimby har räddat många poäng åt Almtuna på senaste tiden, och i segermatchen mot AIK låg forwarden återigen bakom triumfen tillsammans med just nämnda Gellerstedt.

Efter en kanonstart från AIK:s sida med ett tidigt mål och en sen fullträff i första perioden kunde sedan hemmalaget komma ikapp.

Kimby assisterade till Joachim Gellerstedts 1–2 i spel fem mot fyra efter halva den andra perioden och drygt fyra minuter senare kunde Kim Karlsson kvittera.

I inledningen av tredje tryckte Gellerstedt in segerpucken i nätmaskorna.

Almtuna har därmed 67 poäng och har bara fyra pinnar till tredjeplatsen.

Borås–Sundsvall 2–4

Borås har överraskat så här långt och har bara tio poäng till play off.

Men gästerna Sundsvall överraskade ännu mer den här kvällen.

Bottenlaget tog tre livsviktiga poäng på bortais och hoppet blir allt ljusare för en överlevnad i allsvenskan utan att tvingas till kvalspel.

I slutet av andra perioden rakade Niklas Zetterström in sitt andra mål för kvällen.

Fullträffen betydde 1–3 och var matchavgörande.

För trots massiv hemmaforcering stod Sundsvalls målvakt Joakim Lundström upp väldigt bra och andra målet släppte han in först elva sekunder före slutet.

Sundsvall har fem poäng ner till kvalstrecket och Troja/Ljungby.

Leksand–Mora 3–0

Leksand vann slaget om Siljan och tog en gruvlig revansch efter senaste bottennappet mot AIK på Hovet.

Mora som har varit riktigt bra under senare delen av säsongen hade känn på tredjeplatsen – men i och med förlusten är det fortfarande en bit till den sista direktplatsen till kvalserien (tre poäng).

Pelle Prestberg blev som så många gånger tidigare matchhjälte.

För en vecka sedan svarade han för fyra poäng i segermatchen (5–4) mot Malmö.

I kväll öppnade han målskyttet efter 14.18 genom en soloprestation där han lurade både en back och målvakten Lars Johansson innan han rakade in ledningspucken.

I början av tredje slog Patrik Carlsson in utökningen på pass från Prestberg och i tredje svarade Peter Nordström för ett skott från egen zon – på pass från Prestberg – det var tom bur och betydde 3–0.

Leksands unge målvakt Joacim Eriksson tog JSM-guld med Brynäs ifjol.

Mot Mora höll han sin sjunde nolla för säsongen i Leksandsdressen och är allsvenskans bästa målvakt.

Leksand drygar ut ledningen något i toppen och har fem poäng före Växjö och hela sju pinnar mer än AIK.

Oskarshamn–Malmö 1–4

Malmö kämpar för att lyckas knipa en tredjeplats.

På fredagen tog skåningarna tre poäng i bortamötet med Oskarshamn.

Jumbon ser därmed ut att vara nästintill helt uträknat för en överlevnad utan kvalspel.

Malmö hade ett kraftigt övertag i första perioden men utdelningen kom i inledningen av mittakten.

Lucas Sandström rakade in ledningspucken bakom David Rautio efter bara 36 sekunders spel. Trots ett fortsatt övertag spelmässigt från skåningarna lyckades hemmalaget kvittera och hålla resultatet perioden ut.

Tidigt i tredje fick Malmö utdelning retroaktivt.

Tomas Wallgren gjorde 1–2 tidigt efter förarbete av bland annat Nichlas Hardt.

Drygt tre minuter senare slog Hardt själv in utökningen – den här gången i spel fem mot fyra.

Oskarshamn gjorde vad man kunde och tog ut målvakten. Då punkterade Robin Weihager matchen.

Malmö har fyra poäng upp till tredjeplatsen och det återstår 14 omgångar.

Björklöven–Örebro 2–3 efter förlängning

Björklöven fick i alla fall med sig en viktig poäng i mötet med Örebro.

Umeålaget har nu sex poäng till godo och ser ut att ha en god chans att slippa kvalspel.

Örebro däremot gör ju en kanonsäsong som nykomling.

Laget är nia och även fast det är jämnt bland konkurrenterna så är det just nu en jättebra placering som laget ska vara nöjda med.

Björklöven hade – liksom många tidigare matcher – ett kraftigt övertag i skottstatistiken, men hade väldigt svårt att få in pucken i nät.

Efter två spelade perioder var det bortaledning med 2–0 men i tredje lossnade målskyttet för Löven.

Tidigt i slutakten reducerade Johan Wikström i spel fem mot fyra och dryga minuten senare kvitterade Tomi Mustonen – det var rättvist.

Björklöven kunde sedan avgjort i tredje men istället fick man nöja sig med en poäng när gästernas Jonas Karlsson slog in segerpucken i förlängningen.

Växjö–Västerås 3–2 efter förlängning

Säsongens besvikelse Västerås imponerade och krigade med sig en poäng i bortamötet.

Växjö lyckades vinna efter förlängning och kammade hem två viktiga pinnar i toppen av tabellen.

Smålänningarna har fem poäng upp till ettan Leksand och har två poäng mer än trean AIK.

Hemmalaget inledde bra och hade en tvåmålsledning med sig till första pausvilan.

I andra satte Västerås två tidiga mål och efter kvitteringen höll sig siffrorna hela vägen till 60 minuter.

Först reducerade Tobias Forsberg i spel fem mot fyra efter 2.34 – och bara två minuter senare slog han till igen. Rejält flyt för Forsberg som givetvis anses som en av matchvinnarna.

Växjös Christian Magnusson avgjorde mötet på ett straffslag under förlängningen.

Växjö är nu ensam tvåa i allsvenskan och har fem poäng upp till Leksand.

Bofors–Troja/Ljungby 3–5

Imponerande vändning av Troja/Ljungby i bortamötet med play off-placerade Bofors på bortais.

Troja som ligger under strecket har tack vare segern fortfarande bara fem poäng upp till säker mark – eftersom konkurrenten Sundsvall också tog tre poäng ikväll.

Och det var framför allt sättet laget gjorde det på som gjorde stort intryck.

I slutet av andra var Bofors faktiskt på väg att säkra tre poäng när Johan Nilsson gjorde 3–1 i spel fem mot fyra.

I tredje akten kom tokvändningen som chockade hemmapubliken.

Marcus Götz reducerade till 3–2 efter 5.23 .

Tre minuter senare kvitterade Andreas Sundin och blott en minut därefter tog gästerna ledningen.

5–3-pucken sattes med sekunder kvar i tom kasse.