Därför blev HV 71 2000-talets bästa lag

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-25

Tredje SM-guldet
på sju säsonger

HV71 jublar efter SM-guldet.

HV 71 mästare – igen.

I en fantastisk finalserie visade HV 71 att säsongen var deras med seger både i elitserien och i slutspelet.

Tredje guldet på sju säsonger och på 2000-talet är HV 71 den bästa och främsta klubben i svensk ishockey.

Sportbladets hockeyexpert Tomas Ros har gått in under huden på HV 71 och tagit reda på hemligheterna bakom framgångarna.

24 februari 2001.

HV 71 har precis förlorat mot Malmö, 2–4, hemma i Kinnarps Arena och säsongen slutade i moll för HV?71.

Kaos och frustration. Irritation och förödmjukelse.

Klubben missade slutspel och det knorrades hos sponsorerna och i styrelsen.

2000–2001 var första säsongen med den nya lyxarenan, Kinnarps, som var den första av sitt slag i landet. Strax därefter byggde Färjestad sin arena, men HV 71 var först ut med att spela i en fin och lyxig arena i stället för en ishall.

Men första säsongen blev ett misslyckande, något som ingen i HV 71 accepterade och redan säsongen därefter ställdes högre krav på klubbens sports­liga nivå.

Den säsongen blev också startskottet för en ny era och tid för HV 71. Grunden utgjordes av Kinnarps Arena, som bäddar för rejält med intäkter. Arenan har blivit en samlingsplats för närings­livet i Jönköping och givetvis ett hockeytempel som passar hockeyspelare och publik.

Nu planeras en utbyggnad av arenan och en utbyggnad av hela området runt arenan med fler isytor, bland annat.

Vinnarmentaliteten

Det finns få klubbar som har samma vinnarmentalitet som HV 71.

Det genomsyras från pojklag via junioråldern till seniorerna.

A-lagets statistik i SM-finalerna är smått fantastisk. Man har spelat fem finaler och vunnit fyra av dem. Lika häftigt facit har Smålands TV-pucklag som spelat i fem ­finaler och vunnit samtliga.

Är det något i vattnet i Vättern som ­skapar ­vinnare?

Bara tur?

Sanningen är att HV 71 alltid haft speciella ledarprofiler i laget. 1995 hette ledaren Esa Keskinen. 2004, 2008 och 2010 är det bland andra Johan Davidsson och David Petrasek som visar hur man ska uppträda på träning, hur man ska hantera fans, media och sponsorer. Och vilken arbetsmoral man ska visa under matcherna.

Just ­Davidssons vinnarmentalitet och hans sätt att gå i bräschen i precis alla sammanhang är unik. När inte lagkamraterna ger järnet på träningen så skäller inte Davidsson. Han har andra sätt att bevisa för kollegorna hur man blir en vinnare.

Davidsson ger järnet i precis alla typer av träningsövningar, idioten eller djungelhockey – Davidsson är alltid den som är högst delaktig. Och givetvis vill ingen ­vika ned sig framför lagkaptenen.

Pengarna

Ja, visst är det så. Money talks. Så är det i elitserien i dag.

Och HV 71 är en av de rikaste klubbarna i idrottssverige och efter matchen i går har laget runt 42–44 miljoner kronor på banken.

Man har 1 800 partners på något sätt. En fantastisk siffra.

Av dem är 400 sponsorer, som är högst delaktiga i klubben.

Just det gigantiska stöd som HV 71 har i Småland är unikt och det skapar en ekonomisk miljö för HV 71 som de flesta andra klubbar i elitserien är högst avundsjuka på.

Ett exempel.

Vill man ha en bra sittplats i Kinnarps Arena så räcker det inte att köpa ett säsongskort för några tusenlappar. Privatpersonen eller företaget måste ingå ett kontrakt med HV 71 där det kan kosta runt 50?000 kronor i kringaktiviteter för kunden. Så har det alltid varit i Jönköping, även på gamla Rosenlundstiden. Knepet att byta hockeybiljetter mot smarta affärsupplägg har lagt grunden till rika HV 71 i dag. Och det är publikintäkterna som drar runt klubben. En följdeffekt blir givetvis att klubben kan värva mycket dyrt och bjuda över elitserie-konkurrenterna när landslagsspelare är på spelarmarknaden.

Jönköpingsfraktionen

I dag finns det 13 spelare med rötter i Jönköping och Småland i HV 71.

Den kärnan av spelare är speciell och samhörigheten mellan spelarna är stor.

Efter träning samlas den äldre Jönköpingsfraktionen på ett speciellt café i centrala Jönköping. De pustar ut och umgås.

Det är Stefan Liv, Johan Davidsson, David Petrasek, Per Gustafsson, Björn Melin och den senaste medlemmen i brödraskapet är Andreas Falk, från början stockholmare. I grupperingen är vänskap, förtroende, tillhörighet och stöd nyckelord. Samma typ av gruppering har funnits i Färjestad (Jönsson-tiden) och i Frölunda med Niklas Andersson och Jonas Johnson. För att nå framgång i elitserien behövs starka band mellan spelarna och hjärta för klubben. Just det finns i HV 71. Mer än någon annanstans i Sverige.

Nu lämnar Stefan Liv, David Petrasek samt Björn Melin laget och en ny kärna, en vinnande sådan, ska byggas ihop.

Ullström, Önerud och Tedenby kan utgöra nästa kärna. Men att det ska bli lika framgångsrik som Davidsson-eran är en ­utopi.

Den perfekta organisationen

Fredrik Stillman, sportchef. Hans Göran Frick, ordförande. Tommy Fritz, tidigare vd. Peter Eklund, nuvarande vd. Tränare Jan Karlsson. HV 71 har lyckats att få rätt personer på rätt ställe och HV 71 är en klubb som det nästan aldrig blir svarta rubriker runt eller som är inblandade i konstiga affärer. Det finns en röd tråd i föreningen och det ska vara kontinuitet i precis allt som HV 71 gör.

Kanske är före detta spelaren och nuvarande sportchefen Fredrik Stillman den viktigaste kuggen – år 2010 i alla fall.

Har han någon gång gjort en dålig värvning? Nej. Blir han osams med någon ­spelare? Nej.

Det är smarta värvningar och när HV 71 värvar så gör man det med noggrannhet. Man vill helst ha smålänningar, därefter svenskar och i sista hand utlänningar. Stillman har ett stort kontaktnät i Europa och han är väldig omsorgsfull när han köper spelare. Nyförvärven ska smälta in i laget och inte sticka ut.

Finländarna

4.19 in i den fjärde perioden i går.

Finländaren Teemu Laine avgör den sjätte finalen på Hovet.

Ingen slump. Absolut ingen slump.

Det har alltid funnits finska inslag i HV 71 och det började redan 1979 när Hannu Lassila kom till klubben. Därefter har vi sett finska stjärnor som Kari Eloranta, Kai Nurminen, Reijo Ruotsalainen, Marko Palo, Kari Takko, Esa Keskinen och på senare år Mikko Luoma, Jukka Voutilainen, Pasi Puistola och så guldskytten Teemu Laine.

Just Kari Takko är en anledning till den finska invasionen i Jönköping. Han hjälper Stillman med att rekrytera spelare och när Takko pratar gått om HV 71 väljer hans landsmän att tacka ja till HV 71 i stället för Linköping eller exempelvis Frölunda. Finländarna gillar Jönköping och de gillar att de finns andra landsmän i laget, som gör att spelarfruarna och spelarna själva kan behålla en god kontakt med moderslandet.

Exempelvis så kommer Mikko Luoma tillbaka till HV 71 i vår, han har skrivit ett treårskontrakt med HV 71, och ratade därmed bland annat Färjestad. Utan de finska inslagen i HV 71 hade klubben i dag stått utan SM-guld. Så viktiga är de finska stjärnorna för laget och för klubbens framgångar.

Framtiden

HV 71 står i dag på toppen av svensk ishockey.

Man säljer ut arenan match efter match. Man kan behålla höga spelarlöner när andra klubbar måste dra i handbromsen.

Men HV 71 har svårt att växa mer och det finns knappt någon utvecklingspotential.

Därför är HV 71 en av de klubbar i Sverige som starkast vill ut i Europa och en av de klubbar som ligger bakom HUB, hockeyns utvecklingsbolag, som förbereder en ny europeisk liga.

Man vet att i framtiden måste en internationalisering ske för att intäkterna till klubbarna ska öka och förbättras.

SM-guldet 2010 kan vara sista SM-guldet för HV 71:s del. Om tre till fyra år gör HV 71 troligtvis upp om Europamästerskapet.

Följ ämnen i artikeln