Dagens namn: Lennart, Leonard

Mora knäckte formsvagt Skellefteå

Publicerad 2018-01-04

Skellefteå är i en tung svacka.

Den mentalt jobbiga förlusten mot Malmö tidigare i veckan följdes nu upp med en ny förlust mot Mora, som vann med 3–0.

Torsdagskvällens nederlag på bortais var Skellefteås fjärde förlust på de fem senaste SHL-matcherna.

Ett faktum skulle göra många spelare oroliga. Men Skellefteås lagkapten Pontus Petterström är lugn:

– Det var inte bra i dag, men jag är inte orolig. Vi har förlorat jäkla massa matcher tidigare år och kommer att resa oss även detta, säger han.

Skellefteå kom till Mora efter att två dagar tidigare tappat en ledning mot Malmö som blivit en snackis i hockey-Sverige. När sex minuter återstod av den matchen ledde Skellefteå med 4–0. Malmö reste sig och vann med 5–4.

"Mycket är bra"

– Vi kontrollerade den matchen i 53 minuter och hade ett friläge för 5–0 som vi missade men fick en 2+2-utvisning mot oss och matchen vände. Tungt, men det visade ändå att mycket är bra med oss, säger Pontus Petterström.

Det kändes ändå som Malmöförlusten påverkade spelarna i Skellefteå inför mötet mot Mora.

– Jag kan inte tala för de andra killarna. Men jag upplevde det som vi lämnat den förlusten. I går (onsdag) tränade vi i Malmö och då kändes det bortglömt. Det var inte orsaken till att vi förlorade i dag, säger han.

Mycket emot

Skellefteå gjorde ändå ingen bra match mot Mora. Inledningen var bra, men Moras ledningsmål, efter 6.54 av David Kase, plus två missade powerplay-möjligheter för Skellefteå gjorde att hemmalaget kom in i matchen.

Mora dominerade kraftigt i slutet av första perioden och när John Persson gjorde 2–0 i början av andra var Skellefteå i brygga. Ett mål som sedan starkt bidrog till segern.

Efter 3.43 i andra perioden såg det dock ut som Pontus Petterström gjort ett psykologiskt viktigt 2–1-mål. Men målet blev bortdömt efter en videogransking som visade att Petterström stört Moramålvakten Mattias Pettersson.

– Nu efter matchen anser jag att det är ett 50/50-läge, jag har inte pratat med domarna om det. De har ju granskat bilderna. Dömt är dömt. Men den situationen är ett exempel på mycket som inte är med oss just för tillfället. Nu är det jobbigt, men det kommer att vända. Jag ser inget speciellt som vi måste justera på i det här läget, säger Petterström.

Bröt måltorka

I Mora är det klang och jubel. Inför nyårsfirandet hade laget radat upp förluster och det såg verkligen mörkt ut för dalalaget.

– Men efter förlusten mot Frölunda samlades spelarna i omklädningsrummet. Då fick alla möjlighet att prata och vi bestämde oss för att börja om från början efter nyår. Allt skulle vara nytt när vi gick in i 2018, säger forwarden John Persson.

Det snacket gav resultat och Mora har nu vunnit två raka segrar. Extra glad är John Persson, som inte hade gjort mål sedan den 18 november i hemmamatchen mot Luleå. Ändå är han lagets bäste målskytt, på tio mål efter dagens 2–0-mål mot Skellefteå.

– Åh, vad jag har väntat på det målet. Har faktiskt haft det riktigt mentalt jobbigt när inte målskyttet fungerat. Det har varit veckor av mycket grubblande, där den mentala träning jag haft tidigare i karriären varit mycket nyttig, säger John Persson och fortsätter:

– Jag har hela tiden intalat mig själv att man inte varit så dålig och målskyttet skulle komma i gång. I dag gick det bra och jag är lättad.