Världens bästa hockeytvillingar var på strålande spelhumör och stod för tre poäng var när Vancouver krossade topplaget Chicago.

Nu har Henrik Sedin, som satte personligt målrekord i natt, ett försprång på fyra poäng i toppen av NHL.

NHL

Jodå, Sedinarna är fortsatt glödheta – vilket är goda nyheter för svenska hockeyfans med drygt tre veckor kvar till Tre Kronors första match i OS.

– Det här var en av våra bästa matcher för året, säger poängmaskinen Henrik Sedin, efter att skadeskjutna Canucks tvålat till topplaget Chicago med hela 5-1.

Men det var en annan svensk som inledde målskyttet för Vancouver. OS-nobbade Mikael Samuelsson gav Canucks ledningen efter drygt sju minuters spel. Det var Samuelssons 17:e mål för säsongen.

Tre minuter senare satte Henrik sitt första mål för kvällen, framspelad av brorsan Daniel och succékedjans tredje länk Alex Burrows.

Steve Bernier ökade på till 3-0 innan perioden var över, och Chicagos tränare Joel Quenneville bytte ut startmålvakten Antti Niemi mot Cristobal Huet.

Hjalmarsson assisterade

Mittakten blev mållös, och i början av tredje fick Chicago hopp när Niklas Hjalmarsson spelade fram Jonathan Toews till 3-1.

Men 32 sekunder senare punkterade Henrik Sedin matchen. Snyggt framspelad av Daniel hittade NHL:s poängkung krysset ur snäv vinkel.

Det var Henriks 23:e mål för säsongen – nytt personligt rekord. Ett rekord som lär finputsas ytterligare med tanke på att Canucks har 31 matcher kvar att spela.

Med dryga minuten kvar att spela betalade Henrik tillbaka till brorsan och spelade fram Daniel till slutresultatet 5-1. Daniel styrde in pucken med skridskon, men domarna ansåg inte att han sparkade och godkände målet.

Tre poäng var av tvillingarna – och totalt nio poäng av Canucks förstakedja.

”Alltid fokuserade”

Och eftersom närmast jagande Alex Ovetjkin noterades för två poäng i Washingtons match tidigare under natten – drygade Henrik ut sin ledning i NHL:s poängliga till fyra poäng.

– Vi är alltid fokuserade när vi möter bra lag, säger Henrik Sedin till Vancouver Sun. Vi gjorde inte många misstag.

Matchens lirare var ändå Vancouvers målvakt Roberto Luongo, som stod för hela 43 räddningar mot ett av NHL:s hetaste anfall.

I tredje perioden fick den kanadensiske OS-målvakten en lång ovation efter en riktigt svettig plockhandsräddning på ett välplacerat backskott av Cam Barker – en räddning som kanske kvalar in som hans bästa under hela säsongen.

Anmärkningsvärt var också att Canucks kom till spel utan tre ordinarie backar – Sami Salo, Kevin Bieksa och Willie Mitchell var alla skadade.

– Det var en stor seger för oss, säger Canucks lagkapten Luongo. Det var nog inte många som trodde vi skulle klara av det här, särskilt inte med tanke på alla skador.

Segern var Vancouvers fjärde raka och förde dem upp på delad första plats med Colorado i Northwest Division.