Monsterlönen: 5,6 miljoner kronor – för sex månader

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-21

Hlinka och Hlavac tjänar 140 000 per match

I kväll säsongsdebuterar Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac för Linköping.

Sportbladet kan avslöja att den tjeckiska superduon tillsammans tjänar 5,6 miljoner kronor netto för sex månaders spel, vilket motsvarar 140 000 kronor per match.

Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac har missat Linköpings tolv första matcher. Orsaken är att de spelar på så kallade artistkontrakt och bara får befinna sig i Sverige i totalt 183 dagar.

En bra affär för framför allt Linköping.

Tjänar över 300 000 euro

Klubben kan betala de båda tjeckerna en superlön under sex månader.

– Hlinka och Hlavac tjänar 300 000 euro netto var, det kan jag bekräfta, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

– Jag har inget problem med att berätta det. Vad som är viktigt är vad vår totala kostnad blir. Den motsvarar vad det skulle kosta att ha en spelare på tolvmånaderskontrakt med en månadslön på 210 000 kronor.

Missar Linköping slutspelet innebär det att Hlinka och Hlavac tillsammans tjänar 140 000 kronor netto per match under de 43 matcher som återstår av grundserien.

– Visst, det är riktigt att de i så fall tjänar 140 000 netto per match. Så kan man räkna. Men vår totalkostnad för var och en av de här två toppspelarna är mycket mindre än vad andra klubbar betalar för svenska toppspelare, säger Helber.

Fokus på hockeyn

Den höga lönen per match förutsätter att Hlinka och Hlavac spelar samtliga grundseriematcher. Blir de skadade och missar några matcher blir lönen för varje match högre. Å andra sidan: går Linköping till slutspel blir summan lägre.

Mike Helber duckar inte för diskussionen om tjeckernas monsterlön, men tycker att fokus ska ligga på det sportsliga.

– Jag tycker det är jättekul att vi har de här spelarna här i Sverige. Det är bra både för Linköping HC, vår publik och för hela elitserien. Samtidigt: ska vi även i fortsättningen ha bra spelare i Linköping och elitserien måste vi skapa ekonomiskt utrymme för att göra det möjligt, säger Helber.

Följ ämnen i artikeln