”Vi hade chansen att gå för guld”

Ny final – och ny förlust.

Kanada krossade de svenska gulddrömmarna i JVM-finalen.

– Vi hade chansen att gå för guld men gjorde inte det, säger backen Erik Karlsson besviket till SVT.

Finalen i ett fullsatt Scotiabank Place blev en irriterade och småful historia. Kanada visade tidigt att de skulle göra allt för att störa Jacob Markström.

Hemmaspelarna körde över den svenske succémålvakten vid ett flertal tillfällen.

Värst var det i den andra perioden då både Angelo Esposito och Stefan Della Rovere åkte på Markström.

– Man undrar ju vad de har läst för regelbok. Inför turneringen fick vi veta att det skulle vara två minuter direkt om man körde på målvakten, säger Victor Hedman till SVT.

Sverige fick sämsta tänkbara start på matchen. Efter 22 sekunder åkte Mikael Backlund ut sedan han onödigt slagit ner Kanadas storstjärna John Tavares efter en avblåsning.

– Klumpigt av mig att ta den utvisningen, säger Backlund till SVT.

Bara 16 sekunder senare tryckte P K Subban in pucken efter en tilltrasslad situation framför Jacob Markström.

Stärkta av ledningsmålet satte Kanada hårt tryck på Markström vid ett flertal tillfällen under den första perioden.

– Tycker ändå att vi kom ut skapligt från första perioden. Vi är på väg in i det här och det ser bättre ut än jag trodde, säger förbundskapten Pär Mårts till SVT.

Och Sverige startade optimistiskt i den andra perioden. Magnus Pääjärvi Svensson hade en jättechans redan efter en och en halv minut, men en kanadensisk klubba kom emellan.

Ostört

I stället kund Angelo Esposito öka på till 2–0 efter 4.06. Kanadensaren kunde ostört vandra in från hörnet, sedan David Rundblads klubba oturligt gått av, och sprätta upp en backhand i krysset.

Bara en minut tidigare hade samme Angelo Esposito kört omkull Jacob Markström som tappade hjälmen och föll i isen. Men det rysk-schweziska domarparet valde att fria.

Kanada drog på sig flera utvisningar i slutet av mittperioden. Sverige pressade på men fick ingen ordning på power play-spelet, och lyckades inte få in pucken bakom duktige målvakten Dustin Tokarski.

När Kanada fick chansen i numerärt överläge i inledningen av den tredje perioden kom 3–0.

Joakim Andersson lyckades reducera efter 8.30, men närmare kom inte Sverige.

Kanada kunde göra både 4–1 och 5–1 i tom bur.