Svenskkollen 18/1

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-18

Erik Ersberg stod för 32 räddningar och genomgående stabilt spel när Los Angeles Kings fick med sig en poäng i strafförlusten mot Dallas Stars. Matchen slutade 3-2.

– Det finns faktiskt något som en bra poäng, sa Kings tränare Terry Murray, som trots förlusten alltså var nöjd.

NHL

Kings såg nämligen ut att förlora matchen när Mike Ribeiro gjorde 2-1 sent i den tredje perioden. Men Alexander Frolov tvingade fram övertid med bara 17 sekunder kvar.

Ribeiro blev sedan ensam målskytt i straffläggningen. Hans snabba skott överlistade Ersberg, som kanske väntade sig en dragning av teknikern Ribeiro.

Stars skytteligaledare Loui Eriksson gick mållös av isen för fjärde matchen i rad. Han får dock fortsatt mycket speltid i toppkedjan.

Joel Lundqvist och Nicklas Grossman spelade också för Stars, medan Kings rookie Oscar Möller fortfarande är skadad.

Niclas Wallin fick bara 15 byten och totalt knappt elva minuters istid när hans Carolina Hurricanes föll mot Buffalo Sabres med 3-1.

Henrik Tallinder fick desto mer istid i Sabres försvar – 21.33.

New Jersey Devils får vänta ytterligare ett tag på Brendan Shanahans comeback för klubben. Veteranen fanns inte med på isen när Devils i natt besegrade NY Islanders med 3-1.

Johnny Oduya var ensam svensk på isen. Devils-backen noterades för ett skott på mål och slutade på plus ett.

Islanders har förlorat sju raka matcher och har ännu inte tagit en poäng under 2009.

Ottawa Senators stod för en stark upphämtning i den tredje perioden mot rivalen Montreal Canadiens. Underläge 1-3 hämtades upp och blev 4-4, mycket tack vare Dany Heatley som gjorde två mål.

Men Canadiens kom tillbaka och knep extrapoängen i straffläggningen.

Daniel Alfredsson fick med sig en assist på ett av Heatleys mål, svenskens 40:e poäng för säsongen.

Washington Capitals tog en viktig seger när topplaget Boston Bruins besegrades med 2-1.

– Det var en match med slutspelskaraktär, sa Capitals tränare Bruce Boudreau till AP.

Boston tog ledningen tidigt i den andra perioden via ett power-play-mål av Marc Savard. Drygt en minut senare kvitterade Mike Green för Capitals, assisterad av Michael Nylander.

Efter drygt halva tredje perioden avgjorde Alex Siomin med ett elegant solomål.

Nicklas Bäckström (Capitals) och Per-Johan Axelsson (Bruins) klev av isen poänglösa.

Segern innebär att Capitals nu har nio poäng upp till Bruins i toppen av Eastern Conference, dock med en match mer spelad.

Det var två lag i kris som möttes i Sommet Center i Nashville. För Atlanta Thrashers blev det en rolig kväll, medan hemmalaget Predators fick mer att fundera på i 2-7-förlusten.

Thrashers back Tobias Enström kom med i poängprotokollet med en assist.

Niclas Hävelid spelade också för gästerna.

Patrik Berglund låg bakom St Louis Blues 1-1-mål mot Chicago Blackhawks, ett mål som innebar att Blues fick med sig en poäng från matchen. Det var Berglunds 29:e poäng för säsongen.

Martin Havlat avgjorde till Blackhawks fördel i förlängningen.

Alexander Steen spelade också för Blues, och han trodde nog att han gjorde mål i början på den andra perioden. Men efter noggrann videogranskning blev domen att pucken aldrig var över mållinjen. Det var dock svårt att se, eftersom Blackhawks målvakt Cristobal Huets plockhandske var över pucken.

Kim Johnsson var ovän med pucken när Minnesota Wild förlorade med 3-0 mot Anaheim Ducks. Johnsson skulle rensa pucken, men missade med klubban och pucken gick istället till Ducks-spelaren Andrew Ebbert, som gav Corey Perry öppet mål med en sidledspassning.

Målet betydde 1-0 och blev matchavgörande, eftersom Wild inte kom någonstans med Ducks målvakt Jonas Hiller.

Johnsson hamnade till slut på minus två, efter att ha varit inne på Ducks samtliga mål.

Ducks svenske center Samuel Påhlsson spelade knappt 18 minuter utan att göra poäng.

Omöjliga Calgary Flames förlorade för första gången på sju matcher i hemmaborgen Pengrowth Saddledome. Förre Frölundaspelaren Mikkel Bödker gjorde det matchavgörande målet och fick också med sig en assist när Phoenix Coyotes vann med 4-3.

Coyotes doldis Joakim Lindström var ensam svensk på isen; 25-åringen sköt ett skott på mål och spelade drygt 15 minuter.

Det blev sju svenskpoäng i toppmötet mellan Detroit Red Wings och San Jose Sharks, en match som slutade 6-5 till hemmalaget Sharks.

För Red Wings gjorde Henrik Zetterberg ett mål och en assist, Johan Franzén satte en puck innan han fick kliva av med en skada inför den tredje perioden och Niklas Kronwall och Tomas Holmström noterades för varsin assist.

Douglas Murray passade fram till Sharks två första mål i den tunga segern.