Kronwall hjälte i helgalen målfest

Publicerad 2015-02-22

Detroit-backen satte 7-6 på övertid

Det var rena vilda västern när Detroit besökte Dallas i natt.

Och när krutröken lagt sig i American Airlines Center – efter totalt 13 (!) mål – var det en svensk back som stod som matchhjälte.

– För fansen var det säkert roligt att titta på, det var inte många saker som vi gjorde bra, säger Niklas Kronwall.

Detroit reste sig och kom tillbaka från tvåmålsunderlägen hela två gånger under den galna matchen i natt. Gustav Nyquist och Pavel Datsyuk hade gett Red Wings en 2–1-ledning med halva matcher kvar, men efter fem katastrofala minuter hade hemmalaget Dallas vänt till 4–2.

Men med två mål inom 45 sekunder av Detroit-backen Jakub Kindl var gästerna tillbaka – om än bara tillfälligt.

Fyra poäng av Datsyuk

Dallas vände på steken återigen och gick upp i 6–4-ledning.

Men matchens bäste spelare Pavel Datsyuk, som hade en fyrapoängskväll, fixade kvitteringen med mindre än två minuter kvar.

Sen tog det bara 36 sekunder in på övertiden innan Niklas Kronwall tog några skär, bröt in i slottet, och fick in avgörande 7–6 med en backhand.

.Kronwall passade även till Justin Abdelkaders 5-6-mål och är lagets bäste back poängmässigt med 7 mål och 26 assist.

– För fansen var det säkert roligt att se på, men ur spelanas och tränarnas perspektiv så… det var inte många saker som vi gjorde bra. Vi måste spela bättre, konstaterade backveteranen för Detroit Free Press på nätet.

”En av de löjligaste matcherna jag spelat. Mäktigt med två poäng”, twittrade Detroit-forwarden Tomas Tatar

Zetterberg skadades

Lite smolk i glädjebägaren i prestigesegern dock: Detroits poängkung Henrik Zetterberg tvingades lämna matchen efter att ha fått en smäll mot huvudet i andra perioden. 34-åringen spelade bara ett byte på 15 sekunder i tredje perioden.

– Jag hörde att han blev slagen i huvudet. Vet inte om det var en eller två gånger, sa Kronwall till Detroit Free Press.

Zetterberg åker med laget hem till Detroit där han ska undersökas på måndagen.

– Jag vet inte om det är hjärnskakning, sade tränaren Mike Babcock.

Gustavsson inbytt

Jonas Gustavsson fick känna på målvaktsjobbet för första gången sedan november, efter att Jimmy Howard plockats av efter sex insläppta. Gustavsson höll visserligen nollan – men fick också bara två skott på sig.

Kyle Turris gav Ottawa tillbaka lite hopp om slutspel med sina tre poäng (1+2) i natt. Ottawas 4–1-seger över Florida innebar lagets andra raka vinst, något som inte hänt på sju veckor.

Erik Karlsson sköt 3–1-målet i tredje perioden – ett skott som Roberto Luongo själv tycker att han borde ha tagit.

Larsson fortsätter assistera

Adam Larsson följde upp sina tre assists i  matchen senast med ännu en i natt när New Jersey Devils avfärdade Carolina Hurricanes med 3–1 på hemmaplan.

Larsson drog till med ett direktskott från blå halvvägs in i första perioden – ett skott som först såg ut att ha gått direkt i mål. Men Tuomo Ruutu som skymde framför kassen rörde pucken och svenskens kanon renderade i en assist.

– Självklart tänker vi på att ta oss till slutspel. Vi vet att vi har en chans och kämpar för det. Vi har flera matcher på hemmaplan nu och möter ett antal lag som ligger framför oss, säger Larsson till nhl.com.

Sjunde raka för Kings

De regerande mästarna från södra Kalifornien har sannerligen vaknat till liv. Los Angeles Kings 2–1-seger över San Jose Sharks i utomhusmatchen inför 70 000 på Levi's Stadium i San Jose – var kungarnas sjunde raka.

– Vi spelar vårt spel, och måste bara fortsätta så, säger Marian Gaborik som i ett friläge dundrade in matchvinnande målet med ett slagskott.

Patric Hörnqvist bidrog med ett mål till Pittsburghs 4–2-seger över formstarka St Louis. Hörnqvist fick en passning av Sidney Crosby i slottet och satte dit 2–0 med ett handledsskott.

– Vi har haft svårt med powerplay, men de senaste matcherna, även mot Columbus, har vi gjort några bra saker, sa Hörnqvist.

– Vi förflyttar pucken snabbare och behöver bara träffa mål, det gjorde vi i kväll.