Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-30

Slog Tjeckien efter tre
mål i första perioden

Kanada avgjorde toppmötet med Tjeckien snabbt i ishockey-VM.

Tre mål i numerärt överläge på knappt tio minuter grundlade storsegern med 5–1 (3–0, 0–0, 2–1).

Det blev en match där Kanada visade prov på en imponerande effektivitet.

Tjeckien sköt och sköt, vann skotten med 45–24 men Kanadas målvakt Chris Mason, St Louis, stoppade nästan allt.

Det gjorde inte Tjeckiens målvakt Jakub Stepanek. När han hade släppt in tre mål på sju skott byttes han ut mot Martin Prusek.

Stamkos gjorde två mål

Samtliga Kanadas mål i den första perioden kom i numerära överlägen. Unge Tampa Bay-rookien Steven Stamkos, 19, satte både 1–0 och 2–0 och backen Shea Webber sköt 3–0.

I andra halvan av den andra perioden hade Tjeckien tre numerära överlägen i rad utan att få utdelning.

Dany Heatley och Martin St Louis gjorde Kanadas mål i sista perioden och Ales Hemsky spräckte Masons nolla med 2.40 kvar att spela.

Norge föll mot Vitryssland

I den andra matchen i gruppen tappade Norge en 2–0-ledning mot Vitryssland som vann med 3–2 efter förlängning. Ruslan Salej avgjorde med 25 sekunder kvar att spela. Patrick Thoresen och Mats Trygg gjorde de norska målen.

Kanada leder mellangruppen på maximala nio poäng, tre före Finland som har en match mindre spelad. Vitryssland klev upp på tredje plats med fyra poäng och Tjeckien har tre. Slovakien och Norge står på en poäng.