SHL:s sportchef om jumbotron-matchstraffet

Publicerad 2021-04-28

Växjös Tim Erixon fick matchstraff efter att domarna granskat en situation på jumbotronen i Örebro.

Nu förklarar SHL:s sportchef Johan Hemlin hur ligan ser på gårdagens snackis.

– Det kanske inte alltid är millimeterrättvisa. Men klubbarna vet exakt i vilken omfattning man ska reprisera, säger han.

Följ ämnen

Händelsen inträffade i mittperioden av gårdagens semifinal mellan Örebro och Växjö.

Växjös Tim Erixon delade ut en crosschecking mot huvudet på Emil Larsson. Spelet fortgick innan smällen sedan rullade på jumbotronen i arenan vid en avblåsning. Domarna Mikael Nord och Tobias Björk valde då att visa ut Erixon för matchen.

– Vi får använda jumbotronen vid större händelser och där tar vi den. Vi har gått in i säsongen med att vi ska skydda spelarnas huvuden och då blir det direkt tjänstefel att inte ta den här, förklarade huvuddomaren Mikael Nord beslutet i C Mores sändning.

”Finns ett tydligt regelverk”

Då det är personalen i arenan som sköter repriseringen på mediekuben i arenan är det många som har frågat sig om samma sekvens hade rullat om det var hemmalaget som hade ”syndat”.

SHL:s sportchef Johan Hemlin förklarar att det finns ett tydligt regelverk sedan två år tillbaka i SHL gällande reprisering av exempelvis mål, målsituationer, skadade spelare och misstänkta utvisningar.

– Så klubbarna vet exakt hur man får och ska reprisera med mediekuben. Vi i SHL är inte ute efter millimeterrättvisa – det finns olika vinklar, olika tidsaspekter och det ska in kommersiella budskap på kuben. Vissa mediekubar har en direktlänk till direktsändningen så det kan ibland vara svårt att styra, säger Hemlin och fortsätter:

– Men det vi har sagt är att man inte ska använda mediekuben för att vinna egen fördel. Det vill säga att du överrepriserar för att hjälpa hemmalaget eller minimerar eller tar bort repriser när man tror att det skulle gynna hemmalaget.

Kallade till möte inför slutspelet

Hemlin medger att det kan finnas tendenser till det och att SHL därför kallade till möte med samtliga sportchefer i de kvarvarande lagen inför kvartsfinalerna.

– Och alla har köpt in sig på förslaget som ligger. Det vill säga att om det sker en större händelse – ofta har domarna också snappat upp det i sitt interna kommunikationssystem, men de kanske vill prata om straffpåföljden – då ska det komma en tydlig och klar repris. Oavsett om det är hemmalaget eller bortalaget som är drabbat. Det är klubbarna fullt medvetna om, de vet exakt hur det ska fungera och alla har gått med på det in på det inför kvartsfinalerna. Så det råder ingen oklarhet i regelverket hur och när man ska reprisera. I de allra flesta fall fungerar det här väldigt bra.

Kan du förstå att det blir diskussioner kring vad som är en så kallad ”stor händelse”?

– Klubbarna vet det ganska väl. Om de är osäkra på om det är en stor händelserna så visar de en repris enligt regelverket. Det är ganska få tillfällen där det är en gråzon. Det är mer att du hamnar i vilket läge reprisen kommer i och vilken vinkel det är.

Om domarna snappar upp en händelse i sitt interna kommunikationssystem, kan de påkalla en repris på jumbotronen?

– Nej, det kan de inte. Vi har provat olika system genom åren och om det nu är en händelse av större art som man är osäker på, då kör man den reprisen. Det är förhållandevis tyst från lagen om du har märkt det? Det beror på att lagen vet exakt hur det här ska fungera.

Det är inte ett alternativ att ha SHL-anställd personal på plats?

– Nej, i det här fallet är regelverket tydligt. Klubbarna har velat ha det så här. Jag säger det igen, det är kanske inte alltid är millimeterrättvisa, det kan skilja lite i vinklar och tid, men klubbarna vet exakt i vilken omfattning man ska reprisera de här situationerna, säger Johan Hemlin.

Växjös tränare Sam Hallam kallade gårdagens användande av jumbotronen för ”exemplariskt”. Tim Erixon tilldömdes det lindrigare matchstraffet och anmäldes inte till disciplinnämnden. Backen är därmed spelklar till morgondagens femte och avgörande semifinal i Växjö.

Följ ämnen i artikeln