Matchfakta 28/9

Västerås–Leksand2–4 (0–0, 2–2, 0–2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-28

Leksand har inlett serien strålande med tre storvinster och 31 gjorda mål på fyra matcher. På söndagen lyckades Leksand vända ett 2-0-underläge i svårspelade Västerås.

I inledningen av andra perioden gjorde hemmalaget två snabba mål. Först Elias Fälth efter 3.43, och knappt två minuter senare rakade ex-leksingen Sebastian Meijer in 2-0. Ett bra utgångsläge för hemmalaget, men Mikael Karlberg, etta i poängligan inför matchen med tio poäng på tre matcher, skulle ändra på förutsättningarna. "Challe" reducerade efter drygt halva matchen på pass från Elias Granath. Och bara 20 sekunder före pausvilan slog han in kvitteringspucken i spel fem mot fyra.

I tredje vände Leksand sedan på resultatet. 3-2 gjorde Pelle Prestberg, och det var med ett mäktigt skott från slottet.

Jan Huokko satte sedan punkt för tillställningen när han avgjorde i tom bur.

Starkt av serieledaren Leksand att vända.

Detta var Västerås första förlust för säsongen.

Andra perioden: 1–0 (3.34) Elias Fälth (Henrik Nordfeldt, Patrik Nilson), 2–0 (5.51) Sebastian Meijer (Pär Arlbrandt, Niklas Olausson) spel fem mot fyra, 2–1 (8.35) Mikael Karlberg (Elias Granat, Morten Green), 2–2 (19.40) Mikael Karlberg spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–3 (1.22) Pelle Prestberg (Jens Bergenström, Eric Johansson), 2–4 (19.03) Jan Huokko mål i tom kasse.

Skott: 31–31 (16–10, 10–13, 5–8).

Utv, Västerås: 6x2, 1x10. Leksand: 10x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 5 043.

Troja/Ljungby–Huddinge3–1 (3–0, 0–1, 0–0)

Efter premiärförlusten mot Leksand (10-2) har Troja/Ljungby ryckt upp sig. Nykomlingen fick sedan med sig en poäng mot Mariestad, och senast bortaslog man Oskarshamn med imponerande 5-1. På söndagen noterades andra raka trepoängaren, och det var mot fjolårets bottenlag Huddinge.

Laget flög fram i första perioden. En riktig knock out-start med tre mål och 16-2 i skott. Redan efter 20 sekunder slog Olof Mårs in ledningsmålet.

Pär Edblom utökade till 2-0 efter 4.56 i spel fem mot fyra och Victor Fantenberg utökade till 3-0 efter 12.11.

Tungt för Huddinge som helt utan resultat lyckades reducera genom Jim Lundwall i andra perioden.

Matchen slutade 3-1.

Första perioden: 1–0 (0.20) Olof Mårs, 2–0 (4.56) Pär Edblom (Daniel Håkansson) spel fem mot fyra, 3–0 (12.11) Victor Fantenberg (Thomas Augustsson, Mattias Åkesson).

Andra perioden: 3–1 (12.11) Jim Lundwall (Fredrik Börjesson, Nicklas Nilsson).

Skott: 42–22 (16–2, 10–10, 16–10).

Utv, Troja/Ljungby: 9x2. Huddinge: 8x2, 1x10.

Domare: Tobias Suomela, Örebro.

Publik: 1 450.

Mora–Nybro 4–0 (1–0, 2–0, 1–0)

Förlust i fredags mot AIK. Men på söndagen blev det tre säkra poäng för Mora. Nybro hade visserligen ett antal målchanser, men Moras målvakt Lars Johansson gjorde en bra säsongsdebut och höll nollan.

Tony Lagerström gav hemmalaget ledningen i power play drygt fyra minuter före pausvilan. I mittakten avlossade dalkarlarna hela 23 skott vilket resulterade i två nya fullträffar. Stefan Mann rakade in 2-0 i spel fem mot fyra och efter 16.58 noterades 20-årige Patrick Cedergren för sitt första mål för Mora i seniorsammanhang.

Nybros lopp var kört. Tremåls-underläget var för stort och siffrorna skrevs till 4-0.

Första perioden: 1–0 (15.24) Tony Lagerström (Eric Healey, Greger Artursson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 2–0 (8.54) Stefan Mann (Teemu Elomo, Jens Jakobs) spel fem mot fyra, 3– 0 (16.58) Patrick Cedergren (Toni Dahlman, Stefan Mann).

Tredje perioden: 4–0 (17.46) Daniel Viksten (Jens Jakobs, Mikael Simons).

Skott: 44–21 (12–8, 23–8, 9–5).

Utv, Mora: 2x2. Nybro: 7x2, 1x10.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle

Publik: 1 647.

Mariestad–Bofors2–0 (0–0, 1–0, 1–0)

Mariestad tog sin första seger i allsvenskan.

Nykomlingen gjorde en stabil match och hade 14-4 i skott i första perioden, men Bofors målvakt Fredrik "Grizzly" Eriksson visade sin elitserierutin från Färjestad på bästa sätt och spikade igen kassen.

I mittperioden fortsatte hemmalaget visa upp samma fina offensiva kraft och Fredrik Johanssons ledningspuck efter 13.40 var rättvis. Men trots mängder av chanser och skott stod det bara 1-0.

- Vi hade jättebra lägen med skott i kryssribban och öppet mål som vi missade. VI borde gjort två mål till i alla fall, säger målskytten Fredrik Johansson till Radiosporten.

Trots att Karlskoga-laget spelade power play fyra minuter i streck lyckades inte gästerna få hål på hemmalagets duktiga målvakt Pär Åkerström. 1.40 före slutsignalen plockade Bofors även ut målvakten och spelade sex mot fem. Då slog i stället Christer Andersson in segerpucken till 2-0.

– Vi gör en bra match och vi är det bättre laget, säger Fredrik Johansson.

Andra perioden: 1–0 (13.40) Fredrik Johnsson (Martin Wallin, Ronny Johansson).

Tredje perioden: 2–0 (19.47) Christer Andersson (Joakim Nettelbladt) mål i tom kasse.

Skott: 36–26 (14–4, 16–5, 6–17).

Utv, Mariestad: 6x2, 2x10. Bofors: 7x2, 1 matchstraff.

Domare: Morgan Claesson, Alvesta.

Publik: 1 636.

Borås–Oskarshamn2–4 (2–2, 0–0, 0–2)

Snacka om viktig match. Borås och Oskarshamn har inlett serien med tre raka förluster och bägge lagen har släppt in 19 mål vardera.

Gästerna fick en kanonstart när Patrik Ahlstrand drog på sig en utvisning redan efter 47 sekunder. Eetu Qvist och Richard Gynge låg bakom ledningspucken som Robin Gartner slog in dryga minuten senare.

Borås kom igen och hade en lyckominut tio minuter senare. Anders Skördåker kvitterade efter 11.12 i power play, och bara 35 sekunder senare slog Simon Hjalmarsson in ledningsmålet.

I den här svängiga kampen om poäng lyckades gästerna kvitterade före paus och det var ovisst inför fortsättningen.

Trots en jämn match lär hemmalaget och deras publik sova dåligt inatt.

IKO tog vara på ett numerärt överläge och knappt tre minuter före slutsignalen slog Richard Gynge in 2-3, och i tom kasse rakade Andreas Valdix sedan in segerpucken.

Nu är det bara fjolårets nykomling Borås som är helt poänglöst så här långt.

Första perioden: 0–1 (1.09) Robin Gartner (Richard Gynge, Eetu Qvist) spel fem mot fyra, 1–1 (11.12) Anders Skördåker (Patrik Ahlstrand, Lenny Dower) spel fem mot fyra, 2–1 (11.47) Simon Hjalmarsson (Nicklas Lasu, David Ullström), 2–2 (17.13) Ossipekka Lehtonen (Eetu Qvist, Ville–Vesa Vainiola).

Tredje perioden: 2–3 (17.06) Richard Gynge (Per Svensson, Eetu Qvist) spel fem mot fyra, 2–4 (18.58) Andreas Valdix (Chris Nybeck, Robin Gartner) mål i tom kasse.

Skott: 25–28 (10–8, 8–12, 7–8).

Utv, Borås: 11x2, 2x10. Oskarshamn: 6x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 1 057.

Malmö–Björklöven2–3 (1–0, 1–2, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (19.22) Marcus Olsson (Nichlas Hardt, Tomas Wallgren).

Andra perioden: 1–1 (2.22) Mattias Wennerberg (Magnus Gästrin, Martin Johansson) spel fem mot fyra, 2–1 (6.04) Daniel Casselståhl (Marcus Paulsson, Fredrik Eriksson), 2–2 (7.06) Johan Bergmark (Marcus Lundberg).

Fjärde perioden: 2–3 (3:56) Andreas Stenling (Mattias Hellström, Johan Forsberg).

Skott: 33–35 (11–10, 9–16, 9–6, 4–3).

Utv, Malmö: 5x2. Björklöven: 5x2.

Domare: Niklas Persson, Vallda.

Publik: 3 564.