Matchfakta 3/6

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-03

Detroit – Pittsburgh 3-4 (0-2, 1-0, 2-1, 0-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (08:37) Marian Hossa 11 (Sidney Crosby, Pascal Dupuis), 0-2 (14:41) Adam Hall 3 (Max Talbot)

Andra perioden: 1-2 (02:54) Darren Helm 2 (Kirk Maltby)

Tredje perioden: 2-2 (06:43) Pavel Datsjuk 10 (Henrik Zetterberg, Brian Rafalski), 3-2 (09:23) Brian Rafalski 3 (Johan Franzén, Henrik Zetterberg), 3.3 (19:25) Max Talbot 3 (Marian Hossa)

Tredje övertidsperioden: 3-4 (09:57) Petr Sykora 6 (Jevgenij Malkin, Sergej Gontjar), spel fem mot fyra

Skott: 58-32 (8-7, 12-7, 14-4, 13-3, 7-8, 4-4)

Utvisningar: Detroit: 7x2 min. Pittsburgh: 5x2 min.

Matchen:

Trots all den rutin som finns i Detroits omklädningsrum såg spelarna tagna ut av stundens allvar i början av den femte Stanley Cup-finalen.

Pittsburgh var inte sena att utnyttja ett tamt Red Wings och gjorde både ett och två noll innan första perioden var slut.

Men Detroit kom tillbaka och tog över matchen i den andra perioden. Redan efter knappt tre minuter reducerade rookien Darren Helm – ett mål som såg ganska billigt ut.

Pittsburghs målvakt Marc-Andre Fleury visade prov på mental styrka och kom tillbaka starkt med ett par omöjliga räddningar efter målet. Bland annat ”rånade” han Mikael Samuelsson på ett givet mål. Svensken sköt direkt i ett två mot ett läge, men Fleury hann över med sitt vänstra benskydd.

I tredje perioden spelade Detroit om möjligt ännu bättre, samtidigt som Pittsburgh mattades efter att backen Sergej Gontjar fick lämna matchen med en skada.

Pavel Datsjuk kvitterade i numerärt överläge efter en snygg skottpassning av radarpartnern Henrik Zetterberg.

Intressant att notera är att Red Wings tränare Mike Babcock särade på sin svensk-ryska toppduo vid fem-mot-fem-spel, något som satte ordentlig fart på hemmalaget i tredje perioden.

När Johan Franzén sedan serverade Brian Rafalski, som pricksköt 3-2, började den specielle Stanley Cup-vakten att putsa på Stanley Cup-bucklan.

Men Max Talbot sköt upp firandet genom att kvittera med bara 35 sekunder kvar av tredje perioden.

Detroit fortsatte sin dominans i den första övertidsperioden och skapade ett flertal heta målchanser. Men Fleury stod i vägen för allt.

Spelarna mattades av efterhand och matchen blev jämnare i den andra och tredje övertidsperioden.

Kvällens otursgubbe blev Red Wings Jiri Hudler, som åkte ut för hög klubba efter halva den tredje övertidsperioden.

Då dök den tidigare skadade Sergej Gontjar upp igen, och tillsammans med Jevgenij Malkin serverade han Petr Sykora till segermålet.

Därmed tvingade Pittsburgh fram en sjätte match i finalen, som fortsätter i Penguins hemmaarena Mellon Arena natten till torsdag, svensk tid.

Detroit leder med 3-2 i matcher.