Matchfakta 28/11

Detroit–Calgary 5–3 (2–1, 1–1, 2–1)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-28

Första perioden: 0–1 (11.01) Robyn Regehr 3 (Craig Conroy, Jarome Iginla), 1–1 (15.49) Pavel Datsyuk 6 (Tomas Holmström, Henrik Zetterberg), 2–1 (16.12) Kris Draper 6 (Kirk Maltby, Niklas Kronwall).

Andra perioden: 3–1 (4.36) Tomas Holmström 13 (Pavel Datsyuk, Nicklas Lidström) spel fem mot tre, 3–2 (14.03) Dion Phaneuf 5 (Jarome Iginla, Kristian Huselius) spel fem mot tre.

Tredje perioden: 4–2 (0.37) Pavel Datsyuk 7 (Brian Rafalski, Nicklas Lidström), 4–3 (3.02) Alex Tanguay 6 (Jarome Iginla, Anders Eriksson), 5–3 (6.12) Valtteri Filppula 4 (Jiri Hudler, Mikael Samuelsson).

Skott: 35–22 (9–8, 17–5, 9–9).

Utvisningar, Detroit: 5 x 2 min, 1 x 5 min. Calgary: 7 x 2 min, 1 x 5 min.

Publik: 17 108 (i Joe Louis Arena).

Målvakter: Detroit: Chris Osgood 86,4%, istid 59.35 Calgary: Miikka Kiprusoff 80,0%, istid 24.30 (12 räddningar) Calgary: Curtis McElhinney 90,0%, istid 35.24 (18 räddningar)

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 1, 0, 0, -1, 13.43

Matchen: Calgary Flames coach Mike Keenan var inte nöjd med sin finske målvakt Miikka Kiprusoff och bytte ut honom efter att Tomas Holmström, 34, gjort 3-1 i inledningen av den andra perioden.

- Han var inte nöjd med mitt sätt att spela, sa Kiprusoff till AP.

Holmströms mål kom i spel fem mot tre och var hans NHL-ledande nionde mål i power play. Strax innan målet hade Nicklas Lidström skjutit ett hårt skott som Holmström styrde upp i masken på Kiprusoff. Hjälmen var tvungen att repareras och Keenan trodde att Kiprusoff fortfarande kände av skottet när han släppte in 3-1-målet mellan benskydden. Flames hade bra kontroll om matchen efter att Robyn Regehr gett laget ledningen, men en individuell prestation av Pavel Datsyuk fick Red Wings in i matchen igen. Datsyuk la pucken mellan benen på backen Cory Sarich, gick runt honom och satte pucken precis under ribban.

- Det målet ändrade matchbilden, för vi inledde inte matchen på ett bra sätt, sa Nicklas Lidström.

Red Wings var efter att veteranen Kris Draper, 36, gjort 2-1 hela tiden före i målprotokollet, men Flames gav inte upp och reducerade två gånger om. Efter att Valtteri Filppula gjort 5-3 i den tredje perioden orkade inte gästerna att komma tillbaka ytterligare en gång. Marcus Nilson missade sin femte raka match på grund av en hjärnskakning.

Toronto–Montreal 3–4 (0–0, 2–2, 1–1, 0–0, 0–1)

Andra perioden: 1–0 (2.50) Darcy Tucker (John Pohl, Jason Blake), 1–1 (4.50) Alex Kovalev (Andrei Markov, Mark Streit) spel fem mot fyra, 2–1 (6.35) Chad Kilger (Andy Wozniewski, Bryan McCabe), 2–2 (7.08) Guillaume Latendresse (Saku Koivu, Christopher Higgins).

Tredje perioden: 2–3 (1.09) Alex Kovalev (Bryan Smolinski, Andrei Markov) spel fem mot fyra, 3–3 (19.42) Mats Sundin (Jason Blake, Nik Antropov) spel sex mot fem.

Straff: 3–4 Andrei Kastsitsyn.

Skott: 46–30 (17–6, 13–15, 15–6, 1–3).

Utvisningar, Toronto: 5 x 2 min. Montreal: 4 x 2 min.

Publik: 19 608 (i Air Canada Centre).

Målvakter: Toronto: Vesa Toskala 90,0%, istid 64.16 Montreal: Carey Price 93,5%, istid 64.58

Staffan Kronwall, b, Toronto 0, 0, 0, 0, +1, 8.45

Mats Sundin, f, Toronto 1, 0, 7, 0, +1, 21.02

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 1, 0, -1, 15.25

Matchen: Med 18 sekunder kvar fick lagkapten Mats Sundin taket att lyfta på Air Canada Centre. Montreal Canadiens var på väg mot segern när vänsterforwarden Jason Blake sköt ett skott som rookiemålvakten Carey Price, 20, lämnade en retur på. På returen var Sundin framme och lyfte in 3-3 i prestigemötet med Canadiens. Toronto Maple Leafs dominerade större delen av matchen och borde ha tagit hem segern under ordinarie tid, men Carey Prices storspel tillsammans med ett hemmalagets uddlösa spel i power play gjorde att gästerna kunde åka iväg från Toronto med två poäng. Den första perioden var mållös trots 17-6 i skott på mål för hemmalaget, men i den andra perioden trillade helt plötsligt allt in bakom målvakterna under en vild fyraminutersperiod och ställningen var helt plötsligt 2-2. I straffläggningen gjorde Sundin mål, men det räckte inte till seger då både Alex Kovalev och Andrei Kastsitsyn gjorde mål för Canadiens. Sundins 3-3-mål betydde inte bara en poäng utan var också en riktig milstolpe då det var hans 400:e mål för Maple Leafs.

Vancouver–Anaheim 4–0 (0–0, 3–0, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (3.20) Markus Näslund 11 (Daniel Sedin, Henrik Sedin), 2–0 (12.38) Ryan Kesler 6 (Markus Näslund, Henrik Sedin) spel fem mot tre, 3–0 (16.33) Matt Cooke 4 (Alexander Edler, Mattias Öhlund).

Tredje perioden: 4–0 (5.05) Ryan Kesler 7 (Matt Cooke, Mattias Öhlund) spel fem mot fyra.

Skott: 33–26 (5–15, 17–4, 11–7).

Utvisningar, Vancouver: 5 x 2 min, 1 x 5 min, 1 x 10 min. Anaheim: 13 x 2 min, 1 x 5 min, 2 x 10 min.

Publik: 18 630 (i General Motors Place).

Målvakter: Vancouver: Roberto Luongo 100%, istid 60.00 Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 85,2%, istid 47.44 (23 räddningar) Anaheim: Jonas Hiller 100%, istid 12.16 (6 räddningar)

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 2, 1, 0, +2, 17.52

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 1, 1, 0, +2, 17.12

Markus Näslund, f, Vancouver 1, 1, 5, 0, +1, 20.25

Henrik Sedin, f, Vancouver 0, 2, 4, 0, +1, 20.16

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 1, 4, 2, +1, 20.27

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 2, 0, 0, 18.06

Matchen: Svenskarna i Vancouver Canucks låg bakom alla fyra målen i segern över Anaheim Ducks. Gästerna från Kalifornien dominerade den första perioden, men kunde inte överlista Roberto Luongo i hemmamålet på hela matchen. Luongo är glödhet för tillfället och höll nollan för andra matchen i rad och 35:e gången totalt. Det var en riktigt stökig tillställning med mängder av utvisningar under den andra halvan av matchen. Ducks Todd Bertuzzi, 32, besökte GM Place för första gången sedan traden från Canucks till Florida Panthers förra sommaren och han fick en stående ovation av publiken innan första nedsläpp som tack för sina åtta säsonger i Vancouver. Lagkapten Markus Näslund, 34, gav Canucks ledningen i den andra perioden när han gjorde sitt 11:e mål för säsongen och Ryan Kesler följde upp med sitt första av två mål i numerärt överläge nio minuter senare. Efter 2-0-målet kändes bortalaget slagna då Canucks helt hade tagit över spelet. Målvakten Jean-Sebastien Giguere byttes ut strax efter att han släppt in kvällens fjärde mål. Ersättaren Jonas Hiller höll tätt och räddade bland annat en straff från Henrik Sedin med 50 sekunder kvar av den tredje perioden.