Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Östen

”Det kommer att bli debatt”

Publicerad 2012-09-03

Domarna om nya sparkregeln

Stora snackisen på dagens upptaktsträff: Sparkregeln.

Nyheten är att spelarna får föra skridskon framåt och vinkla pucken i mål, så länge skenan inte lämnar isen.

– Det kommer bli debatt, säger domaren Marcus Vinnerborg.

Elitkommittén har beslutat att det blir regeländringar till kommande säsong:

Det blir tillåtet att föra skridskon framåt och vinkla in pucken i mål, så länge skenan inte lämnar isen.

– Det är fortfarande så att man får dirigera pucken i mål, men man får inte sparka in pucken, säger Hockeyligans domarchef Mikael Ahlström.

Utespelarna har möjlighet att göra mål i målgården, så länge de inte hindrar målvakten. Tidigare var det inte tillåtet att göra mål om spelaren var före pucken i målgården.

– Du får stå i målgården, men du får inte stå där en längre stund. Det är snarare så att det är okej att styra in pucken vid ett genomspel. Vi kommer ha hjälp att ringa måldomaren och ta hjälp.

Reglerna är till för att det ska bli fler mål. Men det kan innebära problem för målvakterna, som löper en större skaderisk.

– Personligen tror jag att det blir mer spel framför mål. Men jag tror att det kan bli bra, förhoppningsvis får vi fler mål, säger Mikael Ahlström.

Domaren Marcus Vinnerborg inser att de nya reglerna är en snackis:

– Det kommer givetvis bli debatt. Men får se var det landar.

Är reglerna glasklara för dig?

– Sparkrörelse är inte tillåtet, däremot får du föra skridskon framåt. Om pucken i den förningen framåt träffar skridskon är det ett godkänt mål. Men hela skenan måste vara i isen.

– Sedan får du fortfarande inte stå i målgården. Och du får inte uppehålla dig i målgården. Däremot, om man kommer ihåg Jonathan Granströms mål i slutspelet, så får man göra mål i målgården om man inte stör målvakten. Med nya regeltolkningen är det ett godkänt mål, utan snack.

Hur påverkar reglerna dig i en matchsituation?

– Det sätter lite extra krydda på tillvaron. Nu gäller det verkligen att vi är observanta huruvida utespelaren stör målvakten eller inte. Det kan bli lite halvknepigt eftersom det är en tolkningsfråga.

Borde man inte förbjuda mål med skridskon helt?

– Ja, det är en väg att gå. Men alla frågar efter fler mål i hockey. Tar vi bort ännu ett sätt att göra mål blir det problematiskt i marknadsföringssyfte. Det här är inget som är hugget i sten, märker man att det blir alltför mycket aktioner framför mål, så kan det kanske bli en förändring under säsongens gång. Det här är ett test.

Var det aktuellt att tillåta sparkrörelse fullt ut?

– Nej, jag tror inte att man skulle vilja vara i beslutsställning när första halspulsådern går av på en målvakt för att man har sparkat en skridsko mot en puck. Det är fel väg att gå.

Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson är positiv till förändringarna:

– Det är okej ändringar. Om domarna tycker att det är enklare att döma tycker jag att det är en självklarhet att ändra på reglerna, säger Ericsson.

”Vill ha flyt i spelet”

Han hoppas att regeländringarna inte ska innebära fler skador:

– Jag tror inte att det kommer vara så stor skillnad. Det är väl om jag är okontrollerad själv. Sträcker jag fram skridskon för mycket tappar jag balansen. Men det är nog inget problem.

– Angående att man får göra mål i målgården vill jag att ni tar med är att om man skulle haft kvar hur det var förut kommer alla mål som görs runt kassen att ringas på. Man vill ju ha flyt i spelet, som publik ska man inte behöva vara där i fem och en halv timme. Då är den här regeln, enligt domarna, enklare att bedöma. I stället för att se om jag är inne med mitt arsle i målgården när det blir mål får jag vara det bara jag inte stör målvakten. Det är en självklarhet att ändra regeln om det underlättar för domarna.

Elitkommittén består av ordförande Peter Forsberg, ledamöter Mikael Peterson, Mikael Lundström, Pea Israelsson, Jörgen Lindgren, Håkan Loob och Sonny Lundwall, samt sekreteraren Amelie Wigzell.

Följ ämnen i artikeln