Gnaget vände och vann i målvaktens comeback

Men man kan skaffa sig ett bra utgångsläge i play off-spelet och få en eventuellt avgörande match på hemmaplan.

I bortamötet med Sundsvall plockade Dalalaget tre poäng och går samtidigt om Almtuna i tabellen.

Efter en mållös förstaperiod slog gästerna till två gånger om i andra.

Matchuret stod på 16.07 när Daniel Viksten ordnade 1–0.

Sundsvall hade chansen att kvittera före paus i power play, men istället svarade Mora för en utökning i numerärt underläge – bara 40 sekunder före paus.

Gästerna avgjorde matchen sent i tredje perioden när man tryckte in trean och fyran i slutminuterna.

Mora är fyra och har en poäng före Växjö och två före Almtuna.

Almtuna – Leksand

Almtuna hade fyra poäng upp till tredje och sista kvalserieplatsen inför mötet med Leksand.

Med två matcher kvar seger givetvis ett måste.

Laget började bra med stark press och ett ledningsmål från Andreas Paulssons klubba.

Men sedan tog Leksand över alltmer och trots att hemmalaget hade bra fart under skridskorna var man inte tillräckligt effektivt.

Leksand spelade disciplinerat bortsett från ett antal utvisningar, men väl i box play agerade laget mestadels säkert och höll undan.

Det blev sedan tre mål för gästerna före den första pausvilan.

Elias Granath inledde serieledarnas målskytte efter en åktur genom motståndarens zon och via köksvägen slog han in kvitteringen.

”Det kändes stabilt”

Mathias Johansson rakade in 1–2 på en retur och Pelle Prestberg, placerad bakom förlängda mållinjen, utökade genom att valla in pucken via en Almtuna-spelare.

– Vi började bra och deras tre första mål är billiga, samtidigt är de mycket bättre och vinner fullt rättvist. Den avgörs där och vi orkar inte skapa tillräckligt med chanser för att kunna avgöra, säger Almtunas tränare Jonas Rönnquist.

Gästerna inledde mittperioden strålande och hade ett markant övertag. Förstakedjan med Kevin Doell, Eric Johansson och Pelle Prestberg fortsatte, liksom i förstaperioden, att glänsa mot ett passivt Almtuna-försvar.

Eric Johansson stänkte in fyran och matchen var avgjord.

– Vi var pigga och koncentrerade idag. Det kändes stabilt, säger Leksandstränaren Tomas Kempe.

Leksand var flera nummer större än Almtuna och visade klass och prov på ett flertal snygga anfall.

Dessutom kunde Jesper Ollas spika slutresultatet 5–1 i tredje perioden.

Formen ser god ut inför kvalserien.

Almtuna kan fortfarande nå dit via play off.

Mariestad–Björklöven

Inget av lagen hade något att spel för bortsett från äran.

Björklöven tog planenligt ledningen genom Jonnie Karlsson i spel fem mot fyra, men sedan vände hemmalaget och gjorde tre raka mål i första perioden.

Markus Persson kvitterade, Rickard Blom slog in ledningspucken och Martin Westberg utökade till 3–1 några minuter före paus.

Björklövens säsong är en besvikelse där man inte ens lyckades ta sig till play off. Slutet av serien verkar inte heller bli någon höjdare med förlust mot jumbon i näst sista omgången.

Tobias Forsberg reducerade efter halva matchen var spelad, men sedan blev det inga fler mål för bortalaget.

Mariestad slog in 4–2 i power play efter 11.26 i tredje genom Mikael Zettergren – vilket också fastställde slutresultatet.

Huddinge–Växjö

Växjö slåss om en tredje- eller fjärdeplats för att få en eventuellt avgörande hemmamatch i play off-striden.

Och man plockade tre riktigt viktiga poäng när man vände ett 3–1-underläge

Huddinge är klart för kvalspel för att försöka hålla sig kvar i allsvenskan till nästa säsong.

Oscar Ahlström slog in 1–0 redan efter 58 sekunders spel och drygt tio minuter senare utökade Leksandslånet Marcus Weinstock till 2–0 på straff.

Patrik Näslund reducerade och Växjö hade kontakt, men bara minuten senare låg pucken återigen i nätet bakom Växjös målvakt Christoffer Bengtsberg. Den här gången kom målet i spel fyra mot fem.

Gästerna imponerade i slutperioden. Man vann skotten med 14–8 och vände på siffrorna totalt.

Jeremias Augustin reducerade efter 9.51.

Christian Magnusson kvitterade efter 13.08 och med minuten kvar satte Erik Josefsson segermålet.

AIK–Borås

AIK:s andraplats är säkrad.

Mot Borås hade Solna-laget en ypperlig möjlighet att finslipa formen inför kvalserien.

Alexander Tängs skott efter drygt två minuters spel letade sig in bakom AIK:s målvakt Christopher Heino-Lindberg, som är tillbaka efter en tids skada.

Resultatet stod sig perioden ut.

Bortalaget utökade ledningen tidigt i andra, men AIK reducerade snabbt och var med i matchen igen.

Simon Hjalmarsson ordnade 1–3 och Borås hade en tvåmålsledning inför slutperioden.

Då tände AIK till rejält och fick utdelning.

Mattias Beck svarade för 2–3 och blev matchvinnare när han knappt fyra minuter före slutsignalen rakade in 4–3 som också blev segermålet.

Starkt av AIK.

Nybro–Oskarshamn

Inget mer än äran stod på spel när Oskarshamn vann smålandsderbyt mot Nybro på bortais.

Gästerna tog ledningen i första perioden i spel fem mot fyra.

Andreas Valdix utökade i mittperioden och i tredje rakade Lukas Eriksson in 3–0 bakom Nybros målvakt Alexander Berg.

Ett avgörande mål såg det ut att bli, men Nybro reste sig och närmade sig Oskarshamn.

Kalle Ekelund reducerade 8.49 in i slutperioden och bara någon minut senare tryckte David Algulin in 2–3.

Matchen avgjordes dock några sekunder från slutsignalen när bortalaget slog in 2–4 i tom bur.