Sedin nedslagen – och matchvinnare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-25

Allt om nattens svenskar i svenskkollen

Daniel Sedin åker i backen efter att ha satt 2–1 bakom Dallas-keepern Marty Turco.

Det blev som väntat en del svenskpoäng när två av NHL:s största svenskkolonier – Vancouver och Dallas – möttes i American Airlines Center i natt.

NHL

Men det började inte så bra för Daniel Sedin, som träffades över munnen av en hög klubba och föll blodig ner till isen. Han reste sig sakta och tog sig till avbytarbåset. Efter några stygn kunde han fortsätta matchen.

– Äh, det var väl inget, säger brorsan Henrik, som inte blev särskilt imponerad av sin brors snabba återhämtning.

– Han är ju ingen bäbis.

Bara några minuter senare gjorde Daniel 2–1 för Vancouver.

– Jag fick en klubba på munnen, men det var trevligare att göra mål i power play, säger Daniel till AP. Vi tog ledningen där och det var viktigt.

I början av andra ökade Henrik Sedin på till 3–1, och Vancouver kunde hålla undan och vinna med 5–2, efter att den plötsligt så målfarlige Henrik, som annars är känd som framspelaren i Sedin-duon, även gjorde sista målet i tom bur.

Tvillingarna fick dessutom med sig varsin passningspoäng från den något griniga matchen, i likhet med Mats Sundin och Dallas-backen Nicklas Grossman.

Efter en tung första månad med Sundin i laget har Canucks spelat riktigt bra de senaste veckorna. 17 av 22 matcher har slutat med seger och laget ligger på relativt säker slutspelsmark i Western Conference – 87 poäng totalt ger en delad fjärdeplats med Chicago.

Övriga svenskar i matchen var backarna Alexander Edler och Mattias Öhlund (Vancouver), samt Dallas-anfallarna Loui Eriksson, Fabian Brunnström, Joel Lundqvist och Tom Wandell, som gjorde sin första NHL-match sen den 16 december.

Håller Jonathan Ericsson på att spela till sig en plats i det stjärnspäckade Detroit-laget?

Lagom till slutspelet har den förre Södertälje-spelaren gjort det mesta av chansen han fick i början av mars, då han kallades upp från AHL.

Den storväxte backen gjorde i natt sitt första mål för säsongen och inledde samtidigt Detroits vändning mot Edmonton.

Det tog ett tag för Detroit att få hål på Dwayne Roloson i Edmonton-målet. Trots massivt spelövertag i framförallt andra perioden för gästerna, stod sig Denis Grebeshkovs 1–0-mål från slutet av första perioden till drygt elva minuter in i tredje perioden.

Då slog alltså Ericsson till med sitt första mål för året – och andra i NHL-karriären. Tomas Holmström, som spelade sin första match på nio dagar, fanns med i förarbetet till 1–1-målet.

Ericssons fullträff blev starten på Detroits vändning. Med knappt två minuter kvar satte Marian Hossa 2–1, framspelad av Johan Franzén och Brian Rafalski. Och bara 32 sekunder senare spelade Franzén och Nicklas Lidström fram Valterri Filppula till 3–1.

Den händelserika nittonde minuten avslutades med att Ales Kotalik reducerade till 2–3, efter förarbete av Robert Nilsson och Sam Gagner. Men närmare än så kom inte Edmonton.

Ericsson har fått mycket beröm för sitt spel efter att han kallades upp från AHL-laget Grand Rapids Griffins tidigare den här månaden. I natt fick han spela trots att mer rutinerade Brett Lebda och Derek Meech fanns att tillgå för tränaren Mike Babcock.

Segern innebar att Detroit återtog ledningen i NHL – en poäng före San Jose Sharks, som dock har spelat två matcher färre.

St Louis Blues rookie Patrik Berglund avgjorde mot Los Angeles med två mål. Alexander Steen spelade också i matchen, som slutade 2–0. Mer om den matchen i separat artikel.

Tobias Enström och hans backkollegor i Atlanta kunde inte hantera Montreals överraskande heta anfall i natt. Montreal vann med 6–3 och gjorde tre av sina mål i numerärt överläge.

Alex Tanguay slog till med fem poäng (2+3), Aleksej Kovaljov 2+1 och Saku Koivu 1+2 för Montreal, som vann för första gången på fem matcher.

Det var första gången på 33 matcher som Montreal gjorde sex mål i en match.

Tobias Enström fick som vanligt stort förtroende i Atlantas försvar. Han spelade i över 25 minuter och slutade på -1 i plus/minusstatistiken.

Anton Strålman spelade drygt 16 minuter när hans Toronto slog Washington med 3–2 efter straffar. Washingtons Nicklas Bäckström fick med sig en assist och Michael Nylander spelade också. Mer om den matchen i separat artikel.

Columbus föll borta mot Tampa Bay med 2-1 efter förlängning. Martin St Louis blev matchvinnare för henmalaget när han efter 3:09 av övertiden avgjorde med sitt 29:e mål för säsongen.

Kristian Huselius var ensam svensk på isen. Han spelade drygt 21 minuter och sköt hela skott på mål, men kammade noll i poängprotokollet.

Christian Bäckman (petad) och Fredrik Modin (skadad) spelade alltså inte för Columbus.

Patric Hörnqvist fanns återigen med på isen för sitt Nashville, som i natt föll mot Anaheim Ducks efter straffar. Den målsnåla tillställningen slutade 2–1.

Veteranen Teemu Selänne avgjorde straffläggningen med ett backhandskott som överlistade landsmannen Pekka Rinne.

Hörnqvist spelade sin tredje raka match efter senaste uppkallelsen från AHL och fick drygt 14 minuters istid. Han sköt ett skott på mål.

Henrik Lundqvist räddade 18 av 19 skott när Rangers slog Minnesota med 2–1. Övriga svenskar på isen var Fredrik Sjöström och Markus Näslund för Rangers, samt Wild-backen Kim Johnsson, som spelade nästan halva matchen (28:12). Mer om den matchen i separat artikel.