Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-27

Reste sig aldrig efter chockstarten

Växjö–Almtuna 3–1

Almtuna hade chans att blanda sig in i toppstriden på allvar.

Men Växjö blev en alldeles för svår bedrift Uppsalalaget, framför allt med tanke på att man är på tok för ineffektivt framför motståndarnas mål.

– Självklart måste vi inse att vi behöver göra fler mål, säger Almtunas tränare Jonas Rönnquist till unt.se.

Smålänningarna visade sin styrka och stärker sin andraplats.

Robert Rosén var poängbäst med två mål och en assist.

Almtuna reducerade sent. Matchuret stod på 19.08 när lånet från Luleå, Jonas Berglund, slog in 3–1.

Trots förlusten ligger Almtuna kvar på den fjärde och sista play off-platsen. Laget har åtta poäng ner till den undre delen av strecket, å andra sidan har man bara sju pinnar upp till tredje direktplatsen till kvalserien.

Det mest minnesvärda från matchen var dock ett rejält slagsmål som mynnade i fyra matchstraff. Bråket började efter irritation över Almtunas Andreas Paulsson som avlossat ett skott efter avblåsning.

Västerås–Oskarshamn 2–0

Västerås har värvat meriterade målvakten Daniel Sperrle som blir spelklar inom kort.

Men han ska inte tro att han kommer vara given förstamålvakt.

Ikväll höll Johan Thalberg nollan och stoppade 24 skott i den viktiga trepoängaren mot jumbon Oskarshamn.

Västmanlänningarnas säsong hittills har annars varit ett totalt misslyckande. Trots bra spelarmaterial ligger laget nia i tabellen och har hela 14 poäng till en play off-plats.

I slutet av andra perioden inledde Jonas Johansson målskyttet och avgörande nöp Kalle Olsson dit fem minuter in i tredje akten.

Oskarshamns målvakt Axel Brage var bäst i gästernas lag.

– Det är skönt när man spelar bra men vi är i behov av poäng, säger Axel Brage till Radiosporten.

Troja/Ljungby–Björklöven 1–2

Trots 39 skott på mål lyckades inte Troja/Ljungby få någon poäng i streckmatchen mot Björklöven.

Umeålagets keeper Patrick Galbraith var stor matchvinnare.

Björklöven drar ifrån sin bottenkonkurrent rejält. Nu skiljer fem poäng mellan tabellelvan och tolvan.

Ner till kvalplats har Löven nu ett gap på sex poäng.

I slutet av första perioden och i början av andra slog gästerna till – och trots en reducering från Sami Sandells klubba fem minuter in i tredje kunde smålänningarna inte kamma hem någon poäng.

Det här var Björklövens första seger mot Troja/Ljungby på ett år efter tre raka nederlag.

Senaste segern var även den på bortais – den 9 december 2008.

Mora–AIK 5–1

Mora är i en makalös form.

På söndagen tog laget sin tionde raka seger och man närmar sig nu Växjö och Leksand i toppen av tabellen.

I toppmötet med AIK, som även var en sexpoängsmatch där Dalalaget hade tre poängs försprång inför matchen – blev det en storförlust för Solnalaget.

Hemmalaget dödade matchen redan i första perioden.

När klockan stod på 17.48 tryckte Daniel Viksten in sitt andra mål och lagets tredje.

Efter den chockstarten reste sig aldrig gästerna.

När Viksten svarade för sitt hattrick några minuter in i andra perioden tackade AIK-målvakten Fredrik Holmgren för sig.

Richard Gynge reducerade sedan till 4–1 men det var redan för sent.

Matchen slutade 5–1 och Mora går om Malmö upp till en tredjeplats och har även en match mindre spelad.

Borås–Örebro 2–3 efter straffar

Nykomlingen Örebro förstärkte strax före jul med meriterande spelarna Markus Kristofersson som debuterade för en vecka sedan mot AIK och Rastislav Pavlikovsky, som bland annat har ett VM-guld på meritlistan.

Slovaken debuterade ikväll och blev målskytt.

Hemmalaget var det starkare laget i den första perioden. Framför allt de första tio minuterna då man skapade ett antal chanser framför Örebros målvakt Lubomir Pisar.

Trots att Örebro spelade upp sig en aning gick mittenlaget upp till en rättvis 2–0-ledning inför andra perioden.

Borås tappade det mesta av sitt fina spel i mittperioden som blev mållös.

Örebros mål trillade in tredje perioden.

Rastislav Pavlikovsky reducerade i inledningen och i slutminuterna spelade den förre Boråsspelaren Fredrik Orrsten fram pucken till Henrik Löwdahl som kvitterade.

I straffläggningen slog Orrsten in sin straff och Örebro fick med sig två viktiga pinnar.

– Vi har matchen i vår hand. Det känns riktigt surt just nu, säger Borås forward Rasmus Ericsson till Radiosporten.