Matchfakta 14/1

Washington–Philadelphia 4–6 (1–2, 2–2, 1–2)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-14

Första perioden: 1–0 (1,22) Alexander Semin (7) (Michael Nylander, Chris Clark), 1–1 (8.45) Mike Knuble (13) (Scottie Upshall), 1–2 (15,29) Mike Knuble (14) (Kimmo Timonen, Simon Gagne) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–3 (5,09) Jim Dowd (3) (Kimmo Timonen, Scott Hartnell) spel fyra mot fem, 1–4 (6,08) R.J Umberger (7) (Randy Jones), 2–4 (6,32) Mike Green (12) (Quintin Laing, Boyd Gordon), 3–4 (11,10) Alexander Ovechkin (33) (Viktor Kozlov, Mike Green).

Tredje perioden: 3–5 (8,23) (20) Mike Richards (20) (Steve Downie), 4–5 (13,09) Michael Nylander (11) (Nicklas Bäckström, Alexander Ovechkin), 4–6 (19.22) Kimmo Timonen (6) i tom kasse.

Skott: 32–32 (15–13, 9–11, 8–8)

Utvisningar, Washington: 5x2, 1x5. Philadelphia: 7x2, 1x5, 1x10.

Publik: 17 713, Washington, DC.

Målvakter, Washington: Olaf Kolzig, 75% istid 26,08,

Brent Johnson, 93,3% istid 33,30.

Philadelphia: Martin Biron 87,5 % istid 59,56.

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Nicklas Bäcktröm, f, Washington, 0, 1, 2, 2, 1, 22,32

Michael Nylander, f, Washington, 1, 1, 2, 2, -1, 20,23

Matchen: När knappt halva matchen var spelad tackade Washingtons målvakt Olaf Kolzig för sig. Tysken hade då släppt in fyra mål och Philadelphia ledde med 4–1.

Men med Brent Johnson i kassen började Washington knapra in. Efter varsitt mål från Mike Green och Alexander Ovechkin innan andra perioden var över levde spänningen inför slutakten. Mike Richards satte visserligen 5–3 – men då skapade Michael Nylander åter rejäl spänning med knappt sju minuter kvar. Nylander spelades fram av Nicklas Bäckström och svarade för sitt 200:e NHL-mål.

Men ”Nyllet” fick inte fira någon seger. När Washington tog ut Johnson på slutet och satsade på sex utespelare då satte Kimmo Timonen 6–4 i tom bur. Philadelphia Flyers sjunde seger på nio matcher var ett faktum.

St. Louis-Vancouver 3-4 (1-2, 1-1, 1-0, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (05.11) Christian Bäckman 1 (Brad Boyes, Andy McDonald), 1-1 (10.49) Daniel Sedin 21 (Taylor Pyatt, Sami Salo), 1-2 (18.04) Henrik Sedin 8 (Daniel Sedin, Taylor Pyatt).

Andra perioden: 1-3 (00.35) Markus Näslund 15 (Daniel Sedin, Henrik Sedin), spel 5 mot 4, 2-3 (04.45) Keith Tkachuk 12 (Paul Kariya, Christian Bäckman).

Tredje perioden: 3-3 (11.15) Brad Boyes 25 (Paul Kariya, David Backes), spel 5 mot 4.

Straff: 3-4 Alexander Edler.

Skott: 22-25 (7-11, 6-8, 7-4, 2-2)

Utvisningar, St. Louis: 4x2 min. Vancouver: 4x2 min.

Publik: 16 828 (i Scottrade Center)

Målvakter: St. Louis: Manny Legace 88,0%, istid 64.57 Vancouver: Roberto Luongo 86,4%, istid 65.00

Christian Bäckman, b, St. Louis 1, 1, 1, 0, +1, 19.27

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 0, 0, 0, 24.56

Markus Näslund, f, Vancouver 1, 0, 3, 0, -2, 17.27

Daniel Sedin, f, Vancouver 1, 2, 3, 2, +2, 20.59

Henrik Sedin, f, Vancouver 1, 1, 1, 0, +2, 22.15

Matchen: Mycket svenskt i Scottrade Center. Målskyttet både inleddes och avslutades av svenskar - och däremellan briljerade tvillingarna Sedin och Markus Näslund.

Målskyttet inleddes av Christian Bäckman (hans första mål för i år), men den svensk som det pratades mest om efter matchen var Vancouvers doldisback Alexander Edler.

21-årige Edler var Canucks andre straffskytt och blev den som avgjorde matchen när han satte pucken mellan benskydden på St. Louis målvakt Manny Legace.

- Jag vill verkligen skjuta, men jag vet att jag är back och inte får så många chanser till det. Men jag gjorde mål för några kvällar sedan och jag fick chansen igen, sa Alexander Edler som även satte en straff mot NY Islanders i tisdags.

- Jag hade ingen aning vad han skulle göra. Jag försökte finta honom, men så fort jag gjorde det sköt han pucken mellan mina benskydd, sa Manny Legace till AP.

Men innan förlängningen och straffavgörande handlade det mycket om bröderna Sedin. Både Daniel och Henrik gjorde mål och hade ytterligare två respektive ett assist.

- Jag tycker vi var på tårna från start. När vi forecheckar bra spelar vi oftast också bra, sa Daniel Sedin till AP.

Markus Näslunds 3-1-mål var ett välkommet sådant - blott hans andra fullträff på de senaste elva matcherna.

Minnesota-Phoenix 4-1 (0-0, 2-0, 2-1)

Andra perioden: 1-0 (10.08) Pavol Demitra 9 (Pierre-Marc Bouchard, Martin Skoula), 2-0 (14.26) James Sheppard 3 (Matt Foy, Todd Fedoruk).

Tredje perioden: 3-0 (02.11) Eric Belanger 12 (Marian Gaborik, Josh Harding), 4-0 (12.03) Marian Gaborik 25 (Pavol Demitra, Brent Burns), 4-1 (14.33) Shane Doan 12 (Ed Jovanovski, Peter Mueller), spel 5 mot 3.

Skott: 34-27 (8-10, 15-8, 11-9)

Utvisningar, Minnesota: 3x2 min, 1x5 min. Phoenix: 1x2 min, 1x5 min.

Publik: 18 568 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minneosta: Josh Harding 96,3%, istid 59.48 Phoenix: Ilya Bryzgalov 88,2%, istid 59.58

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 1, 0, +3, 23.59

Fredrik Sjöström, f, Phoenix 0, 0, 3, 0, -2, 12.18

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 0, -1, 13.11

Matchen: När säsongen startade var det tänkt att Josh Harding skulle vara andremålvakt bakom Niklas Bäckström. Men på de senaste matcherna har Harding visat att han är den bäste av de två.

I natt kom en ny stormatch från Minnesota-målvakten då ha räddade 26 av 27 skott och fixade två nya poäng för Wilds. På de tre senaste matcherna har Josh Harding räddat 93 av 97 skott.

- Backarna gör ett bra jobb när de låter mig se pucken, de tar bort spelarna framför mig och fixar undan returerna. De gör det ganska enkelt för mig där ute, sa Josh Harding till AP efter 4-1-segern mot Phoenix.

Konkurrensen med finländaren Niklas Bäckström är bara positiv, enligt Wilds målvakt.

- Det är en hälsosam konkurrens eftersom jag och Nik är mycket bra vänner och det gör det enklare för oss båda att spela bättre, sa Harding.

Minnesota avgjorde matchen strax efter att halva den andra perioden hade spelats. Pavol Demitra och James Sheppard gjorde varsitt mål och 2-0-ledningen späddes senare på i den tredje perioden. Resten av matchen var en transportsträcka för hemmalaget.

- Vår succé bottnar i att vi spelar hård forechecking, sa James Sheppard som inte hade gjort mål sedan den 28 november - också då mot Phoenix.

Noterbart är att Kim Johnsson var inne på isen vid tre av Minnesotas fyra mål.

Ottawa-NY Islanders 1-3 (0-1, 1-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (19.38) Marc-Andre Bergeron 7 (Bill Guerin, Mike Comrie), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (16.07) Daniel Alfredsson 29 (Wade Redden, Joe Corvo), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-2 (04.36) Marc-Andre Bergeron 8 (-), spel 5 mot 4, 1-3 (06.16) Mike Comrie 14 (-).

Skott: 32-31 (14-14, 9-7, 9-10)

Utvisningar, Ottawa: 10x2 min. NY Islanders: 4x2 min.

Publik: 19 804 (i Scotiabank Place)

Målvakter: Ottawa: Martin Gerber 90,3%, istid 57.52 NY Islanders: Rick DiPietro 96,9%, istid 60.00

Daniel Alfredsson, f, Ottawa 1, 0, 4, 4, -1, 25.55

Matchen: I går vann Ottawa toppmötet mot Detroit med 3-2 efter två power play-mål av kaptenen Daniel Alfredsson. ”Alfie” gjorde ett power play-mål i natt också (hans 29:e fullträff för säsongen), men Ottawa förlorade ändå mot ett piggt NY Islanders.

- Det är en sak vi lärt oss. När ett lag har haft en känsloladdad matchen kvällen innan så kan du ibland fånga in dem lite. Vi ville vara säkra på att vi kom ut och åkte skridskor och försöka dra nytta av deras förra match. I kväll gjorde vi verkligen det, sa Islanders coach Ted Nolan.

Matchen avgjordes i inledningen av den tredje perioden när Marc-Andre Bergeron och Mike Comrie på egen hand gjorde varsitt mål på knappt två minuter.

- En stor seger. Det gör en normal bortaturné till en ganska bra bortaturné, sa Islanders målvakt Rick DiPietro som räddade 31 skott i matchen.

I mitten av den tredje perioden fick Islanders forward Ruslan Fedotenko en otäck tackling i huvudet av Senators Mike Fisher. Fedotenko verkade ha klarat sig väl, men spelade inte mer i matchen. Även Ottawas Jason Spezza lämnade isen efter en smäll, men är troligen tillbaka redan i nästa match.

Florida-Colorado 3-4 (1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 0-1 (03.20) Andrew Brunette 7 (Ben Guite, Paul Stastny), 1-1 (14.52) Jay Bouwmeester 7 (Nathan Horton, Magnus Johansson), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-2 (12.53) Marek Svatos 20 (Jeff Finger, John-Michael Liles), spel 5 mot 4, 2-2 (14.59) David Booth 12 (Nathan Horton, Stephen Weiss).

Tredje perioden: 2-3 (08.11) Andrew Brunette 8 (Milan Hejduk, Jordan Leopold), 3-3 (11.27) Olli Jokinen 22 (Ruslan Salei, Kamil Kreps), spel 5 mot 4.

Straff: 3-4 Milan Hejduk.

Skott: 33-40 (8-11, 11-14, 9-11, 5-4)

Utvisningar, Florida: 8x2 min, 2x5 min. Colorado: 8x2 min, 2x5 min.

Publik: 13 854 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 92,5%, istid 65.00 Colorado: Jose Theodore 90,9%, istid 64.52

Magnus Johansson, b, Florida 0, 1, 1, 0, 0, 16.03

Matchen: Colorado var hela tiden steget före. Tre gånger tog laget ledningen - en gång per period - och tre gånger kvitterade Florida.

Men till slut blev det ändå Avalanche som drog längsta strået när Milan Hejduk avgjorde i straffläggningen och gav laget den åttonde raka bortasegern mot Florida. Samtidigt var detta Panthers sjätte raka hemmaförlust.

- Överlag en tajt match. De kom tillbaka i varje period, sa Colorados coach Joel Quenneville.

Bortalagets målvakt Jose Theodore räddade 30 skott plus de tre Florida-straffarna.

- Det är ett hårt kämpande lag och de fortsatte trycka på mot mig, men jag lyckades hålla undan och rädda puckarna, sa Jose Theodore.

Theodores kollega i den andra buren, Tomas Vokoun, räddade två straffar innan han tvingades kapitulera mot Milan Hejduk.

- På slutet hade vi några chanser att vinna men lyckades inte avgöra. Det är kul att vinna efter straffar, men riktigt tufft att förlora dem, sa Tomas Vokoun till AP.

Floridas nye back Magnus Johansson (från Chicago) noterades för en assist igen - för andra matchen i rad.

Anaheim-San Jose 4-3 (1-2, 1-1, 1-0, 1-0)

Första perioden: 0-1 (02.11) Jeremy Roenick 9 (Patrick Marleau, Joe Thornton), spel 5 mot 4, 1-1 (08.58) Todd Bertuzzi 7 (Francois Beauchemin, Brandon Bochenski), 1-2 (15.23) Torrey Mitchell 9 (Mike Grier, Douglas Murray), spel 4 mot 5.

Andra perioden: 1-3 (14.02) Milan Michalek 15 (Joe Thornton, Jeremy Roenick), 2-3 (16.55) Corey Perry 24 (Todd Bertuzzi, Ryan Getzlaf).

Tredje perioden: 3-3 (19.32) Doug Weight 8 (Chris Pronger), spel 6 mot 5.

Förlängning: 4-3 (00.33) Francois Beauchemin 2 (Todd Marchant, Scott Niedermayer).

Skott: 29-29 (8-4, 15-11, 5-14, 1-0)

Utvisningar, Anaheim: 4x2 min. San Jose: 6x2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center)

Målvakter: Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 89,7%, istid 59.55 San Jose: Thomas Greiss 86,2%, istid 60.33

Douglas Murray, b, San Jose 0, 1, 0, 0, -2, 19.42

Matchen: San Jose var på jakt efter ett NHL-rekord. Innan nattens match mot mästaren Anaheim hade Sharks tio raka bortasegrar, bara två från att tangera alla tiders rekord (Detroit, tolv segrar).

Och det såg länge ut att bli en elfte seger. San Jose ledde ett tag med 3-1 och hade även 3-2 tills bara 28 sekunder återstod av matchen. Då kvitterade Doug Weight efter att Anaheim tagit ut målvakten Jean-Sebastien Giguere och satt in en extra utespelare.

Och bara 33 sekunder in i förlängningen bröts San Joses fina svit när Francois Beauchemin avgjorde med sitt 4-3-mål bakom NHL-debutanten Thomas Greigs (21-åring från Tyskland) i bortalagets mål.

- Vi startade inte matchen på det sättet vi ville. Vissa kvällar spelar vi bra, men vinner inte. I kväll spelade vi inte vår bästa hockey men fick ändå två poäng, sa Francois Beauchemin till AP.

San Joses senaste bortaförlust kom också mot Anaheim då laget förlorade efter straffar den 9 november. Samtliga möten mellan lagen denna säsong har varit målsnåla, tajta tillställningar.

- Jag har spelat mot dem fyra gånger sedan jag kom hit och jag det märks att det är mycket känslor före matchen, sa Doug Weight.

Edmonton-Calgary 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (08.04) Shawn Horcoff 19 (Jarret Stoll, Ales Hemsky), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2-0 (00.35) Ales Hemsky 12 (Shawn Horcoff, Dustin Penner).

Tredje perioden: 2-1 (03.09) Daymond Langkow 17 (Jarome Iginla, Anders Eriksson).

Skott: 31-28 (11-8, 8-9, 12-11)

Utvisningar, Edmonton: 3x2 min. Calgary: 1x2 min.

Publik: 16 839 (i Rexall Place)

Målvakter: Edmonton: Mathieu Garon 96,4%, istid 59.46 Calgary: Miikka Kiprusoff 93,5%, istid 58.59

Robert Nilsson, f, Edmonton 0, 0, 2, 0, 0, 05.45

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 1, 1, 2, +1, 23.21

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 0, 2, 0, +1, 23.29

Marcus Nilson, f, Calgary 0, 0, 3, 0, 0, 09.32

Matchen: Edmonton fortsätter jakten på att nå en slutspelsplats. I natt kom fjärde raka segern - den längsta sviten hittills denna säsong.

Ales Hemskys 2-0-mål i inledningen av den andra perioden visade sig bli matchavgörande. Hemskys mål var en härlig individuell prestation: den 24-årige tjecken fintade bort Calgary-backen Robyn Regehr liksom målvakten Miikka Kiprusoff innan han iskallt lade pucken i nät med en backhand.

- En riktigt stabil match från vår sida. Vi spelade bättre. Vi hade massor av chanser i den tredje perioden att utöka vår ledning. Den mest kompletta match från start till slutsignal som vi spelat denna säsong, sa Oilers coach Craig MacTavish.

Edmontons målvakt Mathieu Garon spelade från start för sjätte matchen i rad sedan han fick chansen när Dwayne Roloson sviktat. I natt räddade Garon 27 skott och överglänste Miikka Kiprusoff i Calgary-kassen.

- En stor seger för oss. Så som alla spelar visar det att vi har mycket mer självförtroende nu är tidigare, sa Mathieu Garon till AP.

Marcus Nilson, som missat 14 av de senaste 15 matcher, spelade igen i natt. Men det blev bara knappt sex minuter på isen för Nilson.

Nashville-Chicago 2-3 (0-0, 0-1, 2-1, 0-0, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (01.17) Patrick Sharp 22 (Martin Havlat, Brent Sopel).

Tredje perioden: 1-1 (04.49) Marek Zidlicky 4 (J.P. Dumont, David Legwand), spel 5 mot 4, 1-2 (11.17) Robert Lang 16 (Patrick Kane, Martin Havlat), 2-2 (14.32) David Legwand 10 (J.P. Dumont, Ville Koistinen), spel 5 mot 4.

Straff: 2-3 Patrick Sharp.

Skott: 37-30 (16-9, 6-9, 13-11, 2-1)

Utvisningar, Nashville: 8x2 min. Chicago: 7x2 min.

Publik: 12 484 (i Sommet Center)

Målvakter: Nashville: Dan Ellis 93,3%, istid 65.00 Chicago: Patrick Lalime 94,6%, istid 65.00

Inga svenskar på isen.

Matchen: Patrick Sharp inledde målskyttet i den andra perioden och var också spelaren som avgjorde matchen i straffläggningen.

Den 26-årige högerforwardens mål var verkligen nödvändiga för ett skadedrabbat Chicago som hade åtta raka förluster innan nattens match.

- Jag ville verkligen skjuta. Jag såg att deras målvakt var långt ute så jag gick bara runt honom och chippade in pucken i tomt mål, sa Patrick Sharp om den avgörande straffen.

Förutom Sharp satte även Patrick Kane en straff bakom Nashville-målvakten Dan Ellis.

- De två killarna, Sharp och Kane, är verkligen heta när de spelar mot oss. De har gjort ungefär 65 procent av målen mot oss denna säsong, sa Nashvilles coach Barry Trotz till AP.

- Det var inte en av våra bästa matcher, men vi kämpade. Nashville kom ut ganska hårt mot oss och spelade bra. Men det viktigaste var att vi vann, sa Chicagos hårt ansatte trånare Denis Savard.