Matchfakta 23/3

Montreal-Boston 3-2 (2-1, 0-1, 0-0, 0-0, 1-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-23

Första perioden: 1-0 (02.20) Andrej Markov 15 (-), 1-1 (08.36) Marc Savard 15 (Zdeno Chara, Dennis Wideman), 2-1 (09.49) Andrej Kostitsyn 24 (Mark Streit, Tomas Plekanec).

Andra perioden: 2-2 (09.35) Petteri Nokelainen 7 (Mark Stuart, Milan Lucic).

Straff: 3-2 Saku Koivu.

Skott: 31-35 (12-16, 7-9, 9-7, 3-3)

Utvisningar, Montreal: 6x2 min, 2x5 min. Boston: 3x2 min, 2x5 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre)

Målvakter: Montreal: Carey Price 94,3%, istid 64.55

Boston: Tim Thomas 93,5%, istid 64.52

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 2, 5, 0, 14.55

Matchen: Ett historiskt rekord är slaget. Nattens Montrealtriumf innebär att laget nu har elva raka segrar mot rivalen Boston.

Det tidigare rekordet på tio raka var från säsongen 1944/45. Då ska ni veta att genom åren har dessa Original six-lag hunnit mötas totalt 693 gånger.

Natten segerskytt blev till råga på allt kaptenen Saku Koivu som med en backhand överlistade Tim Thomas i Bruins-målet. Koivu var den enda av de sex skyttarna i straffläggningen som lyckades hitta nätmaskorna. Det fick det utsålda Bell Centre (21 272 åskådare) att vråla ut sin glädje och den finländske centern ”överfölls” av lagkamraterna.

Fullträffen innebar säsongens åttonde seger mot Boston denna säsong och med de tre från förra säsongen är sviten alltså elva raka. Canadiens toppar Eastern Conference med 94 poäng.

– När du får 16 poäng är det en stor skillnad. Självklar är det en stor anledning till att vi etta i tabellen nu, sa Saku Koivu till AP.

För Boston, som just nu innehar den sista slutspelsplatsen i Eastern Conference, väntar grymt viktiga matcher. Bland annat två möten med Toronto (elva) och två möten med Buffalo (tia) finns på programmet med sju matcher kvar att spela.

– Vi visade i kväll att vi kan hänga på de bästa, sa Bostons målvakt Tim Thomas.

Florida-Tampa Bay 4-2 (1-0, 1-1, 2-1)

Första perioden: 1-0 (03.31) Jay Bouwmeester 13 (-), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 1-1 (06.13) Junior Lessard 1 (Mathieu Darche, Filip Kuba), 2-1 (07.28) Nathan Horton 24 (David Booth, Stephen Weiss).

Tredje perioden: 3-1 (10.10) Olli Jokinen 33 (Brett McLean, Magnus Johansson), spel 5 mot 4, 4-1 (17.43) Nathan Horton 25 (Jay Bouwmeester, Jassen Cullimore), spel 5 mot 6, 4-2 (18.49) Mathieu Darche 6 (Filip Kuba, Andreas Karlsson).

Skott: 26-37 (9-3, 5-17, 12-17)

Utvisningar, Florida: 5x2 min. Tampa Bay: 5x2 min.

Publik: 18 502 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 94,6%, istid 60.00

Tampa Bay: Mike Smith 88,0%, istid 59.00

Magnus Johansson, b, Florida 0, 1, 0, 2, -1, 17.51

Andreas Karlsson, f, Tampa Bay 0, 1, 1, 0, 0, 20.03

Matchen: En enda spelare hyllades efter matchen. Men han hyllades också så mycket att han nästa rodnade. Floridas målvakt Tomas Vokoun räddade inte bara 35 skott i matchen - han räddade också Panthers fortsatta chanser att nå slutspel.

Röster om den tjeckiske fantomkeepern efteråt:

– Han hade en otrolig match. Bättre än bäst. Otrolig, sa Tampa Bays forward Vincent Lecavalier.

– Han var vår dominerande spelare. Han var killen som vann hockeymatchen åt oss, sa Floridas coach Jacques Martin.

– Han var fantastisk. Han var vår bäste spelare, anledningen till att vi vann, sa centern Stephen Weiss.

Tampa Bay sköt 34 skott under de två sista perioderna och framför allt i den andra perioden briljerade Vokoun. Bortalaget hade fem power play-lägen utan att få in pucken bakom den 31-årige målvakten.

– Bevisligen tog vi många utvisningar i den andra perioden och gav dom chansen. Men vi klarade av vad vi skulle. Vi är fortfarande med i loppet. Vi måste vara fokuserade till slutet och se vad som händer, sa Tomas Vokoun efter att ha noterats för säsongens 30:e seger.

Florida är nu tre poäng efter Philadelphia och Boston som är de två som innehar de sista slutspelsplatserna i Eastern Conference.

Nathan Horton gjorde två av Floridas mål och Magnus Johansson fick en assist när han var med i förspelet till kaptenen Olli Jokinens 3-1-mål i mitten av den tredje perioden. Även Tampa Bays Andreas Karlsson fick en assist under matchens slutskede.

Ottawa-Toronto 4-5 (1-0, 3-3, 0-2)

Första perioden: 1-0 (02.56) Daniel Alfredsson 38 (Mike Commodore, Jason Spezza).

Andra perioden: 1-1 (04.14) Kyle Wellwood 8 (Pavel Kubina, Alexej Ponikarovsky), spel 5 mot 4, 1-2 (12.39) Alexander Steen 14 (Alexej Ponikarovsky, Kyle Wellwood), spel 5 mot 4, 2-2 (15.04) Cory Stillman 24 (Jason Spezza, Christoph Schubert), spel 5 mot 4, 3-2 (16.02) Martin Lapointe 5 (Mike Fisher, Christoph Schubert), 4-2 (17.31) Dany Heatley 37 (Andrej Meszaros, Cory Stillman), spel 5 mot 4, 4-3 (19.06) Darcy Tucker 17 (Pavel Kubina, Tomas Kaberle).

Tredje perioden: 4-4 (01.33) Jiri Tlusty 7 (Dominic Moore), 4-5 (02.14) Matt Stajan 16 (Jason Blake, Darcy Tucker).

Skott: 36-34 (14-9, 14-14, 8-11)

Utvisningar, Ottawa: 9x2 min, 1x5 min, 2x10 min. Toronto: 10x2 min, 1x5 min.

Alexander Steen, f, Toronto 1, 0, 3, 0, -1, 21.15

Matchen: De var utdömda, förnedrade, borträknade - ja, vad ni vill - i samband med att transferfönstret stängde för en knapp månad sedan. Men Toronto vägrar ge upp och har efter sjätte raka bortasegern verkligen häng på en slutspelsplats. Laget är fyra poäng efter Philadelphia och Boston som innehar de två sista platserna just nu.

– Vi visar vad som kan hända när du fortsätter tro på laget. Vi kommer inte att sluta, sa Alexander Steen.

Steen gav Toronto ledningen med 2-1 i den andra perioden, men efter en målexplosion i perioden hade hemmalaget Ottawa 4-3 inför den sista rundan.

Där behövde Toronto bara ett par Senators-misstag och 41 sekunder för att åter vända på matchen. Jiri Tlusty och Matt Stajan satte målen efter att hemmalaget drällt med pucken.

– Vi vet att vi kan spela bättre. Om vi vill vinna mot slutet av serien och i slutspelet kan vi inte skänka bort mål som dessa, sa Ottawas kapten Daniel Alfredsson.

Matchhjälten Matt Stajan var förstås betydligt gladare efteråt.

– Detta var en stor seger för oss. Vi kämpar för våra liv och med skadorna vi har visar vi vilka slags killar vi har. Vi kommer inte att ge upp, sa Stajan till AP.

Skadade Mats Sundin (ljumskarna) och ryssen Nik Antropov (knäet) saknades i nattens match. Sundin är aktuell att för spel i nästa hyperviktiga match: Boston hemma på tisdag.

Columbus-Detroit 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)

Första perioden: 0-1 (06.02) Nicklas Lidström 8 (Pavel Datsjuk, Brian Rafalski),l spel 5 mot 3, 0-2 (09.41) Henrik Zetterberg 40 (Pavel Datsjuk, Brian Rafalski), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-2 (00.43) Rick Nash 38 (Fredrik Modin, Manny Malhotra), 1-3 (12.52) Johan Franzén 22 (Chris Chelios, Tomas Kopecky), 1-4 (14.57) Pavel Datsjuk 31 (-), spel 4 mot 5.

Skott: 12-21 (2-6, 5-8, 5-7)

Utvisningar, Columbus: 6x2 min. Detroit: 6x2 min.

Henrik Zetterberg, f, Detroit 1, 0, 4, 0, -1, 21.23

Matchen: För tredje året i rad har svensklaget Detroit lyckats vinna 50 matcher i grundserien. Nattens 4-1 borta mot Columbus präglades också av blågula spelare.

Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg och Johan Franzén gjorde varsitt mål och gav Red Wings först 2-0 i den första perioden och senare 3-1 i den tredje (Franzén).

Senast något lag lyckats med en liknande prestation var när Montreal lyckades med det fyra säsonger i rad (1975-79).

– Det är imponerande. Du går igenom alla år med ishockey, Scotty Bowman gjorde det med Montreal på 70-talet. Men detta är svårt att överträffa, sa Detroits coach Mike Babcock.

Detroit tillät Columbus att bara avlossa tolv skott under hela matchen.

– Vi kontrollerade matchen. Inte alltför många puckar passerade vår defensiv. De fick inte ens till bra skott. Allt som allt var detta en av de enklaste matcherna denna säsong, sa Detroits veteranmålvakt Dominik Hasek.

Pittsburgh-New Jersey 7-1 (1-1, 1-0, 5-0)

Första perioden: 1-0 (01.30) Jarkko Ruutu 5 (Marian Hossa, Darryl Sydor), 1-1 (09.04) Brian Gionta 21 (John Madden), spel 4 mot 5.

Andra perioden: 2-1 (16.14) Ryan Malone 25 (Pascal Dupuis, Brooks Orpik), spel 4 mot 5.

Tredje perioden: 3-1 (03.00) Ryan Malone 26 (Sergej Gontjar, Marian Hossa), spel 5 mot 4, 4-1 (04.51) Pascal Dupuis 12 (Marian Hossa, Sergej Gontjar), 5-1 (08.24) Jevgenij Malkin 43 (Kris Letang, Petr Sykora), spel 5 mot 4, 6-1 (11.21) Jevgenij Malkin 44 (Petr Sykora), 7-1 (18.18) Petr Sykora 27 (Jevgenij Malkin, Ryan Whitney).

Skott: 28-25 (8-13, 7-7, 13-5)

Utvisningar, Pittsburgh: 6x2 min. New Jersey: 7x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 96,0%, istid 60.00

New Jersey: Martin Brodeur 78,9%, istid 46.13

New Jersey: Kevin Weekes 66,7%, istid 13.47

Johnny Oduya, b, New Jersey 0, 0, 1, 0, -4, 20.43

Matchen: New Jersey hade inför nattens match inte släppt in mer än fem mål i en enda match denna säsong. Nu lyckades Pittsburgh göra fem mål - i den sista perioden. Till slut förkrossande 7-1 till hemmalaget.

Jevgenij Malkin jagar vidare i poängligans topp (tvåa efter Washingtons Alexander Ovetjkin) och gjorde i natt två mål och en assist, vilket ger honom totalt 102 poäng denna säsong. Malkin är den tolfte spelare i Pittsburghs historia att ha nått över 100 poäng.

– Jag har mycket roligt just nu. Jag njuter eftersom vi har ett härligt lag och vi vinner matcher. Speciellt på vår hemmais vinner vi de stora matcherna, sa Jevgenij Malkin till AP.

Även vänsterforwarden Ryan Malone hittade nätmaskorna två gånger.

– Vi hade inte förväntat oss sju mål, men det är klart att vi tar emot det. Ibland är det så här det fungerar. De spelade kvällen innan och vi ville trycka på dem direkt i inledningen. Alla gjorde ett bra jobb, sa Ryan Malone.

Devils målvakt Martin Brodeur fick nog efter 4-1. Kevin Weekes ersatte och släppte in tre mål på nio skott.

Calgary-Minnesota 5-4 (0-0, 2-2, 3-2)

Andra perioden: 1-0 (03.00) Dion Phaneuf 16 (-), 1-1 (13.12) Benoit Pouliot 1 (Pierre-Marc Bouchard), 1-2 (18.24) Benoit Pouliot 2 (Pierre-Marc Bouchard, Nick Schultz), 2-2 (19.37) Jarome Iginla 45 (Dion Phaneuf, Jim Vandermeer).

Tredje perioden: 3-2 (00.50) Jarome Iginla 46 (Alex Tanguay, Anders Eriksson), 4-2 (06.37) Jarome Iginla 47 (Dion Phaneuf, Anders Eriksson), 4-3 (10.07) Kim Johnsson 3 (Pavol Demitra, Marian Gaborik), 5-3 (18.18) Matthew Lombardi 12 (Stephane Yelle), 5-4 (19.05) Kim Johnsson 4 (Marian Gaborik).

Skott: 31-33 (10-10, 11-13, 10-10)

Utvisningar, Calgary: 3x2 min, 3x5 min. Minnesota: 5x2 min, 3x5 min.

Kim Johnsson, b, Minnesota 2, 0, 3, 2, -1, 25.38

Matchen: Kim Johnsson gjorde två mål för Minnesota, men det hjälpte inte. För Jarome Iginla i Calgary var värre och fixade tre baljor som också räckte till en viktig 5-4-seger för Flames.

Iginla, som nu svarat för sju hattrick under NHL-karriären, gjorde 2-2, 3-2 och 4-2. Matchen fick då avbrytas i några minuter när alla hattar och kepsar som kastades ned på isen samlades in. Samtidigt skrek åskådarna ”MVP, MVP” till salut för lagets store stjärna.

– Det verkar som om allt som rör Iggys klubba går in just nu, så jag försökte bara fortsätta att passa honom, sa kedjekompisen Alex Tanguay.

Anders Eriksson hade två passningspoäng till Iginlas mål. Men för Kristian Huselius ser det tungt ut. Han är åter i frysboxen hos coachen Mike Keenan. För andra matchen i rad fick han bara spela drygt sex minuter. I torsdags mot Colorado blev det 6.03 och i natt fick ”Husse” 6.32 minuters speltid.

Segern innebär att Calgary nu bara är en poäng efter Minnesota som leder Northwest Division.

Phoenix-Anaheim 1-2 (0-1, 0-0, 1-1)

Första perioden: 0-1 (06.11) Teemu Selänne 9 (Todd Bertuzzi).

Tredje perioden: 1-1 (03.26) Ed Jovanovski 12 (Radim Vrbata, Shane Doan), spel 5 mot 4, 1-2 (10.40) Teemu Selänne 10 (Doug Weight, Todd Bertuzzi), spel 5 mot 4.

Skott: 31-15 (14-6, 7-3, 10-6)

Utvisningar, Phoenix: 5x2 min, 1x5 min. Anaheim: 5x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 645 (i Jobing.com Arena)

Målvakter: Phoenix: Ilja Bryzgalov 86,7%, istid 59.36

Anaheim: Jonas Hiller 96,8%, istid 60.00

Mathias Tjärnqvist, f, Phoenix 0, 0, 2, 0, 0, 13.40

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 1, 0, 0, 17.57

Matchen: Teemu Selännes främsta vapen är hans skott. I natt sköt han en tredjedel av Anaheims 15 skott mot Phoenix. Två av dessa hittade rätt bakom Coyotes målvakt Ilja Bryzgalov.

1-0 kom efter ett friläge och matchavgörande 2-1 i power play drygt halvvägs in i den sista perioden. Selänne sköt snabbt och pucken gick in mellan målvaktens benskydd.

– Jag ville skjuta snabbt för att vara säker att Bryzgalov inte förväntade sig ett skott. Han är stor och täcker stora delar av nätet… så jag ville skjuta snabbt, sa Selänne om 2-1-målet.

För Phoenix del verkar det kört med slutspelet nu. Efter fem raka förluster är laget nu sex poäng efter Colorado på den åttonde och sista slutspelsplatsen i Western Conference.

– Varje förlust gör ont just nu. Det är frustrerande. Vi har förlorat fem i rad i detta skede av säsongen. Det är oacceptabelt, sa Phoenix kapten Shane Doan.

Edmonton–Colorado 7–5 (3–0, 1–1, 3–4)

Första perioden: 1–0 (0,50) Dustin Penner (21) (Ales Hemsky, Joni Pitkänen), 2–0 (11,30) Sam Gagner (11) (Ales Hemsky, Denis Grebeshkov), 3–0 (14,29) Fernando Pisani (12) (Marc Pouliot, Marty Reasoner).

Andra perioden: 3–1 (4,58) Tyler Arnason (10) (David Jones, Joe Sakic) spel fem mot fyra, 4–1 (9,14).

Tredje perioden: 4–2 (1,43) Ruslan Salei (5) (Milan Hejduk, Paul Stastny), 4–3 (3,42) Wojtek Wolski (17) (Joe Sakic, Andrew Brunette), 4–4 (4,16) Milan Hejduk (23) (Ryan Smyth, Paul Stastny), 5–4, (4,34) Marc Pouliot (1) (Marty Reasoner, Fernando Pisani), 6–4 (10,48) Sam Gagner (12) (Ales Hemsky, Dustin Penner), 6–5 (17,18) John-Michael Liles (5), 7–5 (19,50) Marty Reasoner (10) i tom målbur.

Skott: 29–34 (9–13, 10–8. 10–13)

Utvisningar, Edmonton: 5X2 + 2X5. Colorado: 4X2 + 2X5.

Målvakter, Edmonton: Dwayne Roloson 85,3% istid 60,00.

Colorado: Jose Theodore 62,5% istid 14,29. Peter Budaj 85% Istid 45,12.

Robert Nilsson, f, Edmonton, 0, 0, 1, 4, +1, 11,31.

Matchen: Ingen Foppa på isen i den här vilda västern-uppgörelsen. Oilers gick i från till 3–0 redan i första perioden och Jose Theodore i Colorado-målet fick nog.

Matchen såg ut att vara avgjord, men Colorado gjorde en kraftansträngning i sista perioden och hade efter bara fyra minuter jobbat sig upp till 4–4 efter tre snabba mål.

Men sista ordet gick ändå till hemmalaget efter en märklig sista runda som bjöd på hela sju mål.

I Colorado gjorde Joe Sakic sin 1000:e assist vilket är bästa av alla aktiva spelare och elfte bästa genom tiderna.

Colorado ligger kvar på den sista slutspelsplatsen, men har just bara två poäng ner till Nashville och tre till Edmonton.

Dallas–Los Angeles 2–4 (1–0, 1–1, 0–3)

Första perioden: 1–0 (13,08) Brenden Morrow (29) (Matt Niskanen, Trevor Daley) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (5,48) Rob Blake (8) (Michael Cammalleri, Anze Kopitar) spel fem mot fyra, 2–1 (11,32) Stu Barnes (10) (Mike Ribeiro, Mark Fistric).

Tredje perioden: 2–2 (16,59) Michal Handzus (6), 2–3 (17,54) Lubomir Visnovsky (8) (Derek Armstrong, Dustin Brown), 2–4 (18,41) Michal Handzus (7) (Alexander Frolov, Patrick O'Sullivan).

Skott: 27–30 (9–8, 11–12, 7–10)

Utvisningar, Dallas: 3X2. Los Angeles: 3X2.

Målvakter, Dallas: Marty Turco 86,7% istid 59,00.

Los Angeles: Erik Ersberg 92,6% istid 59,26.

Mattias Norström, b, Dallas, 0, 0, 0, 0, –1, 19,48.

Loui Eriksson, f, Dallas, 0, 0, 3, 2, –1, 17,40

Nicklas Grossman, b, Dallas, 0, 0, 0, 0, 0, 18,03

Joel Lundqvist, f, Dallas, 0, 0, 0, 0, –1, 12,23

Matchen: Erik Ersberg gjorde sin nionde NHL-match när Los Angeles gjorde en stark upphämtning mot Dallas med fyra svenskar i laget.

Dallas såg ut att vara på väg mot seger, men en sen vändning gav segern till Ersberg och Kings. Kvitteringen kom efter 17 minuter av sista perioden och sedan ramlade det in två LA-mål till.

För Dallas, på tämligen säker slutspelsmark, var det fjärde raka förlusten. Los Angeles har inte längre ens en teoretisk chans att gå till slutspel.

Nashville–Cicago 2–1 (1–1, 0–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (5,24) Jason Arnott (27) (Shea Weber, J.P. Dumont), 1–1 (14,42) Andrew Ladd (13) (Dave Bolland, Patrick Sharp).

Straff: Alexander Radulov

Skott: 34–38 (13–7, 9–8, 10–15, 2–8)

Publik: 17 113 (i Sommet Center)

Utvisningar, Nashville: 0. Chicago: 4X2

Målvakter, Nashville: Dan Ellis 97,4% istid 65,00.

Chicago: Nikolai Khabibulin 97,1% istid 65,00.

Niklas Hjalmarsson, b, Chicago 0, 0, 2, 0, +1, 15,37.

Matchen: Båda lagen jagar slutspelsplats, men stridsviljan lyste med sin frånvaro. Nashville drog inte ens på sig en utvisning. Eller var det kanske disciplin?

Två bra målvakter dock, där hemmalagets Dan Ellis drog det längsta strået. Stoppade 37 av 38 skott och två av tre straffar och fixade viktiga poäng till Nashville.