Matchfakta 5/2

Huddinge-Hammarby 6-2 (2–2, 2–0, 2–0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Det skiljde 20 poäng mellan jumbon Hammarby och nästjumbon Huddinge. Båda lagen är klart för kvalspel och i kväll spelade man bara om äran. Och det var inte särskilt överraskande att det var Huddinge som gick segrandes ur striden.

Hammarbys Johan Chang spelade fram till 1-1 och 1-2 i första perioden, men Huddinge vände och efter två spelade perioder stod det 4-2 på resultattavlan. I tredje handlade allt om hemmalaget. Tommy Enroth vinklade in 5-2 och Jonas Rådlund avslutade målskyttet i box play när han ordnade 6-2.

För Huddinge och Hammarby återstår nu ett nervfyllt kval för lagens existens i allsvenskan - men om Bajen överhuvudtaget kan ställa upp på grund av den ansträngda ekonomin återstår att se.

Första perioden: 1–0 (0.48) Roger Jönsson (Alexander Olsson), 1–1 (9.30) Roger Widell (Johan Chang, Rikard Karlsson), 1–2 (15.50) Robin Andersson (Johan Chang), 2–2 (16.18) Jonas Rådlund (Nicklas Nilsson, Tommie Samuelsson).

Andra perioden: 3–2 (9.02) Marcus Forsberg (Dave Lindarv), 4–2 (16.38) Tommie Samuelsson (Oscar Ahlström, Christer Andersson).

Tredje perioden: 5–2 (12.18) Tommy Enroth (Christer Andersson, Pontus Sjögren), 6–2 (16.02) Jonas Rådlund (Nicklas Nilsson) spel fyra mot fem.

Skott: 35–20 (14–10, 10–6, 11–4).

Utv, Huddinge: 11x2, 1x5, 1x10, 1 matchstraff. Hammarby: 9x2, 1x5, 1x10, 1 matchstraff.

Domare: Mikael Noord, Arboga.

Publik: 430.

Oskarshamn-AIK 6-2 (1–1, 5–1, 0–0)

Oskarshamn krossade AIK i mittenmötet men missar ändå en play off-plats. Efter en jämn förstaperiod som slutade 1-1 ryckte IKO ifrån riktigt ordentligt i mittperioden. På drygt sju minuter gick hemmalaget upp till en 5-1-ledning som tvingade målvakten Jimmy Danielsson att ersättas av Johan Larsson-Tysell.

Ola Svanberg bjöd på 6-1 och även om det stod 6-2 inför slutperioden var matchen redan avgjord. Det enda som hände i tredje perioden var utvisningar. 15 tvåminutare och en tia.

IKO avslutade säsongen snyggt och hamnade åtta. AIK:s facit: Tia. I en jämn mittregion av tabellen.

Första perioden: 0–1 (4.16) Rasmus Ericsson (Andreas Frisk, Jonas Westerling) spel fem mot fyra, 1–1 (10.31) Tom Linder (Fredric Jaensson, Alexander Bergström).

Andra perioden: 2–1 (0.44) Ola Svanberg spel fem mot fyra, 3–1 (2.39) Daniel Åhsberg (Eetu Qvist, Robin Gartner), 4–1 (5.55) Eetu Qvist (Daniel Åhsberg, Jimmie Svensson) spel fem mot fyra, 5–1 (7.50) Emil Ekblad (Ola Svanberg, Daniel Åhsberg) spel fem mot fyra, 6–1 (9.18) Ola Svanberg (Eetu Qvist) spel fyra mot fem, 6–2 (12.55) Mikael Zettergren (Tobias Ericsson, Tobias Tschöp) spel fem mot fyra.

Skott: 32–37 (11–14, 9–11, 12–12).

Utv, Oskarshamn: 11x2. AIK: 16x2, 1x10.

Domare: Niklas Persson, Onsala.

Publik: 1975.

Nybro-Leksand 4-7 (1–1, 3–4, 0–2)

Ed Belfour kunde ha fått en skönare avslutning i allsvenskan som uppladdning inför kvalserien. Stjärnmålvakten har tidigare sagt att han är som bäst när det gäller. Det får nog Leksandsfansen hoppas på. Även om han varit stabil under säsongen kanske det var största bakslaget i kväll mot Nybro.

Hemmalaget överlistade Belfour fyra gånger under matchen, trots det blev det förlust.

- Det blev aldrig någon större kamp eller intensitet. mindre bra spel i defensiven, det märktes att det var en betydelselös match, sa Leksandstränaren Tomas Kempe till Dalademokratens nätupplaga. När halva matchen var spelad hade gästerna en betryggande 4-1-ledning.

Men efter två snabba mål av Marcus Olsson och Henric Gustafsson stod det 4-5 inför tredje perioden. Väl där punkterade LIF matchen genom två fullträffar av Robert Petrovicky. Nu väntar allvaret för Leksand. Det alla supportar väntat på i ett år: kvalserien.

Första perioden: 0–1 (10.52) Michal Grosek (Morten Green, Juha Lind) spel fem mot fyra, 1–1 (13.32) Marcus Olsson (Mike Ericson, Sebastian Karlsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–2 (0.48) Jens Bergenström (Gabriel Karlsson, Jan Huokko), 1–3 (4.59) Jens Bergenström, 1–4 (8.22) Jan Huokko (Robert Petrovicky), 2–4 (9.20) Mike Ericson (Sebastian Karlsson, Andreas Dahlberg), 2–5 (10.01) Morten Green (Juha Lind), 3–5 (12.17) Marcus Olsson (Mike Ericson), 4–5 (12.50) Henric Gustavsson (Fredrik Strid, Per Braxenholm).

Tredje perioden: 4–6 (9.49) Robert Petrovicky (Daniel Nielsen), 4–7 (13.21) Robert Petrovicky (Mikael Karlberg, Daniel Nielsen).

Skott: 23–22 (8–6, 10–7, 5–9).

Utv, Nybro: 3x2. Leksand: 5x2.

Domare: Martin Brolin, Hässleholm.

Publik: 2507.

Sundsvall-Bofors 1-3 (0–2, 0–1, 1–0)

Bofors gjorde sitt jobb uppe i Sundsvall - men det räckte inte till en play off-plats i och med Borås seger mot Almtuna.

Gästerna vann skotten i första perioden med 17-14 och ledde med 2-0. Målvakten Micael Andersson agerade stabilt mellan stolparna och släppte bara in Jonas Flobergs reducering i tredje perioden. Målet betydde 1-3 men dessförinnan hade Andreas Sundin klippt in 0-3 i power play.

Tungt för Bofors som trots segern inte lyckades knipa sjundeplatsen.

- Sett till hela säsongen har killarna skött sig fint. Vi hade många nya spelare, killar som var oprövad på den här nivån. Och vi förbättrade oss jämfört med förra säsongen vilket självfallet var positivt, sa Bofors sportchef Stefan Bengtzén till nwt.se.

Första perioden: 0–1 (9.13) Fredrik Höggren (Björn Kindahl, Viktor Sjödin), 0–2 (12.10) Alexander Hult (Mikael Eriksson, Johan Larsson).

Andra perioden: 0–3 (11.45) Andreas Sundin (Johan Bülow, Jonas Kapla) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 1–3 (1.12) Jonas Floberg (Stefan Andersson).

Skott: 28–43 (14–17, 6–13, 8–13).

Utv, Sundsvall: 7x2. Bofors: 3x2.

Domare: Björn Larsson, Ljusne.

Publik: 478.

Borås-Almtuna 5-2 (3–1, 0–1, 2–0)

Nederlagstippade före säsongen - och sågade av egna tränaren i höstas. Men när slutsignalen tjöt i Borås Ishall efter matchen mot Almtuna (5-2) var triumfen ett faktum. Nykomlingen Borås knep sjundeplatsen och är klart för play off-spel till kvalserien.

Inför matchen mot Almtuna hade Borås två poängs försprång. Tre lag flåsade fjolårets division 1-lag i nacken.

Hemmalaget visade knappast några nerver utan rivstartade matchen med två fullträffar inom loppet av 1.30. Fredrik Orrsten överlistade Almtuna-målvakten David Rautio efter bara 1.51 och strax därefter spelade Orrsten fram Joakim Persson som slog in tvåan.

Borås hade kopplat ett stadigt grepp om sjundeplatsen. När Almtuna väl närmade sig och reducerade till 2-1 genom Marcus Ragnarsson - replikerade Borås direkt när ex-frölundaiten Jens Karlsson rakade in 3-1 bara 37 sekunder senare. Paussiffrorna speglade matchbilden väl. Hemmalaget visade största viljan och agerade rutinerat på isen.

Ragnarsson slog till igen med mittperiodens enda mål och AIS hade plötsligt fått kontakt igen. Trots att så mycket stod på spel svarade Borås för en fortsatt stabilt defensiv och när laget fick chansen klippte Elias Fälth in 4-2 i spel fem mot tre. Almtuna saknade inte chanser, utan i vägen stod målvakten Robin Rahm som klev fram som en av hjältarna i hemmalaget.

Jublet hade inga gränser när Jens Karlsson slog in 5-2 i tom bur i slutsekunderna. Borås svarade därmed för säsongens stora skräll och möter Björklöven i play off 1 med start redan på fredag.

Första perioden: 1–0 (1.51) Fredrik Orrsten (Per Fernhall) , 2–0 (3.21) Joakim Persson (Fredrik Orrsten) , 2–1 (10.22) Marcus Ragnarsson (Fredrik Vestberg, Julius Larsson) spel fem mot fyra, 3–1 (10.59) Jens Karlsson (Jimmy Lund).

Andra perioden: 3–2 (10.53) Marcus Ragnarsson (Henrik Eriksson, Fredrik Vestberg) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–2 (6.19) Elias Fälth (Alexander Täng, Jens Karlsson) spel fem mot tre, 5–2 (18.35) Jens Karlsson (Mikael Hultqvist) mål i tom kasse.

Skott: 27–22 (10–4, 9–9, 8–9).

Utv, Borås: 5x2. Almtuna: 8x2, 1x10.

Domare: Pehr Claesson, Alvesta.

Publik: 2512.

Nyköping-Björklöven 4-8 (2–5, 1–3, 1–0)

Björklöven imponerade i bortamötet med Nyköping. Det blev seger (8-4) och Umeå-laget kammade hem fjärdeplatsen och fick välja motståndare i första rundan av play off-spelet, som inte helt oväntat blev skrällgänget Borås. Trots att Jimmie Kraft visade vägen när han slog in ledningsmålet för Nyköping, var gästerna det bättre laget.

I en svängig period vände Björklöven på siffrorna till 1-2. Matchuret stod då bara på 5.59. NH kvitterade tämligen omgående men sedan gick bortalaget upp till en 5-2-ledning strax före paus. Nyköping bytte ut Fredrik Holmgren som ersattes av Martin Holst. Det bytet gav varken bu eller bä.

"Löven" fortsatte producera mål och slutsiffrorna stannade vid hela 4-8. Hetast på isen var Sami Ryhänen som bjöd på tre fullträffar och två assists.

Första perioden: 1–0 (2.13) Jimmie Kraft (Niklas Fogström, Fredrik Håkansson) spel fem mot fyra, 1–1 (2.45) Sami Ryhänen (Fredrik Davidsson), 1–2 (5.59) Urban Omark (Andreas Lindahl, Johan Forsberg) spel fem mot fyra, 2–2 (11.40) Robin Persson (Niklas Bröms, Niklas Olausson) spel fem mot fyra, 2–3 (14.31) Mattias Wennerberg (Urban Omark, Jussi Heikkinen), 2–4 (15.23) Sami Ryhänen (Patrik Nevalainen) spel fem mot fyra, 2–5 (17.34) Kristofer Berglund (Johan Bergmark, Daniel Olofsson).

Andra perioden: 3–5 (7.05) Jimmie Kraft (Niklas Fogström, Knut-Henrik Spets) spel fem mot fyra, 3–6 (12.42) Sami Ryhänen (Fredrik Davidsson), 3–7 (15.53) Magnus Gästrin (Sami Ryhänen, Daniel Olofsson) spel fem mot fyra, 3–8 (18.21) Magnus Gästrin (Sami Ryhänen, Daniel Olofsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–8 (2.52) Jimmie Kraft (Fredrik Håkansson, Knut-Henrik Spets).

Skott: 29–34 (10–14, 12–11, 7–9).

Utv, Nyköping: 7x2. Björklöven: 11x2.

Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 2203.

Växjö-Rögle 3-0 (1–0, 2–0, 0–0)

Växjö och Rögle hade inget att spela för i sista omgången. Vid förlust hade bägge lagen ändå varit kvar på sin respektive plats. Växjö (6:a), Rögle (3:a). Ängelholms-laget fick ändå ingen fin uppladdning inför den kommande kvalserien (0-3).

Smålänningarna var det hetare laget och nollade skåningarna. VÄxjös-målvakt Viktor Fast har imponerat under säsongen. I kväll stoppade han 31 skott och spikade igen sin bur totalt. Med facit i hand är Viktor Fast (92,60) allsvenskans näst bästa målvakt efter Rögles Christopher Nihlstorp (92,90), sett till räddningsprocenten.

Matchavgörandet kom i andra perioden när David Holmqvist och Sebastian Lauritzen svarade för 2-0 och 3-0.

Första perioden: 1–0 (2.52) Christoffer Persson (Kevin Marsh, Christian Magnusson).

Andra perioden: 2–0 (6.37) David Holmqvist (Sebastian Lauritzen, Johan Markusson), 3–0 (14.56) Sebastian Lauritzen (Marcus Weinstock, Johan Markusson) spel fem mot fyra.

Skott: 29–31 (6–7, 12–15, 11–9).

Utv, Växjö: 6x2. Rögle: 5x2.

Domare: Alexander Vikström, Linköping.

Publik: 2268.

Västerås-Malmö 1-3 (1–0, 0–1, 0–2)

Västerås och Malmö kan mycket väl råka på varandra i kvalserien. I kväll möttes lagen och båda kämpade för att skaffa sig en mental fördel inför framtiden.

Det blev en målsnål tillställning där Kalle Olsson i den första perioden slog in ledningspucken i power play bakom Malmö-målvakten Jani Hurme. Men sedan var det Malmö som tog över alltmer.

Lasse Pirjetä kvitterade i mittperioden. Och i tredje frispelades Mikael Wahlberg som satte 1-2 (10.53) bakom VIK-målvakten Johan Thalberg. VIK klarade ett box play innan man fick chansen att kvittera i power play, men i stället blev Malmö fulltaligt och Ville Nieminen rakade in segerpucken till 1-3.

Västerås tar sig an Växjö i play off 1.

- Det ska bli jättekul och inspirerande. Vi har haft jämna matcher med Växjö hela säsongen, säger Västerås tränare Johan Tornberg till vlt.se.

Första perioden: 1–0 (9.40) Kalle Olsson (Jonas Leetma, Patrik Berglund) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (7.27) Lasse Pirjetä (Mikko Eloranta, Ville Nieminen).

Tredje perioden: 1–2 (10.53) Mikael Wahlberg (Fredrik Eriksson, Antti Bruun), 1–3 (16.29) Ville Nieminen (Lasse Pirjetä, Mikko Eloranta).

Skott: 22–28 (11–10, 4–10, 7–8).

Utv, Västerås: 5x2. Malmö: 5x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 1859.