Matchfakta 18/4

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Peter Forsberg och Paul Stastny.

Minnesota-Colorado 2-3 (1-1, 0-0, 1-2)

Första perioden: 0-1 (12.24) Andrew Brunette 3 (Milan Hejduk, Peter Forsberg), spel 5 mot 4, 1-1 (19.20) Pierre-Marc Bouchard 2 (Brent Burns, Brian Rolston), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-2 (05.06) Wojtek Wolski 2 (John-Michael Liles, Jordan Leopold), spel 5 mot 4, 1-3 (06.25) Paul Stastny 1 (Milan Hejduk, Peter Forsberg), 2-3 (19.57) Brian Rolston 2 (Kim Johnsson, James Sheppard).

Skott: 40-17 (17-6, 15-8, 8-3)

Utvisningar, Minnesota: 3x2 min. Colorado: 3x2 min.

Publik: 19 364 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 82,4%, istid 58.14

Colorado: Jose Theodore 95,0%, istid 59.56

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Kim Johnsson, b, Minnesota 0, 0, 2, 0, 0, 28.10

Peter Forsberg, f, Colorado 0, 2, 0, 2, +1, 15.53

Matchen: Minnesota dominerade stort i de två första perioderna. Men trots 32-14 i skott stod det fortfarande 1-1 i matchen.

Och när Sean Hill utvisades för interference i inledningen av den tredje perioden var det början till slutet för Minnesota. Wojtek Wolski satte 2-1 med fem sekunder kvar av det numerära överläget och bara dryga minuten senare knäcktes hemmalaget definitivt av Paul Statsnys 3-1-mål.

Imponerade effektivt av Colorado och framför allt av målvakten Jose Theodore som räddade 38 skott och ensam höll kvar laget i de två första perioderna.

– De spelade en solid match. På slutet undvek vi panik. Jag försökte rädda alla skott. Som jag sa: de har ett bra lag och jag måste vara redo för nästa match, sa Theodore efter en av karriärens bästa insatser.

– Han var den enda anledningen till att vi var kvar i matchen. Utmärk är inte ens ordet att beskriva det. Att det var oavgjort inför den tredje perioden var nästan som en seger för oss, sa Colorados coach Joel Quenneville.

Peter Forsberg var med i poängprotokollet igen efter assistpoäng till Andrew Brunettes 1-0 och Statsnys 3-1.

Match sex spelas i Denver på lördag och sannolikheten är över 80 procent att Avalanche avancerar om man bara ser till statistik genom åren.

San Jose-Calgary 4-3 (0-0, 2-1, 2-2)

Andra perioden: 0-1 (04.03) Jarome Iginla 3 (Kristian Huselius, Dion Phaneuf), spel 5 mot 3, 1-1 (11.32) Joe Pavelski 2 (Christian Ehrhoff, Craig Rivet), spel 5 mot 4, 2-1 (18.07) Patrick Marleau 2 (Joe Thornton, Brian Campbell).

Tredje perioden: 3-1 (04.52) Jonathan Cheechoo 2 (Joe Pavelski, Ryane Clowe), 4-1 (08.22) Jonathan Cheechoo 3 (Patrick Marleau), 4-2 (09.06) Daymond Langkow 2 (Alex Tanguay, Dion Phaneuf), spel 5 mot 4, 4-3 (18.43) David Moss 1 (Jarome Iginla, Craig Conroy).

Skott: 26-36 (5-11, 14-16, 7-9)

Utvisningar, San Jose: 5x2 min. Calgary: 3x2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Jevgenij Nabokov 91,7%, istid 60.00

Calgary: Miikka Kiprusoff 84,6%, istid 58.53

Douglas Murray, b, San Jose 0, 0, 0, 0, -1, 21.05

Anders Eriksson, b, Calgary 0, 0, 0, 0, 0, 23.34

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 1, 1, 0, 0, 10.55

Matchen: Två mål av Jonathan Cheechoo i den tredje perioden gav San Jose matchboll mot Calgary. Checechoo gjorde 3-1 samt 4-1 och trots en intensiv press från Flames resten av perioden lyckades hemmalaget hålla undan och vinna med 4-3.

4-1-målet kom i ett två mot ett-läge där Patrick Marleu med en härlig passning hittade Cheechoos klubba. Marleu var också den som gav San Jose ledningen med 2-1 i slutet av den andra perioden.

– Det är bara fint att få bidra. I slutspelet måste alla bidra på sitt sätt, om det är i målprotokollet eller genom att blockera ett skott. Vad det än är så är det dags att spela alla kort, sa Jonathan Cheechoo.

Men det var bortalaget som vann skotten (36-26) och som även tog ledningen när Kristian Huselius passade fram Jarome Iginla till dennes tredje slutspelsmål.

– Det var mycket bättre i kväll än i den förra matchen. Oturligt nog räckte det inte, men vi kommer att omgruppera och vara redo för match sex, sa Jarome Iginla.

Nu har San Jose, efter två raka segrar, 3-2 i matcher och kan avgöra i Calgary redan på söndag. Om inte så återvänder lagen till ”Shark Tank” på tisdag för en sjunde och avgörande match.

Philadelphia-Washington 4-3 (2-2, 0-1, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (00.42) Jeff Carter 2 (Mike Knuble, Scottie Upshall), 1-1 (02.41) Nicklas Bäckström 1 (Alexander Ovetjkin, Mike Green), spel 5 mot 4, 1-2 (12.59) Alexander Semin 1 (Nicklas Bäckström, Alexander Ovetjkin), spel 5 mot 3, 2-2 (18.33) Jeff Carter 3 (Jaroslav Modry, Braydon Coburn).

Andra perioden: 2-3 (05.56) Steve Eminger 1 (Alexander Semin, Brooks Laich).

Tredje perioden: 3-3 (10.01) Daniel Briere 5 (Mike Richards), spel 5 mot 4.

Femte perioden: 4-3 (06.40) Mike Knuble 2 (Jeff Carter, Scottie Upshall).

Skott: 46-41 (12-11, 7-10, 9-8, 11-11, 7-1)

Utvisningar, Philadelphia: 5x2 min. Washington: 6x2 min.

Publik: 19 913 (i Wachovia Center)

Målvakter: Philadelphia: Martin Biron 92,7%, istid 86.21

Washington: Cristobal Huet 91,3%, istid 86.40

Nicklas Bäckström, f, Washington 1, 1, 6, 0, -2, 22.14

Matchen: Nicklas Bäckström gjorde sitt första slutspelsmål och noterades för en assist redan i den första perioden. Men det hjälpte inte. Hans Capitals föll till slut med 3-4 efter nästan 27 minuters förlängningsspel.

Förre Linköpingsspelaren Mike Knuble avgjorde när han slog in en retur bakom Washingtons målvakt Cristobal Huet.

– Det är utan tvekan det största mål jag gjort. Det är en otrolig känsla att göra mål i den här staden och höra hur arenan blir galen. Du får nypa dig själv, du tror inte det händer, sa Mike Knuble till AP.

Förutom Knuble var den store matchhjälten Flyers målvakt Martin Biron som räddade 38 skott. Framför allt i den första sudden death-perioden skapade båda lagen flera vassa chanser.

– Han var stensäker. Han gjorde räddningarna han måste göra för att hålla oss kvar matchen, sa Flyers coach John Stevens.

Nästa match spelas i Washington på lördag. Capitals måste vinna för att hålla liv i matchserien.

– Det är inte över än, sa lagets stora stjärna Alexander Ovetjkin.

Montreal-Boston 1-5 (1-0, 0-1, 0-4)

Första perioden: 1-0 (09.47) Alexej Kovalev 2 (Patrice Brisebois, Roman Hamrlik).

Andra perioden: 1-1 (07.45) Phil Kessel 1 (David Krejci, Andrew Ference), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-2 (03.31) Glen Metropolit 1 (Petteri Nokelainen, Peter Schaefer), 1-3 (05.49) Zdeno Chara 1 (Dennis Wideman, Marc Savard), spel 5 mot 4, 1-4 (15.13) Marco Sturm 1 (David Krejci, Andrew Ference), spel 4 mot 5, 1-5 (17.48) Vladimir Sobotka 1 (-).

Skott: 32-24 (12-7, 6-7, 14-10)

Utvisningar, Montreal: 7x2 min. Boston: 6x2 min.

Publik: 21 273 (i Bell Centre)

Målvakter: Montreal:Carey Price 79,2%, istid 60.00

Boston: Tim Thomas 96,9%, istid 59.57

Per-Johan Axelsson, f, Boston 0, 0, 0, 0, +1, 15.12

Matchen: Bostons säsong lever - tack vare en försvarstavla av Montreal. Misstaget kom från Montreals målvakt Carey Price som gav Glen Metropolit chansen att göra 2-1 i inledningen av den tredje perioden.

Price plockade ned pucken och släppte den på isen. Men innan Montreals Maxim Lapierre han ta pucken hade Bostons Petteri Nokelainen petat vidare den till Metropolit som kunde slå in den i öppet mål.

– Jag kommer inte att tänka på det mer efter att jag lämnat omklädningsrummet, sa Carey Price.

Efter 2-1 tog Boston över och gjorde ytterligare tre mål bakom Price. En seger som var nödvändig, annars hade säsongen varit slut.

– Vi visste vad vi hade framför sa, Bruins back Zdeno Chara som satte 3-1 i power play.

Målvakten Tim Thomas blev vald till matchens lirare efter att ha stoppat 31 skott.

Nu kan Bruins kvittera matchserien till 3-3 på lördag hemma i TD Banknorth Garden - vilket skulle vara anmärkningsvärt. Under grundspelet förlorade Bostons nämligen samtliga åtta matcher mot Montreal.

Dallas-Anaheim 3-1 (1-0, 0-0, 2-1)

Första perioden: 1-0 (16.39) Joel Lundqvist 1 (Loui Eriksson).

Tredje perioden: 2-0 (09.01) Stu Barnes 1 (Mike Modano, Mattias Norström), 3-0 (17.17) Steve Ott 2 (Stu Barnes), 3-1 (19.52) Mathieu Schneider 1 (Corey Perry, Kent Huskins).

Skott: 20-28 (5-7, 5-10, 10-11)

Utvisningar, Dallas: 6x2 min. Anaheim: 7x2 min, 1x10 min.

Publik: 18 532 (i American Airlines Center)

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 1, 0, 0, 18.03

Matchen: Marty Turco är mannen som är på väg att fixa att mästaren Anaheim blir utslaget redan i den första slutspelsomgången. Dallas målvakt räddade 28 skott i natt och vara bara åtta sekunder från att hålla nollan.

– I kväll kände jag mig verkligen bra. Jag hade chansen att se alla skotten som kom emot mig. Det var ett par ångestladdade ögonblick i den andra perioden. Men killarna gjorde allt för att hjälpa mig, sa Marty Turco till AP.

Turco tackade samtliga spelare, men var mest imponerad hur de unga spelarna som Mark Fistric, Matt Niskanen och svensken Nicklas Grossman agerade framför hans mål.

– Det är skickliga. Det är häpnandsväckande att se, sa Turco.

Joel Lundqvist gav Dallas ledningen i slutet av den första perioden assisterad av landsmannen Loui Eriksson. Sedan spädde Stu Barnes och Steve Ott på till 3-0 i den tredje perioden.

På fredag kväll kan Anaheims säsong vara över då match fem spelas i Kalifornien. Där, i Honda Center, har Dallas redan två segrar i denna matchserie.

– Vi förstår vilken situation vi är i. Vi måste ge oss själva en chans, sa Ducks coach Randy Carlyle.