Vitryssland vidare efter stor dramatik

Publicerad 2014-05-19

Lettland fick mål bortdömt – med 36 sekunder kvar

Med 36 sekunder kvar av matchen fick Lettland sitt 2-2 mål bortdömt.

I matchens allra sista sekund satte i stället Vitryssland 3-1 i öppen kasse – inför rasande lettiska spelare.

Resultatet innebär att Vitryssland är klara för VM-slutspel och att Lettland och Finland slåss om den sista platsen.

Ibland krävs det inte mer än ett par sekunder. Det fick Lettland erfara mot Vitryssland – två gånger om. I matchens nionde minut stod först Vitrysslands Geoff Platt för 1-0, innan Mikhail Grabovski noterades för matchens pärla. Grabovski rundade två spelare innan han stänkte upp pucken i nättaket bara några sekunder efter Platts mål.

Arturs Kulda reducerade sedan till 2-1 i den andra perioden, men med 36 sekunder kvar av matchen åkte Lettland på en ordentlig stjärnsmäll. Domarna valde att döma bort deras 2-2 mål, med motiveringen att en spelare stod för långt in i målgården. I matchens allra sista sekund sätter i stället Vitrysslands Sergei Kostitsyn 3-1 i öppen målbur.

Tuff uppförsbacke för Finland

Finland, som tidigare i kväll vann sin sista gruppspelsmatch mot Kazakstan med 4-3, är nu riktigt illa ute. För att finländarna ska gå vidare till VM-slutspel krävs att Lettland förlorar mot Schweiz i morgon, ett Schweiz som redan är borträknade från vidare spel. Senast Finland missade VM-slutspel var 1955, vilket innebär att man i sådana fall gör sitt sämsta VM på 59 år.

I och med kvällens vinst är Vitryssland klara för slutspel.