Förnedrat av Dif: Måste visa hjärta

Publicerad 2014-01-11

Kris i Björklöven: ”Krävs en jätteuppryckning”

I början av december var Björklöven allsvenskans hetaste lag med häng på kvalserien.

Men efter 7-0-förlusten mot Djurgården i eftermiddag har man fallit fritt till en plats under det nedre kvalstrecket.

– Det gäller fan att alla tar sig i kragen, säger lagkaptenen Mats Lavander till Sportbladet.

Det är svårt att förstå att det bara är en och en halv månad sedan Björklöven var det hetaste laget i hela allsvenskan. Då trotsade man alla logik och vann tio av elva matcher trots massivis med skadeproblem. När serien gick in i december och serien hade spelat 24 omgångar låg Björklöven femma med 39 poäng, bara fem poäng från kvalserieplatsen.

Sen har allt rasat samman – fullständigt. Löven har spelat tio matcher och bara tagit fyra poäng (en seger). Grädden på krismoset kom på Hovet i eftermiddag där Djurgården körde över Umeå-laget fullständigt.

”Måste visa hjärta”

Efter att Djurgården gått upp till en 2-0-ledning i första perioden kom det stora raset i andra perioden där Joakim Eriksson gjorde 3-0 och namnen Henrik sen kunde göra både 4 och 5-0 innan Jens Jakobs gjorde sitt debutmål för DIF till 6-0.

– Vi måste visa lite karaktär, hjärta och hjärna. Det är inte så mycket man kan säga taktiskt i det här läget, säger Björklövens tränare Jens Öhman till Viasat inför sista perioden.

Mycket av det blev det dock inte, istället kunde Joakim Eriksson fullborda ett hattrick när han vispade in 7-0 med fyra minuter kvar.

Lagkaptenen Mats Lavander är mycket kritisk till det egna laget direkt efter match:

– Vi är inte med, vi gör det för svårt för oss. Vi fastnar för mycket i egen zon och tar korkade beslut med puck. Det är tamt, det håller inte, säger han.

”Jätteuppryckning som krävs”

Ni har förlorat nio av tio senaste och nu är ni undre strecket.

– Så är det ju. Vinner man aldrig så rasar man i tabellen, det är en jätteuppryckning som kommer krävas.

Hur ska ni fixa det?

– Vi måste börja med att ge det en ärlig chans, spela för att vinna matcher. Inte gå ut halvljummet och tro att vi ska bli räddade av målvakten. Det gäller fan att alla tar sig i kragen och spelar på den nivån vi kan.

För hemmalaget är situationen den spegelvända. Samtidigt som Björklöven började förlora så har Djurgården lyft ordentligt. Sen första december har man åtta segrar och tre förluster och efter dagens målkalas har man också klättrat förbi Malmö i tabellen där man nu ligger på en fjärdeplats.

– Hela laget spelar fantastiskt bra, säger Henrik Eriksson till Viasat.

Han menar att de stora skillnaden från förlusten mot Karlskoga senast sitter i skallen.

– Framförallt spelar vi med någon form av lidelse och inställning till arbetet. Sen får vi det gjort också, det sitter mellan öronen, säger tvåmålsskytten.

Resultat från alla matcher:

Karlskrona–Mora 3–2 (1–0, 1–0, 1–2)

Första perioden: 1–0 (12.10) Pär Lindholm.

Andra perioden: 2–0 (15.12) Pär Lindholm (Filip Cruseman, Alexander Bergström) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–1 (4.32) Lukas Bengtsson (Robin Johansson) spel fem mot fyra, 3–1 (14.29) Emil Larsson, 3–2 (14.53) Kevin Mitchell.

Skott: 27–27 (12–11, 10–7, 5–9).

Utv, Karlskrona: 5x2. Mora: 4x2.

Domare: Pierre Schilken, Luleå.

Publik: 2 772.

Troja-Ljungby–Almtuna 2–3 (1–1, 1–1, 0–1)

Första perioden: 0–1 (1.26) Simon Mattsson (Fredrik Sandgren, Sebastian Hartmann) spel fem mot fyra, 1–1 (16.57) Tomaz Razingar (Vincent Rocco).

Andra perioden: 1–2 (1.55) Erik De La Rose (Fredrik Sandgren), 2–2 (15.59) Hampus Gustafsson (Daniel Karlsson, Jacob Berglund).

Tredje perioden: 2–3 (4.41) Simon Mattsson (Tobias Hage).

Skott: 27–30 (12–11, 7–11, 8–8).

Utv, Troja–Ljungby: 4x2. Almtuna: 5x2.

Domare: Mikael Holm, Skärhamn.

Publik: 1 526.

Oskarshamn–Södertälje 3–4 (0–3, 1–0, 2–1)

Första perioden: 0–1 (5.02) William Nylander Altelius (David Pastrnak), 0–2 (8.12) William Nylander Altelius (David Pastrnak, Linus Fröberg), 0–3 (19.13) Robin Press (Peter Nolander, Philip Desimone) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–3 (18.05) Arsi Piispanen (Victor Backman, Russel Moyer).

Tredje perioden: 2–3 (4.45) David Rodman (Victor Backman, Arsi Piispanen), 2–4 (7.44) William Nylander Altelius, 3–4 (10.04) Arsi Piispanen (Mikael Lidhammar).

Skott: 28–25 (9–9, 11–10, 8–6).

Utv, Oskarshamn: 4x2, 1x10. Södertälje: 2x2.

Domare: Mikael Andersson, Åkers Styckebruk.

Publik: 2 168.

Djurgården–Björklöven 7–0 (2–0, 4–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (6.36) Dustin Johner (Samuel Lofquist) spel fem mot fyra, 2–0 (7.27) Joakim Eriksson (Henrik Eriksson, Henrik Nyberg).

Andra perioden: 3–0 (3.02) Joakim Eriksson (Steve Saviano), 4–0 (3.41) Henrik Eriksson (Michael Holmqvist), 5–0 (8.58) Henrik Eriksson (Nils Andersson, Michael Holmqvist), 6–0 (13.51) Jens Jakobs (Nils Andersson, Michael Holmqvist) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 7–0 (15.57) Joakim Eriksson (Mikael Ahlén, Mattias Guter) spel fyra mot tre.

Skott: 32–24 (13–8, 12–12, 7–4).

Utv, Djurgården: 5x2. Björklöven: 8x2.

Domare: Niclas Johansson, Södertälje.

Publik: 6 617.

Asplöven–Bik Karlskoga 4–3 (0–1, 2–1, 2–1)

Första perioden: 0–1 (16.02) Martin Thelander (Henrik Larsson, Henrik Björklund) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 0–2 (1.56) Carl Berglund (Pathrik Vesterholm, Fredrik Ericson), 1–2 (9.51) Emil Lundberg (Olov Lundqvist, Eetu Qvist) spel fem mot fyra, 2–2 (12.21) Emil Lundberg (Jonas Berglund, Simon Olsson).

Tredje perioden: 3–2 (4.21) Simon Olsson (Jonas Berglund, Emil Lundberg), 4–2 (19.18) Martin Hellgren (Olov Lundqvist), 4–3 (19.38) Carl Berglund (Daniel Wessner, Björn Kindahl).

Skott: 36–31 (11–11, 11–12, 14–8).

Utv, Asplöven: 4x2. Bik Karlskoga 5x2.

Domare: Peter Sabelström, Ekerö.

Publik: 1 153.

Rögle–Timrå 3–4 e förl (1–0, 2–1, 0–2, 0–1)

Första perioden: 1–0 (9.34) Daniel Zaar (Kelsey Tessier).

Andra perioden: 2–0 (1.59) Mathias Tjärnqvist (Robin Sterner, Filip Karlsson), 3–0 (7.25) Niklas Hansson (Daniel Zaar, Jakob Johansson), 3–1 (13.56) Patrik Norén (Oscar Johansson, Jeremy Boyce–Rotevall).

Tredje perioden: 3–2 (12.22) Daniel Öhrn (Anton Wedin, Jens Westin) spel fem mot fyra, 3–3 (16.40) André Hult (Tommy Stenqvist, Ludvig Nilsson).

Fjärde perioden:3–4 (3.00) Oscar Johansson (Daniel Öhrn).

Skott: 23–32 (7–8, 11–8, 3–15, 2–1).

Utv, Rögle: 7x2. Timrå: 5x2.

Domare: Daniel Winge, Leksand.

Publik: 3 125.