Sportbladets Hans Abrahamsson: "Nu slår Skellefteå in matchbollen"

I kväll kunde inte ens en heroisk målvaktsinsats rädda Linköping.

Till slut blev det en ny styrkedemonstration av den svartgula maskinen från Skellefteå.

En uddlös insats i det första mötet och en generande dålig insats i onsdags. I kväll hade Linköping äntligen bestämt sig för att på allvar delta i den här semifinalen.

Ändå var det stundtals spel mot ett mål, Linköpings.

Men Marcus Högberg var stundtals helt omöjlig att få hål på. I onsdag blev han utbytt efter nio minuter och två insläppta mål. I kväll svarade juniormålvakten för mängder av kvalificerade räddningarna, inte minst i matchinledningen.

Långa perioder var det Skellefteå mot Högberg.

Lindström bäst

Visst hade LHC-målvakten bättre hjälp än tidigare med returerna, men Högberg sattes på några riktigt svåra sidledsförflyttningar på förstachanserna.

En av dem som försökte mest var Viktor Arvidsson. Han var briljant i kväll och tillsammans med Joakim Lindström bäste utespelare. Arvidsson hade sex skott mot Högberg innan den vindsnabbe högerskytten elva minuter in i tredje perioden styrde in det matchavgörande 2–1-målet.

Ett mål som definitivt sänkte Linköping i den här matchserien.

Linköping gjorde i alla fall ett ärligt försök i kväll och Högberg gav dem verkligen chansen att vinna. Ändå räckte det inte. Och med ett power play som inte alls fungerar har de heller inget offensivt vapen att avgöra med.

Bortsett från de inledande minuterna hittade annars Roger Melins lag en bra balans mellan press och att backa hem under den första perioden. LHC-spelarna var också betydligt aggressivare och starkare i spelet i egen zon. Inte minst i box play. Med skridskon styrde backen Mark Matheson in det viktiga ledningsmålet.

Skellefteå öste på som vanligt och sköt bland annat 19 skott i den första perioden.

Lätt att säga att de regerande mästarna var lite bekväma, jag såg inga sådana tendenser. De kom ut lika bra som de brukar. Däremot mötte de en målvakt som storspelade, samtidigt som de i vissa fall överarbetade vissa situationer i anfallszonen.

Slår in matchbollen på söndag

Nu fick Linköping det första målet och hade en glödhet målvakt.

Men ingenting verkar kunna få Skellefteå att tappa fokus. Kvällens instats var ett nytt grymt styrkebesked. Det blev en svårhanterad uppgift som de till slut löste briljant.

Skellefteå bara fortsatte att pumpa på, men utan att forcera för hårt och öppna sig bakåt.

I mittperioden ökade Skellefteå trycket ytterligare. Två korkade utvisningar av först Joachim Rohdin och sedan Mattias Bäckman gjorde att kvitteringen kom i spel fem mot tre. Mästaren framför motståndarmålet, Jimmie Ericsson, styrde in pucken.

De regerande mästarna har nu 3–0 i matcher, inget lag har tidigare vänt ett 0–3-underläge och Linköping blir inte det första. Nu är det bara en väntan på att Skellefteå ska slå in matchbollen.