Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-06

Åtta i NHL:s målliga efter smörpass – här är nattens svenskkoll

Mål nummer 25.

Loui Eriksson spränger nya gränser under sin genombrottssäsong i NHL.

Hans mål i nattens match mot Colorado förde honom upp på ensam åttondeplats i NHL:s målliga – före spelare som Jevgenij Malkin, Vincent Lecavalier och Ilja Kovaltjuk.

NHL

Erikssons senaste fullträff kan han tacka Toby Peterson för. Peterson la en perfekt sidledspassning till en fristående Eriksson, som bara kunde raka in pucken förbi en överspelad Peter Budaj.

Målet kom efter åtta minuter av den tredje perioden och betydde 2-2. Men knappt fem minuter senare satte Colorados Cody McLeod 3-2, ett mål som blev matchavgörande.

Därmed bröts Dallas fem matcher långa segersvit.

Fabian Brunnström fick se matchen från läktaren, men Joel Lundqvist och Nicklas Grossman spelade för Dallas.

Daniel Tjärnqvist fick 14 byten för Colorado.

Nicklas Bäckström gjorde två assist och Alexander Ovetjkin sitt 200:e NHL-mål, men Washington föll ändå mot Los Angeles Kings med 5-4.

Stor segerorganisatör för Kings var förre Södertäljespelaren Anze Kopitar, som gjorde två mål och en assist.

– Vi visade dem kanske för mycket respekt i början, men efter att vi hittade vårt spel tycker jag att vi spelade riktigt bra, sa Kopitar till AP.

Capitals andre svensk Michael Nylander kunde inte upprepa målsuccén från förra matchen, utan gick poänglös av isen.

I höstas skrev Patric Hörnqvist historia, då han tillsammans med Ryan Jones blev de första rookie-spelarna på åtta år att ta plats direkt från säsongsstart i Nashville Predators.

Men efter femton matcher och sju poäng skickades den förre djurgårdsspelaren ner till farmarlaget. Sedan dröjde det över två månader – under vilka han gjorde 33 matcher och 23 poäng för Millwaukee Admirals i AHL – innan han i början av februari kallades upp igen.

I natt gjorde Hörnqvist sin andra raka match efter uppkallandet.

Nashville slog Anaheim Ducks med 4-2 på hemmaplan, dock utan större hjälp från Hörnqvist, som bara spelade drygt sju minuter.

I Anaheims laguppställning saknades åter Samuel Påhlsson, som kämpar med en virussjukdom.

Edmonton Oilers slog St Louis Blues med 2-1 efter straffar.

Oilers ende svensk Robert Nilsson var i allra högsta grad inblandad i segern. Den 24-årige vänsterforwarden spelade fram till lagets spelmål – Sheldon Sourays 1-0 i slutet på andra perioden – och förvaltade sedan sin straff på bästa sätt.

Sam Gagner gjorde också mål på straff, samtidigt som ingen av Blues skyttar lyckades överlista Dwayne Roloson.

Patrik Berglund och Alexander Steen spelade för Blues, men ingen av dem fick med sig någon poäng. Berglund spelade bara drygt tolv minuter – hans lägsta speltid sedan oktober.

Trots ett mål och en assist från lagkaptenen Daniel Alfredsson föll Ottawa Senators mot Boston Bruins med 4-3 efter straffar.

Stor matchvinnare för Bruins– vid sidan av den alltjämt lysande målvakten Tim Thomas – blev Per-Johan Axelsson, som satte den avgörande straffen i den femte omgången.