Matchfakta 10/11

Buffalo–Toronto 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-10

Andra perioden: 0–1 (19.24) Bryan McCabe 3 (Mats Sundin).

Tredje perioden: 0–2 (2.54) Mats Sundin 9 (Tomas Kaberle, Alexei Ponikarovsky), 0–3 (19.01) Boyd Devereaux 2 (Matt Stajan).

Skott: 30–23 (15–4, 9–11, 6–8).

Utvisningar, Buffalo: 2 x 2 min. Toronto: 5 x 2 min.

Publik: 18 690 (i HSBC Arena).

Målvakter: Buffalo: Ryan Miller 87,0%, istid 59.37 Toronto: Andrew Raycroft 100%, istid 60.00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Henrik Tallinder, b, Buffalo 0, 0, 1, 0, -1, 19.12

Mats Sundin, f, Toronto 1, 1, 3, 0, +2, 16.10

Alexander Steen, f, Toronto 0, 0, 1, 0, +1, 17.02

Matchen: Toronto Maple Leafs Bryan McCabe, 32, och Darcy Tucker samt Buffalo Sabres tjeckiske back Jaroslav Spacek gjorde comeback efter att ha missat flera matcher och för McCabe blev kvällen riktigt minnesvärd. Efter att i lagens senaste möte slagit in segermålet för Sabres i eget mål satte nu McCabe segermålet i rätt kasse. I slutminuten av den andra perioden vann Mats Sundin en tekning och pucken gick till McCabe som med ett slagskott satte 1-0 bakom målvakten Ryan Miller, 27. Mats Sundin ökade på till 2-0 efter nio minuter av den tredje perioden inför en frustrerad hemmapublik. Sabres var NHL:s målfarligaste lag förra säsongen, men har stora problem att göra mål i år. Det var tredje gången denna säsong som laget lämnade isen utan att göra mål och i de fem senaste matcherna har endast sju mål gjorts. Förlusten var den sjunde på deras senaste tio matcher.

- Vi träffar stolpar, vi träffar ben och vi missar öppna mål. Jag är riktigt besviken att pucken inte går i mål, sa Sabres coach Lindy Ruff till AP.

Närmast mål i kvällens match var centern Jochen Hecht som träffade stolpen efter sex minuter av slutperioden. 27-årige Andrew Raycroft gjorde en stark återkomst i målet efter att ha varit bänkad två matcher i rad och höll nollan för sjätte gången i karriären. Senaste gången som Maple Leafs höll nollan i Buffalo var i april 2004 då nuvarande Leksandsmålvakten Ed Belfour, 42, vaktade målet för gästerna.

Florida–Atlanta 1–4 (0–0, 0–1, 1–3)

Andra perioden: 0–1 (19.44) Vyacheslav Kozlov 6 (Bobby Holik, Eric Perrin).

Tredje perioden: 1–1 (0.18) Nathan Horton 6 (Olli Jokinen), 1–2 (3.22) Chris Thorburn 1 (Jim Slater, Mark Popovic), 1–3 (8.30) Ilya Kovalchuk 14 (Marian Hossa, Bobby Holik) spel fem mot fyra, 1–4 (14.44) Marian Hossa 4 (Ilya Kovalchuk, Tobias Enström) spel fem mot tre.

Skott: 37–27 (10–8, 14–9, 13–10).

Utvisningar, Florida: 5 x 2 min. Atlanta: 1 x 2 min.

Publik: 14 268 (i BankAtlantic Center).

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 85,2%, istid 60.00 Atlanta: Ondrej Pavelec 97,3%, istid 59.55

Johan Hedberg, mv, Atlanta reserv

Niclas Hävelid, b, Atlanta 0, 0, 0, 0, -1, 20.27

Tobias Enström, b, Atlanta 0, 1, 2, 0, -1, 21.09

Matchen: Johan Hedberg har fått oväntad konkurrens i Atlanta Trashers mål. Den tjeckiske rookiemålvakten Ondrej Pavelec, 20, har verkligen tagit chansen när den kommit. Pavelec inledde säsongen med Chicago Wolves i AHL, men blev uppkallad till Atlanta efter att förstemålvakten Kari Lehtonen fått en ljumskskada. Starten mot Florida Panthers var Pavelec tredje och han har noterat tre vinster på dessa matcher.

- Vi vet vad han kan. Han var bra på försäsongen och vi har fullt förtroende för honom, sa Thrashers general manager och tillfällige coach Don Waddell till AP.

Det var dock inte bara Pavelec som var het för bortalaget. Ilya Kovalchuk gjorde det viktiga 3-1-målet i mitten av den tredje perioden och målet var Kovalchuks åttonde på de fyra senaste matcherna. Den ryske målsprutan lämnade den senaste matchen med ryggproblem, men kände inte av skadan mot Panthers. Panthers center Brett McLean, 29, lämnade isen i den andra perioden efter att ha brutit högerhanden då ett skott träffade honom. Bobby Holik noterades för sin 400:e målgivande passning då han spelade fram Vyacheslav Kozlov till ledningsmålet.

Detroit–Columbus 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)

Första perioden: 1–0 (13.00) Daniel Cleary 4 (Brett Lebda, Mikael Samuelsson) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (0.49) Rick Nash 11 (David Vyborny, Sergei Fedorov) spel fem mot tre, 2–1 (13.53) Tomas Holmström 9 (Nicklas Lidström, Mikael Samuelsson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 3–1 (8.40) Daniel Cleary 5 (Kirk Maltby, Nicklas Lidström), 4–1 (18.32) Henrik Zetterberg 13 (Brian Rafalski, Kirk Maltby).

Skott: 36–16 (10–4, 15–5, 11–7).

Utvisningar, Detroit: 7 x 2 min. Columbus: 6 x 2 min.

Publik: 18 654 (i Joe Louis Arena).

Målvakter: Detroit: Dominik Hasek 93,8%, istid 59.55 Columbus: Pascal Leclaire 88,9%, istid 60.00

Johan Franzén, f, Detroit 0, 0, 3, 4, 0, 14.17

Matchen: Henrik Zetterbergs historiska svit var mycket nära att spricka i hemmamatchen mot Columbus Blue Jackets. Efter att svarat för poäng i Detroit Red Wings första 15 matcher, vilket också är ett nytt klubbrekord, var Zäta endast 88 sekunder ifrån säsongens första poänglösa match. Red Wings var spelmässigt överlägsna, men hade svårt att omsätta chanserna i mål och Blue Jackets var målmässigt med i matchen. Daniel Cleary, 28, gjorde det viktiga 3-1-målet i mitten av den tredje perioden och han gjorde det med ett visir. Cleary lämnade isen i den andra perioden efter att ha fått en puck precis ovanför det högra ögat. Han återkom i den tredje perioden med visir på hjälmen.

- Jag är glad att pucken inte tog lite lägre, sa Cleary till AP efter matchen.

Dominik Hasek, 42, var tillbaka i Red Wings mål efter att ha missat fem matcher på grund av en höftskada.

- Det känns alltid lite nervöst när man varit borta i två veckor, sa Hasek.

Hemmalaget tog ledningen i numerärt överläge efter att Sergei Fedorov visats ut. Fedorov tacklades av backen Niklas Kronwall, 26, och drog på sig en onödig utvisning i frustration. Kronwall var tillbaka efter att ha missat fyra matcher med en ljumskskada.

- Det känns bra när man får ett läge att tackla någon, sa Kronwall.

Chicago–St Louis 4–2 (2–1, 1–1, 1–0)

Första perioden: 0–1 (11.27) Steve Wagner 2 (David Perron, Lee Stempniak) spel fem mot fyra, 1–1 (15.54) Patrick Kane 6 (Jason Williams, Dustin Byfuglien) spel fem mot fyra, 2–1 (18.49) James Vandermeer 1 (Sergei Samsonov, James Wisniewski) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 3–1 (0.16) Rene Bourque 1 (Duncan Keith, Patrick Sharp) spel fyra mot fem, 3–2 (11.17) David Perron 2 (Martin Rucinsky, Steve Wagner) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–2 (18.56) Yanic Perreault 2 (Patrick Kane, Robert Lang) spel fem mot sex, öppet mål.

Skott: 31–25 (15–7, 10–7, 6–11).

Utvisningar, Chicago: 6 x 2 min. St Louis: 4 x 2 min.

Publik: 16 149 (i United Center).

Målvakter: Chicago: Patrick Lalime 92,0%, istid 59.32 St Louis: Manny Legace 90,0%, istid 59.47

Inga svenskar på isen

Matchen: Chicago Blackhawks dominerade matchen mot St Louis Blues, men tack vare en storspelande målvakt var bortalaget med i matchen ända in i slutminuten. Manny Legace, 34, var strålande, speciellt i den första perioden då han räddade flera högklassiga chanser innan Steve Wagner gav Blues ledningen i United Center.

- Jag trodde att matchbilden skulle ändras efter att vi gjorde 1-0, men det gjorde den inte, sa Legace till AP.

Blackhawks vände till 2-1 innan perioden var över, men Legaces spel hade smittat av sig på lagkamraterna och när David Perron reducerade till 3-2 i mitten av den andra perioden svängde pendeln över till Blues. Blackhawks målvakt Patrick Lalime, 33, spelade dock stabilt i den tredje perioden och såg till att laget tog sin andra raka seger.

Vancouver–Colorado 2–1 (0–0, 1–0, 0–1, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (4.41) Henrik Sedin 3 (Taylor Pyatt, Brad Isbister).

Tredje perioden: 1–1 (1.01) John-Michael Liles 2 (Milan Hejduk, Joe Sakic) spel fem mot fyra.

Förlängningen: 2–1 (1.22) Henrik Sedin 4 (Daniel Sedin, Willie Mitchell) spel fyra mot fyra.

Skott: 28–25 (9–8, 9–8, 7–9, 3–0).

Utvisningar, Vancouver: 3 x 2 min. Colorado: 2 x 2 min.

Publik: 18 630 (i General Motors Place).

Målvakter: Vancouver: Roberto Luongo 96,0%, istid 61.22 Colorado: Jose Theodore 92,9%, istid 61.22

Mattias Öhlund, b, Vancouver 0, 0, 2, 0, +1, 26.14

Alexander Edler, b, Vancouver 0, 0, 2, 0, +1, 18.42

Markus Näslund, f, Vancouver 0, 0, 1, 0, 0, 18.16

Henrik Sedin, f, Vancouver 2, 0, 3, 0, +2, 18.02

Daniel Sedin, f, Vancouver 0, 1, 4, 4, +1, 17.23

Matchen: Daniel Sedin, 27, gav Vancouver Canucks ledningen i den första perioden, men målet dömdes bort då domaren – precis innan pucken passerade mållinjen – hade blåst av för blockering, ett domslut som kändes tveksamt. Colorado Avalanche hade inte lika mycket tur med domslutet efter 4.41 av den andra perioden då centern Henrik Sedin slog in pucken med vad som tycktes vara en för hög klubba, men målet godkändes efter en längre videoanalys då det inte gick att se på bilderna exakt hur hög klubban var då pucken träffades. Kvitteringen i den tredje perioden var olycklig för Canucks back Willie Mitchell som styrde in John-Michael Liles skott i det egna målet. Både Roberto Luongo och Jose Theodore, 31, svarade för stormatcher och höll matchen målsnål. I förlängningen försökte Henrik Sedin passa till Daniel, men pucken tog på backen Kurt Sauers klubba och gick in bakom en chanslös Theodore. Canucks är inne i en liten viloperiod med bara en match på nio dagar, men det blir snart ändring på det då dom nästa vecka börjar med det minst sagt tuffa schemat som innebär nio matcher på 16 dagar.

Anaheim–San Jose 3–2 (0–1, 1–1, 1–0, 0–0, 1–0)

Första perioden: 0–1 (10.32) Torrey Mitchell 1 (Mike Grier, Jeremy Roenick).

Andra perioden: 1–1 (12.30) Ryan Getzlaf 5 (Corey Perry, Mathieu Schneider), 1–2 (19.15) Joe Thornton 6 (Craig Rivet, Joe Pavelski) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 2–2 (5.56) Andy McDonald 3 (Todd Marchant, Kent Huskins).

Straff: 3–2 Ryan Getzlaf.

Skott: 26–24 (3–9, 11–7, 9–7, 3–1).

Utvisningar, Anaheim: 6 x 2 min. San Jose: 1 x 2 min.

Publik: 17 174 (i Honda Center).

Målvakter: Anaheim: Jean-Sebastien Giguere 91,7%, istid 64.54 San José: Evgeni Nabokov 92,3%, istid 64.54

Samuel Påhlsson, f, Anaheim 0, 0, 0, 0, 0, 21.31

Doug Murray, b, San Jose 0, 0, 1, 0, +1, 10.26

Matchen: Prestigemötet mellan lagen från Kalifornien gick hela vägen till straffavgörande där Ryan Getzlaf och Andy McDonald överlistade Evgeni Nabokov, 32. Getzlaf och McDonald var även Anaheim Ducks målskyttar under ordinarie tid och blev tillsammans med målvakten Jean-Sebastien Giguere matchhjältar. Det var dock bortalaget som kändes som vinnare under större delen av matchen. Rookien Torrey Mitchell gav Sharks ledningen i den första perioden och när centern Joe Thornton, 28, satte 2-1 i numerärt överläge med 45 sekunder kvar av den andra perioden såg det ur som om hajarna skulle ta hem matchen, men ankorna ville annat. Mötet mellan lagen var det första av hela åtta stycken denna säsong. Veteranen Jeremy Roenick, 37, jagar sitt 500:e mål, men lyckades inte överlista Jean-Sebastien Giguere med något av sina tre skott på mål.