Johan Hedberg i svettigt straffdrama

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-16

Läs allt om nattens NHL-matcher

New Jersey Devils Zach Parise sätter 1-0-målet bakom Atlanta Thrashers Johan Hedberg i första perioden. Atlanta kom tillbaka starkt i slutet av matchen och vann så småningom den utdragna straffläggningen.

New Jersey-Atlanta 3-4 (1-0, 1-2, 1-1, 0-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (17.10) Zach Parise 21 (Patrik Elias, Jamie Langenbrunner).

Andra perioden: 2-0 (03.09) Brian Gionta 15 (Travis Zajac, Dainius Zubrus), spel 5 mot 4, 2-1 (03.59) Ilya Kovalchuk 40 (Chris Thorburn, Eric Perrin), 2-2 (11.31) Todd White 12 (Mark Recchi, Marian Hossa), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-2 (08.45) John Madden 15 (Jay Pandolfo, Sergei Brylin), 3-3 (19.41) Marian Hossa 26 (Eric Perrin, Ilya Kovalchuk), spel 6 mot 5.

Straff: 3-4 Pascal Dupuis.

Skott: 33-32 (11-9, 13-13, 8-5)

Utvisningar, New Jersey: 4x2 min, 1x5 min. Atlanta: 5x2 min, 1x5 min.

Matchen:

Det krävdes 65 minuters spel och 20 straffar innan laget kunde skiljas åt. Den 19:e straffen sattes av Atlantas Pascal Dupuis och när sedan New Jerseys Arron Asham missade den 20:e straffen var saken klar och Atlantas målvakt Johan Hedberg kunde sträcka armarna i luften.

Men det såg länge ut som om hemmalaget skulle vinna matchen. Kvitteringen till 3-3 kom med bara 19 sekunder kvar att spela. Målskytt var Marian Hossa som förmodligen gör sina sista matcher i Atlanta. Mycket talar för att han byter klubb innan NHL:s deadline går ut om knappt två veckor.

Atlantas coach och tillika general manager, Don Waddell, gratulerade Hossa efter matchen.

– Jag är stolt över dig, sa Waddell och skakade slovakens hand.

– Jag är glad att jag kunde hjälpa laget genom att kvittera, men det har ingen betydelse om det är jag eller någon annan. Vi slutade inte kämpa och vi fick med oss två poäng, vilket är stort, sa Marian Hossa till AP och tillade angående sin framtid:

– Jag har ett jättebra förhållande med Don och jag tror inte det kommer att förändras. Antingen stannar jag eller så kommer jag att lämna klubben. Han är en bra kille och en fantastisk general manager.

Johan Hedberg fick starta som målvakt för första gången på sex matcher. Han gjorde en stabil insats och räddade totalt 30 skott släppte bara in två av tio straffar.

Detroit-Columbus 1-5 (0-3, 0-1, 1-1)

Första perioden: 0-1 (07.29) Rick Nash 30 (Ron Hainsey, Dick Tärnström), spel 5 mot 4, 0-2 (13.05) Fredrik Modin 4 (Rick Nash, David Vyborny), 0-3 (14.59) Nikolai Zherdev 23 (Michael Peca, Jason Chimera).

Andra perioden: 0-4 (11.18) Fredrik Modin 5 (Adam Foote, Rick Nash).

Tredje perioden: 1-4 (01.25) Pavel Datsyuk 21 (Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg), spel 5 mot 4, 1-5 (04.59) Ron Hainsey 7 (Nikolai Zherdev, Dick Tärnström).

Skott: 21-23 (5-9, 10-5, 6-9)

Utvisningar, Detroit: 7x2 min. Columbus: 6x2 min.

Matchen:

Fredrik Modin var Columbus store matchhjälte när laget sänkte suveräna (tidigare under säsongen i alla fall) Detroit. Modins två mål, hans fjärde och femte denna säsong på 13 spelade matcher, bidrog starkt till skrällen.

Vid 2-0-målet åkte han mellan backarna Brett Lebda och Andreas Lilja (som föll) och kom ensam med Chris Osgood och sköt in pucken. 4-0 var en snygg styrning på ett skott av Adam Foote. Då fick också Detroits målvakt Chris Osgood nog och ersattes av Jimmy Howard.

– Att få göra ett par mål hjälper verkligen ditt självförtroende, sa Modin till AP.

För Columbus del är det verkligen rena berg- och dalbanan just nu. Senast förlorade laget med 7-2 hemma mot Chicago och nu blev det alltså en femetta mot seriens bästa lag.

– Vi spelade årets sämsta match och följde upp med årets bästa match, sa Columbus tränare Ken Hitchcock.

För Detroits del är laget mitt inne i säsongens största formsvacka. Nattens förlust var de femte raka.

– Det kommer att vara tufft för oss nu. Vi åker till Dallas och Colorado så vi måste hitta en väg att få ordning på saker och ting, sa kaptenen Nicklas Lidström.

Florida-Washington 4-2 (1-0, 0-1, 3-1)

Första perioden: 1-0 (05.52) Rostislav Olesz 8 (Gregory Campbell, Kamil Kreps).

Andra perioden: 1-1 (01.12) Alexander Semin 15 (Nicklas Bäckström, Tomas Fleischmann), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 1-2 (00.57) Tomas Fleischmann 7 (Dave Steckel), 2-2 (03.57) Nathan Horton 18 (Stephen Weiss, David Booth), 3-2 (08.27) Kamil Kreps 5 (Ville Peltonen, Gregory Campbell), 4-2 (19.12) David Booth 17 (-), spel 5 mot 5 tom bur.

Skott: 29-32 (9-6, 12-16, 8-10)

Utvisningar, Florida: 5x2 min. Washington: 7x2 min.

Publik: 16 202 (i BankAtlantic Center)

Målvakter: Florida: Tomas Vokoun 93,8%, istid 60.00

Washington: Brent Johnson 89,3%, istid 59.17

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 1, 3, 2, -2, 18.50

Matchen:

Florida kom tillbaka starkt i den tredje perioden och vände 1-2 till seger med 4-2. Avgörande 3-2-målet av Kamil Kreps var dock turligt. Kreps stod bakom målet och sköt i väg pucken som gick in via målvakten Brent Johnsons skridsko.

– Jag såg Johnson lite utanför sin position. Jag försökte få pucken framför nät. Det var ett turligt mål, sa Kamil Kreps till AP.

Senare satte Davd Booth 4-2 i tom bur och i och med segern är nu Florida uppe på samma poäng som Washington i den hyperjämna Southeast Division. Carolina och Atlanta har 62 poäng, Florida och Washington har 60 poäng och Tampa Bay har 56 poäng.

– När du tittar på tabellen är det fem lag som slåss om en plats. Det är mindre marginaler att göra misstag än i slutspelet. I slutspelet måste du förlora fyra matcher för att bli utslagen. Nu när du förlorar förstoras det upp hela tiden eftersom vi spelar mot varandra, sa Floridas målvakt Tomas Vokoun som räddade 30 skott i matchen.

Nicklas Bäckström noterades för en assist i Washington. Däremot blev Alexander Ovechkin utan poäng denna gång.

– Jag vet inte om de gjorde något mot Alex alls. Han spelade nog inte sin bästa match helt enkelt, sa Capitals coach Bruce Boudreau.

Anaheim-Dallas 2-4 (1-1, 0-2, 1-1)

Första perioden: 1-0 (03.51) Chris Kunitz 17 (Corey Perry), 1-1 (16.42) Mike Ribeiro 24 (Stephane Robidas, Mike Modano), spel 5 mot 3.

Andra perioden: 1-2 (04.56) Stephane Robidas 5 (Stephane Robidas, Jere Lehtinen), spel 5 mot 4, 1-3 (18.21) Stephane Robidas 6 (Mike Modano, Mike Ribeiro), spel 5 mot 3.

Tredje perioden: 2-3 (11.18) Chris Kunitz 18 (Ryan Getzlaf, Corey Perry), 2-4 (19.43) Steve Ott 10 (Jere Lehtinen), spel 5 mot 6.

Skott: 22-21 (9-8, 5-8, 8-5)

Utvisningar, Anaheim: 7x2 min, 2x5 min, 1x10 min. Dallas: 5x2 min, 2x5 min.

Matchen:

Då kom den första förlusten för Teemu Selänne denna säsong. På de första fem matcherna med den finske stjärnan tillbaka i laget vann mästarna Ducks. Men oerhört formstarka Dallas blev för svårt - Stars har nu åtta segrar på de nio senaste matcherna.

De lite udda matchhjälten blev backen Stephane Robidas som med sitt femte och sjätte mål för säsongen sänkte Anaheim i den andra perioden. Både 2-1 och 3-1 kom i numerärt överläge - det senare till och med i spel fem mot tre.

I den tredje perioden reducerade Chris Kunitz med sitt andra mål för kvällen, men Steve Ott satte senare 4-2 i tom bur efter att Anaheim tagit ut målvakten Jean-Sebastien Giguere.

Dallas målvakt Marty Turco räddade 20 skott och noterades för sin 200:e seger i NHL-karriären. Apropå Selänne: Han behöver en poäng till för att bli Anaheims bäste poänggörare genom tiderna. Just nu delar han den platsen med Paul Kariya på 669 poäng.

Los Angeles-Calgary 6-3 (3-2, 3-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (03.05) Kevin Dallman 1 (Alexander Frolov, Derek Armstrong), 1-1 (04.15) Daymond Langkow 23 (Kristian Huselius, Jarome Iginla), 2-1 (06.02) Brian Boyle 4 (Alexander Frolov, Derek Armstrong), 3-1 (08.59) Teddy Purcell 1 (Kyle Calder, Brad Stuart), 3-2 (12.59) Dustin Boyd 5 (Mark Smith, Dion Phaneuf).

Andra perioden: 4-2 (04.14) Patrick O´Sullivan 14 (Michal Handzus), spel 4 mot 5, 5-2 (07.00) Derek Armstrong 8 (Alexander Frolov), 6-2 (10.49) Anze Kopitar 25 (Patrick O´Sullivan, Dustin Brown), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 6-3 (05.15) Owen Nolan 15 (Dion Phaneuf, Adrian Aucoin).

Skott: 25-42 (11-13, 9-14, 5-15)

Utvisningar, Los Angeles: 4x2 min. Calgary: 5x2 min.

Publik: 18 118 (i Staples Center)

Målvakter: Los Angeles: Jason LaBarbera 92,9%, istid 60.00

Calgary: Miikka Kiprusoff 76,0%, istid 60.00

Anders Eriksson, b,. Calgary 0, 0, 1, 2, 0, 20.01

Kristian Huselius, f, Calgary 0, 1, 4, 0, 0, 18.52

Matchen:

En mardrömskväll för Calgarys målvakt Miikka Kiprusoff. Efter halva matchen (plus 49 sekunder) hade finländaren släppt in sex mål. Ändå lät coachen Mike Keenan honom fortsätta mellan stolparna.

Sex mål är det högsta antal Kiprusoff har släppt in denna säsong. Det kunde ha varit mer också, men han räddade en straff från Jeff Giuliano med 8.45 kvar av matchen.

Teddy Purcells 3-1-mål i den första perioden var hans första NHL-mål någonsin. Förre Södertälje-spelaren Anze Kopitar gjorde sitt 25:e mål för säsongen när han satte 6-2.

Bortalaget vann skotten klart med 42-25, men när Kiprusoff sviktade i Calgary-kassen lyckades hans kollega Jason LaBarbera desto bättre. LA-keepern räddade 39 skott i matchen.