Den som väntar på något gott väntar... ja, ni kan den där.

I Skellefteå har man fått vänta länge, länge – i 27 långa år närmare bestämt.

Illa ute i tredje

För första gången sedan 1981 – då åkte laget ut i semifinal mot Färjestad – är Skellefteå klara för ett hockeyslutspel.

Slutspelsplatsen ordnade man via 4-3-segern mot serieledande HV 71 hemma samtidigt som Södertälje bara fick med sig en poäng hemma mot Modo.

Men Skellefteå var illa ute.

Smålänningarna vilade hela sin förstakedja med Jukka Voutilainen, Johan Davidsson, och Martin Thörnberg och dessutom landslagsspelaren Per Ledin och förstemålvakten Stefan Liv, men vände 1-2-underläge till ledning 3-2 i början av den sista perioden.

– I två perioder och tio minuter är vi inte med, vi har tur som är med i matchen men jag tycker inte vi vaknar förrän tio minuter in i sista, säger tränaren Per-Erik Johnsson till Radiosporten.

Då vaknade Skellefteås Berg-kedja och sköt laget till slutspel.

Den lille trollgubben Anders Söderberg sköt 3-3 med tio minuter kvar att spela och Fredrik Öberg satte, på pass från Micke Renberg, 4-3-pucken två minuter senare.

Segern räckte till att säkra den åttonde och sista slutspelsplatsen trots att det återstår en omgång.

Fick stående ovationer

Laget hyllades med stående ovationer efter slutsignalen av en fullsatt hemmahall.

– Det är naturligtvis oerhört stort, när jag hörde hela publiken här inne, det var stort, säger Johnsson som vunnit ett SM-guld med Färjestad tidigare.

Resultatet blir även intressant om man blickar fram emot lottningen på söndag. Det är ingen omöjlighet att HV 71 väljer att möta just Skellefteå i en kvartsfinal.

Blir det så lär förstakedjan, Ledin och Liv vara på isen.

Perra Johnssons syn på kommande kvartsfinalmotståndare är... ska vi säga skön.