Abrahamsson: Jag hade hoppats på mer
Publicerad 2015-08-25
Sportbladets expert om Tre Kronors nya ledare
Ledarstaben till World Cup är klar.
Jag ska erkänna direkt: jag hade hoppats på lite mer.
Men Ishockeyförbundet har valt väg – och den vägen är mer hemvävd än flashig.
Andra halvan av september 2016 smäller det: World Cup är tillbaka och världens absolut bästa hockeyspelare ska mötas i turneringen som avgörs i Toronto.
Generalsekreterare Tommy Boustedt och vice ordförande Peter Forsberg har under de senaste månaderna arbetat fram uppställningen som ska leda Tre Kronor i det som kallats ”den bästa turneringen någonsin”.
Rikard Grönborg, 46, blir – precis som väntat – huvudansvarig.
Det intressanta har egentligen varit hur staben runt honom ska byggas.
För att lyckas i dag krävs inte en förbundskapten som sköter showen själv, den tiden är sedan länge förbi. I dag krävs det en perfekt sammansatt coachsstab, där alla är skräddarsydda för sina roller, för att få ut maximalt av laget.
Nu vet vi att Grönborg får Peter Popovic och Johan Garpenlöv bredvid sig.
Hoppats på Albelin
Jag hade hoppats att det fanns plats för en Tommy Albelin bredvid Grönborg. Den förre storbacken har de senaste åtta åren varit assisterande coach i New Jerseys organisation. Jag drömde också om att Mats Sundin skulle ta rollen som general manager, lite som Jari Kurri har varit för Finland under många år. Nu fortsätter populäre Putte Köhler som team manager.
Det blir mer hemvävt än flashigt för att uttrycka sig milt.
Att Peter Popovic blir kvar är en överraskning för mig. Det var Pär Mårts som handplockade honom och han har varit starkt förknippad med just Mårts. Jag trodde inte att Popovic skulle bli kvar när Mårts tid som förbundskapten är över efter VM i Ryssland.
Oerhört uppskattaad
Min kollega på Sportbladet, Johan Garpenlöv, är tillbaka i Tre Kronor. Även om jag kommer att sakna honom något enormt som kollega, människa och bollplank är det på den här nivån han hör hemma. Nu är jag visserligen part i målet, men jag kan garantera att det är få tunga hockeymänniskor i Sverige som inte lägger ett gott ord för just Garpenlöv.
Han var oerhört populär och uppskattad för sitt jobb som team manager för Tre Kronor under två säsonger, inte minst för sin kontakt med NHL-spelarna.
Rikard Grönborg tar alltså steget upp från assisterande förbundskapten till huvudansvarig för Sveriges mest folkkära landslag. Ett prestigejobb som ställer enormt höga krav på den utvalda.
Första gången jag träffade Grönborg var i Buffalo 2010, då han arbetade som scout för Juniorkronorna under dåvarande coachen Roger Rönnberg.
Grönorg lever hockey
Redan då slogs jag av kompetensen, ambitionen och noggrannheten. Lite enkelt uttryckt kan man säga att Rikard Grönborg äter, lever och sover ishockey. Han är respekterad både som person och för sitt breda hockeykunnande.
När Grönborg på allvar klev in i Tre Kronors ledarstab inför VM 2013 slutade det med VM-guld. Visst, ett tvillingpar från Vancouver hade en väldigt stor del i det guldet.
Men Grönborg bidrog till att försvarsspelet verkligen satt, till skillnad från turneringen året före.
Efter sina nu tio år med landslagen, allt från U18 till Tre Kronor, har Grönborg skaffat sig en stor erfarenhetsbank.
För det är något helt annat att coacha internationellt jämfört med SHL.
Det är något helt annat att ansvara för ett lag du bara träffar några veckor jämfört med att träna ett klubblag där du träffar spelarna dagligen och kan jobba mer långsiktigt.
Gått den långa vägen
Sedan finns det definitivt saker som kan ifrågasättas med dagens presentation.
Rikard Grönborg har aldrig varit huvudtränare för ett seniorlag. Han har gått den långa vägen genom förbundets korridorer, från scout på de yngre juniorlandslagen hela vägen fram till det finaste vi har, Tre Kronor. Jag vet att hockeyprofiler i Sverige lyfter på ögonen över den vägen.
Johan Garpenlöv har inte stått i ett hockeybås på heltid sedan han var assisterande tränare till Niklas Wikegård i Djurgården i början av 2000-talet. Om jag har förstått det rätt ska Garpenlöv heller inte börja jobba med Tre Kronor förrän efter VM i maj, mindre än fyra månader innan World Cup inleds.
Men Ishockeyförbundet har valt en väg sedan många år – och den handlar om intern rekrytering och kontinuitet. Den vägen har man fortsatt på även om en av superturneringen World Cup väntar om ett år.