”Crosby behöver inte tur – det behöver jag”

Publicerad 2017-10-05

Patrik Hersley i Tre Kronor 2014. Nästa år hoppas han få en plats i OS-truppen.

ÄNGELHOLM. Han bildar powerplay med Pavel Datsyuk och Ilya Kovalchuk i Europas bästa ishockeylag, SKA St. Petersburg.

Och drömmer om KHL-rekord och OS.

– Jag, precis som många andra, har haft lite tur i min karriär att ta mig dit jag är i dag, och det behöver man. Kanske inte om man heter Crosby eller McDavid, men det ligger även oerhört mycket  jobb bakom det, säger Patrik Hersley, 31 år.

Det är alltid underbart att förtälja trevliga idrottsberättelser.

Som historien om Patrik Hersley,  skåne-backen, som alltid var femte, sjätte back, bytt klubbar som få tvingats göra och inte slog igenom förrän han närmade sig 30 år och hamnade under tränaren Andreas Appelgrens vingar i Leksand.

24 mål i SHL, som back, för Leksand 2013-14 och en plats i Tre Kronors EHT-trupper.

”I powerplay har jag två uppgifter”

KHL, sparkad från Yaroslavl och värvad till storklubben SKA St.Petersburg med halva det ryska landslaget.

– Ibland får jag fundera hur det gick till. Jag bestämde mig för att jobba stenhårt när jag kom hit. För att förtjäna min plats på isen och för att bli accepterad av killarna i omklädningsrummet. Det gav ett bra resultat, säger Patrik Hersley.

Ett framgångsrikt recept.

När slutspelet inleddes i våras och backen Voynov gick sönder så vände sig coach Znarok till 31-åringen från Höllviken.

Och tala om succé.

18 poäng i slutspelet. Mästare i KHL, Gagarin Cup och tillsammans med Chris Lee var han den back som gjorde flest poäng.

– Ja, det fungerade otroligt bra. Vi hittade ett sätt att göra många mål och jag fann min roll. Det har fortsatt den här säsongen. Jag ska inte ha mycket puck eller föra spelet. I powerplay har jag två uppgifter, skjuta direkt eller passa tillbaka till forward. I det här laget finns det ingen rimlighet i att jag leder, eller fördelar, spelet, säger han.

”Kan sitta och le åt Datsyuk på avbytarbänken”

Han är hemmastadd i femmiljonerstaden St Petersburg, har lärt sig trafiken och det funkar okej med familjen.

Hittills står han på 18 poäng på 17 matcher och leder backarnas poängliga före Staffan Kronwall.

– Klart att det är speciellt att leva här och spela med alla stjärnor som Pavel Datsyuk och Ilya Kovalchuk. De är superstjärnor och Datsyuk kan jag sitta och le åt på avbytarbänken. Han ser isen så bra, är så smart därute och är formad i NHL:s skola hur man uppträder. Ilya är äldre än vad jag är, men är så ung i sinnet. Har han inte gjort mål i en match så vill han göra ett, har han gjort ett mål så vill han göra två. Som ett ånglok. Bara kör hela tiden.

Och med framgången kommer en generös lön, det är så det funkar i hockeyns värld. En framgångsrik utlänning i SKA Petersburg tjänar 8-10 miljoner kronor per säsong, plus bonus. Och eftersom skattetrycket är endast 15 procent så förstår man att det inte går att klaga på för många saker.

Hoppas på OS

Just nu har han fokus på tre saker i sitt hockeyliv.

Slå rekordet i KHL – just nu har SKA 18 raka segrar och vinner man nästa match så är det nytt rekord.

Behålla sin plats i laget, som har tolv backar.

Och försöka spela sig in i OS-laget.

– OS är speciellt. Ska jag vara ärlig så blev jag besviken först när NHL-killarna inte fick vara med. Sedan började jag att fundera – det här kan ju öppna för mig. Samtidigt är det ett annorlunda OS, men OS är ju alltid OS. Jag har pratat lite med Peter Popovic och vi får se vad som händer, det är ju bara oktober.

Han var nära ett mästerskap med Tre Kronor 2014, men några landskamper efter säsongen bevisade för landslagsledningen att det var ett tag innan den hårdskjutande backen var aktuell för den stora utmaningen som VM och OS är.

– Finns många anledningar till att det inte fungerade där. Nu är jag förberedd. Kommer ge järnet.

Följ ämnen i artikeln