Leksand till play in – efter målkalaset

Uppdaterad 2014-03-09 | Publicerad 2014-03-08

Leksand och HV71 gör upp om en kvartsfinalplats.

Leksand/Stockholm. Fullsatt i Tegera Arena och höga förväntningar.

Segern mot Växjö räckte inte till direktplats – men Leksand tog ändå den viktiga sjundeplatsen och får möta HV71.

– Vi slår i underläge, säger Lif-tränaren Andreas Appelgren till Sportbladet.

Det bjöds på svängig hockey och målkalas när Leksand vann mot Växjö med 6-4 under lördagen. Därmed ställs Leksand mot ett HV71 som haft stora problem under säsongen.

– Det ska bli jäkligt roligt. Men vi slår i underläge, säger Appelgren.

Trots att ni var tolv poäng före HV i tabellen?

– De hade en högre målsättning än oss innan säsongen. Därför är vi underdogs nu.

Gästerna chockade dock hemmapubliken när Tomi Kallio sprätte upp 1-0 på ett direktskott med dryga minuten spelad.

Efter den tuffa starten tuggade Leksandsmaskineriet igång och kom tillbaka via Pär Edblom. Centern var påpassligt framme och skickade in returen på Fabian Brunnströms skott, i spel fem mot fyra.

"Förstod att det var kört"

Oscar Alsenfelt storspelade i Leksandsmålet matchen igenom och räddade Lif när bortalaget pressade på.

Mitt Växjöpressen under andra perioden klev Leksands trotjänare Jens Bergenström fram och gjorde 2-1. Av bara farten satte sedan Jon Knuts 3-2 – men hemmapubliken fick inte glädjas särskilt länge.

Lakers Sebastian Erixon lämnades öppen gata och ställde in supersiktet. Kvitteringen satte mellan benen på Alsenfelt med 12 minuter spelade av andra perioden i en match som hade många ansikten.

Samtidigt förstod leksingarna att det var kört med en direktplats – när resultatet i Gävle uppdagades.

– När vi såg att Brynäs hade gjort 3–0 så förstod vi att det var kört. Därefter gällde det för oss att fokusera oss på att vinna matchen mot Växjö, säger Jens Bergenström.

Fick igång målskyttet

Till slut var det ändå Leksand som visade sig ha störst kyla när Växjö satsade hårt framåt.

I powerplay, med sju minuter spelade, snappade Jacob Blomqvist upp en förlupen puck och skickade in ledningsmålet, 4-3.

Leksandsdominansen fortsatte när puckskicklige Mikael Johansson trampade in från från kanten och avlossar ett lurigt skott och avgjorde matchen.

Vad det betyder att få igång målskyttet?

– Det spelar ingen roll. Visserligen kul för grabbarna att göra mål, men man är helt nollställd när man går in i ett slutspel. Då spelar inte det som hänt tidigare någon roll, säger Appelgren och fortsätter:

– Vi fick ju till exempel kritik inför kvalserien i fjol, då målade folk fan på väggen. Sedan gick vi in och sopade rent.

Spelschemat för play in hittar du här under!