”Vill inte ha lag som dopar sig ekonomiskt”

Publicerad 2013-01-17

Möte i morgon om Leksands skuldberg: ”Vill få information vad det handlar om”

Dominerar på isen  Leksand leder Hockeyallsvenskan före Södertälje och Bik Karlskoga, som laget slog i går. Men utanför isen går det tyngre för Leksand. I morgon samlas hockeyförbundets styrelse för att granska hur den svårt skuldsatta klubben ens kunde få tillstånd att spela årets säsong.

I går tog Leksand ett nytt jättekliv mot kvalserien.

Men redan i morgon samlas hockeyförbundets styrelse för att granska hur den svårt skuldsatta klubben ens kunde få tillstånd att spela årets säsong.

– Vi vill inte ha lag som dopar sig ekonomiskt på andras bekostnad, säger förbundets ordförande Christer Englund som nu tror på regelförändringar.

Leksand vann sexpoängsmötet med BIK Karlskoga och rycker därmed i toppen av allsvenskan. Med 13 ­omgångar kvar är man 16 poäng före Västerås som ligger under kvalseriestrecket.

Allt detta samtidigt som klubben befinner sig i en akut ekonomisk situation. Både Leksands IF Hockey AB och Leksands IF Fastighets AB är mitt uppe i en ­rekonstruktion och spelare och ledare får sina lönepengar från den statliga ­lönegarantin.

Något som sticker i ögonen på de lag som kan komma att konkurrera om de åtråvärda elitserieplat­serna.

– Oavsett vilka som får möta dem så känns det rent generellt väldigt märkligt. Vi i Timrå kämpar varje dag med ekonomin och jag vet fler som gör det. Då kan man tycka det är märkligt att få månads­lönerna betalda av skattebetalarna för att ha kvar spelarna, säger Timrås sportchef Kent Norberg.

”Ett hybridläge”

Även AIK:s vd Peter Birath är kritisk:

– I min värld som gammal företagare så har man inga pengar att göra rätt för sig med har man heller inget existensberättigande, men här blir det något konstigt hybridläge med schyssta fodringsägare och schysst kommun.

– Men det finns ett regelverk och licensnämnd som sköter det här och det får vi rätta oss efter, säger han.

Och just licensnämndens regelmässiga befogenheter är en het fråga på ishockeyförbundet just nu.

Sportbladet kan avslöja att med bakgrund av Leksands ekonomiska läge kommer förbundsledningen att på fredagens styrelse­möte kräva en dragning från licensnämnden på hur läget ser ut i Leksandsfallet och hur det kunnat bli så ­ här mitt under brinnande säsong.

Dalaklubben har i dag­släget 180 stycken fodringsägare som förlorar pengar vid en eventuell rekonstruktion. Och inklusive lån på arenan uppgår skulderna enligt Idrottens affärer till 151 miljoner.

– Licensnämnden är suve­räna i sina beslut. Det är ­inget som förbundsstyrelsen kan överklaga. Vad vi vill göra i fallet Leksand är att få en föredragning om läget och sätta oss in mer i det enskilda fallet, säger förbundsordförande Christer Englund.

Varför?

– Vi vill så klart få en närmare och djupare information kring de siffror som florerar i tidningar. För mig kan inte 150 miljoner i skulder plötsligt trilla ner från himlen. Har man det i tillgångar är det inget problem men är det ett underskott på 150 miljoner vill vi få information om vad det här handlar om.

”Var inte klarlagt”

Borde ett lag med de skulder som Leksand nu uppvisar kunna få elitlicens mindre än ett år tidigare?

– Det är det vi vill se. Om det finns något i licens­reglerna som vi behöver se över. Vi vill inte ha lag som dopar sig ekonomiskt på andras bekostnad, säger Christer Englund.

Licensnämndens ordförande Lars Nylund sa tidigare i den här processen till SVT att reglerna bör ses över.

– När reglerna skrevs var det inte klarlagt om företagsrekonstruktion skulle kunna användas av idrottsföreningar. Nu har det blivit klarlagt. Därför måste ­hockeyförbundet se över bestämmelserna.

Christer Englund håller med:

– Vi måste kunna titta på om man kan vara under ­rekonstruktion när vi tittar på licensen eller om den ska vara helt avslutad innan. Borås var under ackord och kunde inte betala och blev därmed av med licensen, medan Malmö var under en rekonstruktion som de fullföljde och fick därmed sin elitlicens.

– Vi måste säkra att de föreningar som är med i våra ­ligor kan fullfölja säsongen och fortsätta spela.

Om det skulle visa sig att ni anser att det Leksand gjort kan liknas vi ekonomisk dopning, kan då klubben straffas för det i efterhand?

– Retroaktivt finns det inget vi kan göra. Vår licensnämnd består av mycket kunnigt folk och vi har största förtroende för att de granskar klubbarna men tillsammans med dem och elitklubbarna har vi nu ­anledning att se över licensprövningen.

”Finns inga pengar”

Sportbladet har sökt Leksands klubbdirektör Anders Doverskog för en kommentar utan framgång. På klubbens hemsida uttalar sig dock Doverskog om arbetet som klubben just nu genomför och kommen­terar även uppgifterna om spelarförvärv.

– Det är inget snack om att föreningen i dags­läget inte har några pengar till att ta in nya spelare. Skulle sporten bedöma att vi måste utöka truppen med någon eller några spelare ytterligare så måste detta finansieras av en extern part.

Följ ämnen i artikeln