… men AIK vann i förlängning

Christoffer Löfberg stänker is på Sundsvalls målvakt Joakim Lundström.

Västerås–Leksand 4–5

De flesta trodde att Västerås var på väg mot tre poäng mot serieledarna Leksand, men något hände.

Leksand vände 3–1 till 3–4 på tio minuter i tredje och trots kvittering av VIK drog till slut bortalaget längsta strået.

Det såg annorlunda ut i de två första perioderna.

Redan efter 2.35 inledde Västerås målskyttet efter en fullträff av Elias Fälth. Leksand kom tillbaka och kvitterade, men i spel fem mot fyra kunde Leksands gamla skyttekung Stefan Hellkvist åter ge VIK ledningen.

Gästerna hade kraftigt övertag i skottstatistiken efter två perioder. Men laget åkte på en tung käftsmäll när Andreas Nordfeldt ordnade 3–1 bara 52 sekunder före paus.

Leksand hade tur när man fick en kanonstart i tredje. Richard Jackman sköt ett skott som tog i stolpen, pucken hamnade framför Morten Green som enkelt petade in reduceringen.

På mindre än en minut vände sedan Leksand på siffrorna.

3–3 (9.35) Kevin Doell.

3–4 (10.32) Richard Jackman.

Niklas Olausson kvitterade sedan, men sista ordet fick Leksand när Morten Green avgjorde, 4–5 i power play, när matchklockan visade 16.43.

– Vi hade hyfsat spel genom hela matchen och kom ner bra i deras zon. Det var starkt av grabbarna att behålla kylan till tredje, säger Leksands tränare Tomas Kempe till Dala-Demokraten.

Björklöven–Almtuna 2–3

Almtuna inledde strålande i bortamötet med Björklöven. Uppsalalaget ägde spelet i första perioden och det skadedrabbade Umeålaget såg ut att ha en tung kväll framför sig.

Jimmie Kraft slog in ledningspucken efter 10.40 och siffrorna kunde varit större, men hemmalaget ska vara nöjda att det bara stod 0–1 på tavlan.

Björklöven kvitterade efter 3.01 i mittperioden genom Jonas Floberg, och tio minuter senare låg pucken återigen bakom Almtunas målvakt Mark Owuya efter en fullträff av Fredrik Öberg. Plötsligt var det hemmaledning. En rejäl scenförändring.

Almtuna gav inte upp. Två minuter före paus avlossade Jonathan Sjölund ett skott som målvakten räddade, och på returen slog Victor Rollin-Carlsson in kvitteringen.

Almtuna är just nu en stor positiv överraskning i allsvenskan.

Laget radar upp segrar och den här gången blev Linus Stensson matchvinnare när han fick in segerpucken bara en minut före slutsignalen.

Nu har Almtuna plötsligt bara tre poäng upp till tredjeplatsen.

På fredag väntar möte med Mora som är tabellfyra, en poäng mer än Almtuna som dock har en match mindre spelad.

Mora–Nybro 3–2

Mora tog tre poäng mot nästjumbon Nybro och stärker sin fjärdeplats.

Det började lite knackigt när Andreas Elofsson slog in 0–1 för Nybro, men hemmalaget vände sedan på matchbilden.

Daniel Viksten kvitterade drygt fyra minuter senare i spel fem mot fyra, och i mitten av andra var Mora i ledning efter en fullträff av Colby Genoway.

Hemmalaget var det bästa laget och hade dubbelt så många skott mot mål efter två perioder.

Teemu Elomo grundlade segern i tredje perioden. Nybro kom närmare när Jonny Ågren reducerade 1.47 före slutet, men Mora höll sedan tätt.

Sundsvall–AIK 1–2

Sundsvall hade en strålande inledning av säsongen och låg länge på play off-plats.

Men sedan har det gått tyngre, men mot serietvåan AIK bjöd man sannerligen på motstånd och det blev även en poäng till slut.

Första perioden slutade mållöst men i början av andra tog hemmalaget ledningen efter Jon Palmebjörks skott.

Båda lagen hade chanser, men nästa mål gjorde AIK. Daniel Bång satte kvitteringen bakom Sundsvalls-målvakten Joakim Lundström.

Trots att AIK drog på sig en rad utvisningar i slutet av perioden, och Sundsvall fick spela fem mot fyra i två minuter och fem mot tre i över en minut, var det 1–1 inför sista.

Där vann bortalaget skotten med 16–7 men matchen gick till förlängning där AIK avgjorde till slut och kammade hem bonuspoängen.

Mariestad–Bofors 2–4

Mariestad hade en 2–0-ledning, men Bofors visade styrka, vände och vann.

Christoffer Ekholm gav hemmalaget ledningen efter 14.26, och i början av andra slog Mikael Zettergren in 2–0 i spel fem mot fyra.

Bortalaget kämpade och fick till slut utdelning. Efter 16.02 överlistade Kristoffer Näslund Mariestads målvakt Pär Åkerström, och det var reducerat.

I tredje var det Karlskoga-laget för hela slanten.

Johan Nilsson kvitterade efter 6.21 och sista fem minuterna avgjorde Bofors matchen.

Matchuret stod på 14.43 när Fredrik Ericson slog in ledningspucken, och bara 28 sekunder före slutsignalen rakade Mikael Eriksson in matchens sista puck.

Troja/Ljungby–Huddinge 2–0

Troja/Ljungby hakar på i jakten om en play off-plats.

Efter trepoängaren mot Huddinge har nykomlingen tre poäng upp till sjundeplatsen, och det ser ut att bli en kamp in i det sista.

Hemmalaget öppnade matchen på bästa sätt.

Jonathan Bremer satte ledningspucken i spel fem mot fyra, och några minuter senare utökade Alexander Johansson till 2–0, vilket också till slut blev den matchavgörande pucken.