Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-29

Text & fakta om kvällens alla matcher

AIK–Sundsvall 7–1

Det har varit turbulent kring AIK senaste veckorna med konkurshot och en hel del nyfikenhet kring KHL-planerna.

Men mot Sundsvall visade Solnalaget upp ett fint självförtroende och tog en övertygande seger.

Nästjumbon hade ingen chans när AIK dödade matchen i mittperioden.

Laget gick från 1–1 till en 5–1-ledning. Matchen var avgjord.

Annars var det Sundsvall som inledde matchen på allra bästa vis när man tog ledningen en bit in i första perioden – men repliken kom snabbt.

Mattias Becks 2–1 kom psykologiskt viktigt bara 27 sekunder in i andra – sedan trillade målen in och AIK hade allt i egna händer.

Siffrorna skrevs till 7–1 och AIK:s jakt på tredjeplatsen lever i allra högsta grad.

Almtuna–Bofors 3–2

Två raka förluster räckte för Almtuna.

I sexpoängsmatchen mot Bofors blev det återigen tre poäng för Uppsalalaget som haft en mindre svacka.

Hemmalaget fick totalt fyra power play i matchen och ryckte dit samtliga tre mål för kvällen.

Det var gästerna som fick en drömstart.

Efter bara 1.08 tryckte Patrik Lundh in ledningspucken för Karlskogalaget.

Men före periodvilan hade Almtuna mycket rättvist vänt på siffrorna genom just två mål i numerärt överläge.

I slutet av andra slog Jimmie Kraft in det viktiga 3–1-målet och gästerna hade en uppförsbacke man inte kunde ta igen.

Almtuna har bara fyra poäng upp till tredjeplatsen i en något haltande tabell.

Björklöven–Västerås 1–2

Daniel Sperrle debuterade mellan stolparna för Västerås i bortamötet med Björklöven.

Efter spel ibland annat Mora, AIK, Leksand och Brynäs är det tänkt att 27-åringen ska lyfta laget i tabellen.

Värvningen innebär att Västerås tvingas släppa en av de unga målvakterna Johan Thalberg eller Jens Holmström för att kunna ha utrymme för den meriterade målvakten.

I kväll var Johan Thalberg andramålvakt.

Enligt uppgift till tidningen Västmanlands Läns Tidning är Växjö intresserade av att förstärka sin målvaktspost.

– Det ska jag inte neka till. Vi har en riskabel målvaktssituation med Viktor Fasth skadad åtminstone januari ut. Vi jagar en kvalserieplats och där vill jag inte gå in med bara en målvakt. Då har jag hellre tre, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till tidningen.

Sperrle släppte bara in ett skott av totalt 22 stycken i 2–1-segern och visade att han kommer vara en tillgång framöver.

Stefan Hellkvist – den typiske målskytten svarade för ett mål och en assist.

Det ser ändå mörkt ut för Västerås som har hela elva poäng upp till en play off-plats.