Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-23

Referat och fakta från samtliga allsvenska matcher

Leksand–Troja/Ljungby

Leksand fick ett rejält bottennapp mot Mora senast.

Dessutom klev superförvärvet Andreas Johansson av efter bara två perioder för sin nya klubb – och beslutade sig för att avsluta karriären då han slagit upp sin gamla skada.

Mot Troja/Ljungby var det ändå inget snack.

Leksand vann planenligt mot jumbon. Och man dödade matchen i första perioden.

Den gamle målvaktslegendaren Peter Åslins son, David, gav hemmalaget bästa tänkbara start.

Forwarden rakade in både 1– och 2–0. Den första redan efter 1.06 – och andra kom bara 50 sekunder senare.

Sen var det inget snack: Leksand var det bättre laget men högre krav har supportrarna än så här.

Leksand saknar givetvis fjolårets lyckade trio Pierre-Edouard Bellemare, Morten Green och Mikael Karlberg – en producerande och alltid pålitlig kedjeformation.

Just nu luktar det lite fuskbygge – trots seger och en andraplats.

Västerås–Bofors

Västerås är ett lag i kris.

Laget ligger på en blyg elfteplats, bara fyra poäng ner till nästjumbon Björklöven.

Och visst, det låter tjatigt att upprepa – men det råder inga tvivel om att det luktar lite skräll när Bofors leder allsvenskan efter 12 omgångar.

Många trodde att Karlskogalaget skulle falla ihop efter den starka inledningen av serien – men man har visat stabilitet och styrka.

På fredagskvällen tvålade man dit krislaget Västerås med hela 5–2 på bortaplan och just nu imponerar man starkt.

Västerås hade en gyllene chans att kvittera sju minuter från slutet i tredje perioden. Västmanlänningarna spelade power play, men gjorde en rejäl tabbe. Målvakten Johan Thalberg spelade pucken på Bofors Fredrik Höggren – och den gick in i nät.

Strax därefter slog samme Höggren in 2–5 i tom kasse.

Det här var Västerås tredje raka förlust.

AIK–Oskarshamn

AIK föll tungt mot Almtuna senast.

Men i hemmamötet med Oskarshamn tog man sin revansch.

Solnalaget tog kommandot direkt och tog ledningen i power play genom Jonas Liwing.

Det var för övrigt en jämn period där gästerna kvitterade – men hemmalaget hade ledningen med uddamålet i pausvilan.

Tommy Salo är tränare för Oskarshamn och har fått fart på sina mannar efter en trög inledning.

Men en bortamatch mot AIK är en svår uppgift – och trots kvittering så drog AIK ifrån.

Två ytterligare fullträffar i numerärt överläge betydde 4–2 och i tredje hade man marginalerna med sig och kunde dra ifrån.

Örebro–Växjö

Växjö som krigar om de första tre platserna åkte på en rejäl nit mot nykomlingen Örebro.

Hemmalaget chockade Växjö-supportrarna när man gick till pausvila med en tremålsledning.

Marcus Jonasén och Fredrik Orrsten slog in ettan och tvåan inom loppet av 38 sekunder.

Skotten: 17–6.

Gästerna reducerade med ett mål i box play – men sedan var man aldrig i närheten av poäng.

Orrsten utökade till 4–1 i en mittperiod där Örebro återigen var det hetare laget.

i tredje satsade smålänningarna allt framåt samtidigt som Örebro var mer försiktigare med sitt anfallsspel.

Steve Saviano reducerade till 4–2 men strax därefter tryckte Henrik Löwdahl in segerpucken.

Örebro har spelat upp sig och kan mycket väl undvika kvalspel om man fortsätter med samma spelinriktning och uppoffrande spel.

Framför allt om målvakten Mark Owuya fortsätter att ha en formkurva som pekar uppåt.