Arlbrandt slog sitt poängrekord

Pär Arlbrandt.

Mariestad–Västerås 1–8

Västerås är i storform och närmar sig kvalserien med stormsteg.

Förra matchen vann VIK med 9–1 och i kvällens bortamöte med jumbon Mariestad inkasserades en lika enkel trepoängare när forwarden Pär Arlbrandt slog sitt eget allsvenska poängrekord och gick upp på 73 poäng.

Rikard Ekström gav gästerna tidigt ledningen. Hemmalaget kvitterade, men bara 46 sekunder senare gav Stefan Hellkvist VIK ledningen igen.

I andra perioden tog målskyttet fart på allvar.

Skotten slutade 9–11 men hemmalagets målvakt Pär Åkerström hade ingen rolig afton.

Västerås gjorde två mål på tolv sekunder och sju minuter senare hände det igen.

1–6 efter två perioder och det var avgjort.

Mariestad vann skotten i tredje med 16–9 men det var återigen Västerås som gjorde målen.

Matchen slutade 1–8.

I och med resultatet är Mariestad helt ute ur allsvenskan för den här gången.

Västerås är trea.

– Kul, helt plötsligt har vi allt i egna händer, säger Västerås tränare Lars Ivarsson till vlt.se.

Huddinge–Borås 3–4

Borås slipper kval och Huddinge tvingas dit.

Gästerna tog ledningen genom Alexander Täng i power play efter 6.38 – men Mikael Ahlén replikerade snabbt och kvitterade.

Borås ordnade ledningen återigen i mittperioden men Huddinge lyckades vända på siffrorna.

Tobias Tschöp kvitterade efter 12.45 och drygt fyra minuter senare slog Fredric Andersson in 3–2.

Huddinge såg ut att gå mot en seger och även ha en god chans att undvika kvalspel.

Men gästerna vände och vann i tredje.

Jens Karlsson kvitterade och fem minuter från slutet slog Simon Hjalmarsson in segermålet.

Bofors–Oskarshamn 6–3

Bofors lever på hoppet och kan efter kvällens seger fortfarande nå play off.

Med tre matcher kvar har Karlskoga-laget åtta poäng upp till Troja/Ljungby som bara har två matcher kvar att spela.

Även om chansen är minimal så finns den.

Kristoffer Näslund rakade in ledningspucken i power play efter 6.54.

I mittperioden vände Oskarshamn och gick till 1–2 efter två mål i numerärt överläge.

Hemmalaget var inte sämre. I en jämn period kunde till slut Linus Persson kvittera i spel fem mot tre.

I sista perioden var det Bofors för hela entrépoängen.

Tre mål på tre minuter i inledningen avgjorde mötet.

Matchen slutade 6–3.

Troja/Ljungby–Almtuna 4–3

Almtuna såg ut att gå mot ännu en imponerande seger borta mot Troja/Ljungby. Efter två perioder var det bortaledning 3-2 för Uppsalalaget, som så långt verkade ta klivet upp på den tredje och sista direktplatsen till kvalserien.

Men på bara en minut ändrades allting. 4.29 in på den tredje perioden kunde Patrik Kannerling sätta kvitteringen efter slarv i Almtunaförsvaret. Minuten senare var det dags igen när Ron Pasco på ren vilja kunde trycka in ledningsmålet som också skulle visa sig bli ett segermål för smålänningarna.

Almtuna satsade allt på ett kvitteringsmål i slutminuten och borde nog ha fått med sig minst en poäng från den här matchen. Men segern till Troja/ljungby alltså, och nu har nykomlingen greppet om den sista play off-platsen.

Nybro–Malmö 4–5

Allt sedan konkurshotet har Malmö radat upp segrar i allsvenskan. Ikväll jagade man ytterligare tre viktiga poäng i jakten på den där sista kvalserieplatsen. Men det var hemmalaget Nybro som inledde bäst och bara 5.31 in på den första perioden kunde Scott Champagne sätta ledningsmålet. Dryga två minuter innan första pausvilan kom också 2-0 för Nybro efter mål av Jonny Ågren.

Carl Söderberg fick sedan chansen att reducera en bit in på den andra perioden på straffslag, och han gjorde inte de tillresta Malmösupportrarna besvikna när han överlistade Henrik Tojkander i hemmamålet. Malmö gjorde sedan både 2-2 och 3-2, ledningsmålet kom efter 14.32 i den andra perioden och åter igen var det Carl Söderberg som gjorde det.

Nybro vände sedan på matchen igen. 3-3 gjorde Patrick Hucko bara minuten efter Malmös ledningsmål, och strax innan pausvilan ordnade Bobby Williams ledningsmålet för Nybro. Men det skulle bli Malmö som fick sista ordet i den här matchen. Nichlas Hard ordnade kvitteringen en bit in på den tredje perioden, och efter straffar kunde Carl Söderberg slå in den avgörande straffen och säkra bonuspoängen för Malmö.