Svensk antidopning om kritiken: ”Lite förvånad”
Publicerad 2019-12-20
Roger Melin var rasande när en dopningskontroll dröjde och tisdagens hemresa från Örebro blev försenad.
Anledningen till förseningen låg dock inte på kontrollanterna.
– Den ena spelaren lämnade ett prov, och den andra spelaren kunde inte lämna ett prov, säger Tommy Forsgren på svensk antidopning.
Leksandstränaren Roger Melin var rasande i veckan efter att han och hans lags spelarbuss fått vänta på en dopningskontroll innan de kunde åka hem från en 2–4-förlust borta mot Örebro i tisdags.
Bland annat kallade Melin testerna för ostrukturerade och osynkade efter att hemresan dröjt på grund av att en Leksandsspelares kontroll dröjt, där Melin ifrågasatte varför hemmaspelarna fick genomföra sina kontroller innan bortaspelarna.
Tommy Forsgren, senior rådgivare på svensk antidopning, var av ren slump på plats i Örebro i egenskap av internrevisor för kontrollerna och förklarar anledningen till förseningen.
”Alldeles självklart”
– Bortalagets spelare var i kontrollstationen först. Båda gick in till dopningskontrollansvarige. Den ena spelaren lämnade ett prov, och den andra spelaren kunde inte lämna ett prov. Om en hemmaspelare då kan lämna sitt prov får den göra det, säger Forsgren och fortsätter:
– Rent teoretiskt. Om det är två hemmaspelare och två bortaspelare och alla ligger på samma nivå så klart man tar bortaspelarna först. Det är alldeles självklart.
En annan del av kritiken från Melin låg i att spelaren i fråga testats så sent som för två veckor sedan. Forsgren har förståelse för att det kan upplevas obekvämt för spelare och ledare när det sker med kort mellanrum.
– Man kan förstå den kritiken att det skulle vara någon sorts slumpmässig, okontrollerad verksamhet. Men så är det definitivt inte, säger Forsgren, som menar att slump, särskilda skäl och medveten oförutsägbarhet kan vara skäl till två kontroller för samma spelare under kort tid.
Pratar gärna med Leksand
Och även om han respekterar Melins uppfattning så är Tommy Forsgren förvånad över kritiken.
– Lite förvånad blev jag för det framfördes ingen kritik mot våra funktionärer vid kontrolltillfället. Det hade varit mycket bättre om man hade kunnat föra det samtalet då, säger Forsgren, som klargör att han gärna för en dialog med Leksand direkt i stället för via mediekanaler.
– Det är inte så att vi är en solitär enhet som seglar omkring i Idrottssverige. Alla är väldigt väl insatta i idrotten och våra kontrolläggare är specialiserade på just sina idrotter. Men om vi ska var lite självkritiska kanske vi inte är tillräckligt skickliga på att föra ut den här informationen.
Nöjd liga
Från SHL:s håll ser man inga problem med dopningskontrollerna och sättet de genomförs på.
– SHL:s ståndpunkt är glasklar. Det är absolut inga problem med dopningstesterna. Sedan kan det finnas åsikter om hantering i en speciell situation. I det här aktuella fallet, där man får sitta och vänta i bussen, kan jag förstå att det uppstår situation. Men jag bedömer inte det som ett så stort problem, säger Johan Hemlin, sportchef i SHL.