Publicerad 2013-01-10

Sjätte raka förlusten.

Det gör att Växjö är 14 poäng från slutspel.

Tabelltrean Linköping tog sin sjätte raka seger och vann på bortais med 3–1.

Linköping är elitseriens bästa bortalag. På 20 matcher har det blivit 13 segrar.

Den senaste kom under torsdagen, mot nian Växjö.

– Vi har väldigt bra tålamod på bortaplan. Vi gör ingen jättematch, men har kylan, sade lagets tränare Roger Melin.

– Och kul att det inte är bara är (Carl) Söderberg som gör mål, fortsatte han.

Ja, alla Linköpings mål den här kvällen kom från spelare i samma kedja – men inte Söderbergs.

I stället satte Lee Goren sitt första för klubben och Patrik Zackrisson sitt första för säsongen. Inledde målskyttet gjorde kedjekamraten Johannes Salmonsson, när han petade in 0–1 i powerplay.

– Salmonsson brukar vara bra efter jul, kommenterade Melin.

– "Zacke" ligger långt efter i egen form, men han är ändå med och bidrar.

Nya kedjor

Men det var hemmalaget Växjö som startade bäst.

Med fyra nykomponerade kedjor ägde smålänningarna den första perioden och sköt mycket – men inga mål. Detta trots bland annat två powerplay. En spelform som inte Växjö gjort mål i sedan den 9 december.

I stället tog Linköping ledningen efter paus – när Jonas Holös satt utvisad.

– Thomas Andersson (domaren) bjuder in dem med en fullständigt horribel utvisning, sade Sam Hallam, tränare i Växjö.

Mindre än minuten senare stod det 0–2 i Vida Arena. Detta efter att Patrik Zackrisson rundat Norrena. Framspelningen kom från Salmonsson.

Skulle tabellnian Växjö, som haft oerhört svårt att näta efter jul, resa sig?

Tomi Kallio satte omedelbart en reducering för Växjö.

Inget mål i powerplay

Men i tredje perioden utökade Linköping till 1–3. Växjö hade chansen att ta igen med 86 sekunders spel i fem mot tre – men blev mållösa.

– De är tajta och låter oss inte komma till bra lägen, konstaterade Hallam.

Växjö har därmed inte vunnit en match efter jul.

– Vi vet ju om det, men går inte runt och tänker på det, sade Växjös tränare, som dessutom tvingades spela utan centern Dennis Rasmussen i tredje perioden.

Då Frölunda samtidigt vann är Växjös avstånd till slutspel nu 14 poäng, med 17 omgångar kvar. Samtidigt har de fortsatt nio poäng ner till kvalseriestrecket.

Linköping har tre poäng upp till tvåan i serien, HV71.