Matchfakta 18/12

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-18

Tre svenskar och en ryss  Pavel Datsyuk jublar tillsammans med svensktrion Tomas Holmström (t.v.), Henrik Zetterberg och Andreas Lilja efter segern i natt.

Detroit-Washington 4-3 (1-2, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0)

Första perioden: 1-0 (03.57) Tomas Holmström 15 (Nicklas Lidström, Pavel Datsyuk), spel 5 mot 4, 1-1 (09.58) Alex Ovechkin 24 (Michael Nylander), spel 5 mot 4, 1-2 (19.34) Jeff Schultz 5 (Matt Bradley, Quintin Laing).

Andra perioden: 2-2 (10.26) Henrik Zetterberg 24 (Pavel Datsyuk, Nicklas Lidström), spel 5 mot 4.

Tredje perioden: 3-2 (15.17) Tomas Holmström 16 (Pavel Datsyuk, Henrik Zetterberg), 3-3 (18.26) Alexander Semin 3 (Tom Poti), spel 5 mot 4.

Straff: 4-3 Henrik Zetterberg.

Skott: 30-30 (11-12, 11-9, 6-8, 2-1)

Utvisningar, Detroit: 7x2 min. Washington: 4x2 min.

Publik: 19 483 (i Joe Louis Arena)

Målvakter: Detroit: Dominik Hasek 90,0%, istid 64.50 Washington: Olaf Kolzig 90,0%, istid 65.00

Nicklas Bäckström, f, Washington 0, 0, 2, 0, -1, 23.10

Matchen: Nio svenskar på isen. Mest av alla glänste - som väntat - duon Tomas Holmström och Henrik Zetterberg. Tillsammans med tredjelänken i den kedjan, Pavel Datsuyk, låg de bakom det mesta av Detroits anfallsspel.

Holmström, som var tillbaka efter att ha missat de två senaste matcherna, gjorde två mål och Zetterberg hade ett mål och en assist. Datsuyk assisterade till samtliga Red Wings-mål under ordinarie tid.

- Det är alltid kul att göra mål. Jag kände mig lite rostig, men jag försökte göra det enkelt för mig där ute, sa Tomas Holmström efter säsongens 15:e och 16:e fullträff.

Washington kvitterade med bara 1.34 kvar då Datsuyk blivit utvisad efter att ha flippat pucken över sargen. Alexander Semin lyckades fixa en poäng till huvudstadslaget.

Men i straffläggningen revanscherade sig Datsuyk och tillsammans med Zetterberg och Jiri Hudler gjorde alla i trion mål på Olaf Kolzig - på ett liknande sätt. Samtliga fintade skott, lade över pucken på backhand och i nät.

- Jag försökte göra det enklare och gick över till backhand, sa Pavel Datsyuk som missade en straff mot Florida i lördags.

Washingtons coach Bruce Boudreau var inte nöjd, trots den sena kvitteringen.

- Jag tycker verkligen vi var förtjänta av två poäng. Men det är därför de är nummer ett i ligan, de utnyttjar alla chanser de får, sa Boudreau.

Mikael Samuelsson skadade sig lindrigt när han tacklades fult av Donald Brashear i den andra perioden. Samuelsson fick en smäll på armbågen, gick av isen, men återvände i den tredje perioden.

Även en linjedomare skadades - på grund av två svenskar. Henrik Zetterberg tacklade Nicklas Bäckström efter en dryg minuts spel och linjedomaren Steve Barton hann inte undan utan fick Bäckström på sig. Barton skadade sig i ansiktet, men även han återkom efter en dryg periods vila.

Los Angeles-Colorado 2-4 (0-3, 0-0, 2-1)

Första perioden: 0-1 (02.37) Ryan Smyth 11 (Brett Clark, John-Michael Liles), spel 5 mot 4, 0-2 (03.39) Jaroslav Hlinka 5 (Brett Clark), 0-3 (14.12) Paul Stastny 15 (Milan Hejduk, John-Michael Liles).

Tredje perioden: 3-1 (00.36) Dustin Brown 15 (Rob Blake, Anze Kopitar), spel 5 mot 4, 3-2 (04.46) Michal Handzus 5 (Patrick O´Sullivan), spel 4 mot 5, 2-4 (18.53) Ben Guite 3 (-), spel 5 mot 6.

Skott: 21-40 (4-16, 10-15, 7-9)

Utvisningar, Los Angeles: 6x2 min. Colorado: 3x2 min.

Publik: 16 647 (i Staples Center)

Målvakter: Los Angeles: Jason LaBarbera 92,3%, istid 59.06 Colorado: Peter Budaj 90,5%, istid 59.56

Inga svenskar på isen.

Matchen: En blixtöppning av bortalaget Colorado. Redan efter 3.39 hade Avalanche skaffat sig en 2-0-ledning genom Ryan Smyth och Jaroslav Hlinka. En mardröm för LA-målvakten Jason LaBarbera som var tillbaka efter att ha missat åtta matcher på grund av en revbensskada.

När sedan Paul Statsny spädde på till 3-0 innan första periodvilan var matchen i praktiken avgjord - trodde de flesta. För Colorado dominerade stort i de två första perioderna: skotten 16-4 och 15-10 och ingenting talade för hemmalaget inför de sista perioden.

Men mot alla odds vaknade Kings och reducerade till både 1-3 och 2-3 genom mål i numerärt överläge respektive underläge. Sedan följde en handfull chanser till en kvittering och i slutminuterna lämnade LaBarbera Kings-kassen för ytterligare en utespelare. Då satte Ben Guite 4-2 i tom kasse - ett full rättvist resultat sett till hela matchen.