Matchfakta 16/4

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-16

– allt från nattens NHL

Boston – Montreal 0-1 (0-0, 0-1, 0-0)

Andra perioden: 0-1 (19:18) Patrice Brisebois 1 (Andrej Kostitsyn, Alexej Kovalev), spel fem mot fyra

Skott: 27-28 (9-12, 12-9, 6-7)

Utvisningar: Boston: 3x2 min. Montreal: 3x2 min.

Matchen:

Ett mål räckte för Montreal i den fjärde åttondelsfinalen mot Boston. Patrice Brisebois mål i slutet av andra perioden blev matchavgörande och nu är det klassiska Montreal-laget nära ett avancemang till andrarundan.

Carey Price, Montreals 20-åriga rookie-målvakt, höll nollan för första gången i slutspelet. Det var första gången sedan 1986 som en rookie-målvakt hållit nollan i slutspelet för Montreal. Då hette puckstopparen Patrick Roy.

Boston hade många heta chanser att göra mål, särskilt i slutskedet av matchen, men Price stod i vägen för allt.

– Han är en fantastisk målvakt, sa Bostons Glen Metropolit till AP.

– Han är i zonen och är riktigt stark mentalt, fyllde Montreals tränare Guy Carbonneau i.

Price räddade 27 skott och har totalt räddat 110 av 115 skott under matchserien.

– Jag kan inte ens skriva ner på papper hur bra insats våra killar gjorde i försvaret de sista tio minuterna, sa Price, som givetvis utsågs till matchens bäste spelare.

Nästa match, som kan bli seriens sista, spelas natten till fredag i Montreal.

Montreal leder med 3-1 i matcher.

Philadelphia – Washington 6-3 (3-1, 1-1, 2-1)

Första perioden: 1-0 (16:10) Daniel Briere 3 (Vaclav Prospal, Braydon Coburn), 1-1 (17:21) Eric Fehr 1 (Donald Brashear, Dave Steckel), 2-1 (18:26) Scott Hartnell 1 (Vaclav Prospal, Daniel Briere), 3-1 (18:43) Sami Kapanen 1 (Jim Dowd)

Andra perioden: 3-2 (07:28) Mike Green 3 (Alexander Semin, Alexander Ovetjkin), spel fem mot fyra, 4-2 (19:50) Daniel Briere 4 (Mike Richards, Vaclav Prospal), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 4-3 (15:26) Brooks Laich 1 (Shaone Morrisonn, Mike Green), 5-3 (17:01) Mike Richards 1 (straff), 6-3 (18:55) Mike Knuble 1 (Scottie Upshall), mål i tom bur

Skott: 33-19 (11-9, 15-5, 7-5)

Utvisningar: Philadelphia: 8x2 min, 1x5 min. Washington: 8x2 min, 1x5 min.

Publik: 19 822 (i Wachovia Center)

Målvakter:

Philadelphia: Martin Biron 84,2% (16 räddningar), istid 59:56

Washington: Cristobal Huet 84,4% (27 räddningar), istid 59:20

Nicklas Bäckström, f, Was, 0, 0, 1, 0, 0, 24:09

Matchen:

Daniel Briere hade inte en lyckad grundserie i sin första säsong med Philadelphia. Stundtals blev han till och med utbuad av den egna publiken, som hade höga förväntningar på en spelare med ett åttaårskontrakt värt över 300 miljoner kronor.

I slutspelet har Briere givit svar på tal. 30-åringen gjorde två mål i nattens tredje möte med Washington och har därmed gjort sex poäng totalt – bäst i NHL.

– Slutspelet är extra speciellt, det ska jag inte ljuga om, sa Briere och hyllade samtidigt hemmapubliken.

– Det var fantastiskt hur publiken var med redan från början och det spelade verkligen en stor roll, sa han.

Grundseriens bäste spelare – Washingtons Alexander Ovetjkin – har det tyngre i slutspelet. Ryssen har bara gjort ett mål i serien och har effektivt plockats bort av Philadelphias försvar.

– De tar bort yta för vår toppkedja. Varje gång någon av dem rör pucken blir de tacklade, sa Washingtons back Mike Green.

Philadelphias finländske back Kimmo Timonen fick lämna matchen i slutet av andra perioden efter att ha blivit cross checkad över sin högra arm.

Patrick Thoresen var tillbaka i spel, endast fyra dagar efter att han nästan blivit av med en pungkula i samband med att han täckte ett skott.

Philadelphia leder med 2-1 i matcher.

Dallas – Anaheim 2-4 (0-3, 0-1, 2-0)

Första perioden: 0-1 (06:39) Todd Marchant 1 (Travis Moen, Chris Pronger), 0-2 (10:09) Ryan Getzlaf 1 (-), 0-3 (14:31) Chris Pronger 1 (Todd Bertuzzi, Doug Weight), spel fem mot fyra

Andra perioden: 0-4 (05:34) Chris Pronger 2 (Teemu Selänne, Ryan Getzlaf), spel fem mot tre

Tredje perioden: 1-4 (05:43) Brenden Morrow 2 (Mike Modano, Mike Ribeiro), spel fem mot fyra, 2-4 (07:22) Brenden Morrow 3 (Mike Modano, Mike Ribeiro), spel fem mot fyra

Skott: 33-15 (10-6, 9-6, 14-3)

Utvisningar: Dallas: 6x2 min. Anaheim: 9x2 min.

Publik: 18 532 (i American Airlines Center)

Matchen:

Hittills är borta bäst i serien mellan Anaheim och Dallas. Dallas inledde med två bortasegrar och hade verkligen chansen att koppla ett järngrepp i natt på hemmaplan. Men de regerande mästarna Anaheim svarade med en förstaperiod i högsta klass.

Målvakten J-S Giguere var tidigt på tårna och stod för en del viktiga räddningar och Anaheim gjorde tre mål på de första femton minuterna. 2-0-målet kom efter att Ryan Getzlaf brutit en dålig rensning av Dallas svenske back Mattias Norström.

Det underläget klarade inte Dallas att resa sig från, trots att laget gjorde en formidabel tredje period och sånär kom i kapp.

– Vi gjorde en del ovanliga misstag, men det är inte tid att bli arg över det, utan vi ska rätta till det, sa Dallas tränare Dave Tippett.

Jättebacken Chris Pronger gjorde två mål för Anaheim och är den spelare som har gjort flest slutspelsmål av alla de senaste två åren.

– Det var trevligt att sätta dem, sa han och fortsatte med att prata om den förbättrade laginsatsen:

– Många killar klev fram och förbättrade sig. Vi identifierade misstagen från de första två matcherna och gjorde ett bra jobb med att rätta till dem, sa han.

Dallas leder med 2-1 i matcher.

Colorado– Minnesota 5-1 (3-0, 2-0, 0-1)

Första perioden: 1-0 (04:01) Andrew Brunette 2 (Ruslan Salei, Jordan Leopold), 2-0 (05:37) Wojtek Wolski 1 (Ian Laperriere), 3-0 (11:08) Tyler Arnason 1 (-)

Andra perioden: 4-0 (07:42) Ruslan Salei 1 (Tyler Arnason, Jordan Leopold), spel fem mot fyra, 5-0 (16:14) Milan Hejduk 2 (Ryan Smyth, Joe Sakic), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 5-1 (03:11) Mikko Koivu 4 (Keith Carney, Brian Rolston), spel fyra mot fem

Skott: 40-25 (18-7, 11-7, 11-11)

Utvisningar: Colorado: 9x2 min, 1x5 min, 2x10 min. Minnesota: 17x2 min, 1x5 min, 5x10 min.

Matchen:

De tre första matcherna mellan Colorado och Minnesota var rekordjämna och avgjordes först i sudden death. Men i natt var det bara ett lag på isen.

Colorado körde över Minnesota fullständigt inför en entusiastisk hemmapublik.

Redan efter en period stod det 3-0 och när Colorado sedan i andra ökade på till både 4-0 och 5-0 blev det för mycket för Wild-spelarna, som blev griniga. Slagsmålen och efterslängarna avlöste varandra matchen ut och totalt delade domarna ut 133 utvisningsminuter.

Då matchen redan var avgjord valde Colorados tränare att vila Peter Forsberg hela sista perioden.

Det står 2-2 i serien.

Calgary - San Jose 2-3 (1-0, 1-1, 0-2)

Första perioden: 1-0 (03:19) Jarome Iginla 2 (Daymond Langkow, Alex Tanguay)

Andra perioden: 1-1 (10:56) Ryane Clowe 4 (Patrick Marleau, Joe Thornton), spel fem mot fyra, 2-1 (18:29) Dion Phaneuf 3 (Jarome Iginla)

Tredje perioden: 2-2 (15:06) Jonathan Cheechoo 1 (Joe Pavelski, Devin Setoguchi), 2-3 (19:52) Joe Thornton 1 (Douglas Murray, Ryane Clowe)

Skott: 10-32 (2-6, 5-12, 3-14)

Utvisningar: Calgary: 4x2 min. San Jose:4x2 min.

Matchen:

I förra mötet var det Calgary som vände på matchen – i natt var det Sharks tur. Calgary ledde med 2-1 med fem minuter kvar av tredje perioden. Då sköt hittills osynlige Jonathan Cheechoo ett skott ur omöjlig vinkel som på något sätt letade sig in bakom Miikka Kiprusoff.

Med bara sekunder kvar av perioden, då publiken började ställa in sig på övertid, såg Sharks back Douglas Murray till att det blev en icing. Sedan sköt svensken ett skott som Joe Thornton styrde in. Matchklockan stod på 19:50 och målet blev avgörande.

Det var lagkaptenen Thorntons första mål i årets slutspel och det innebar att Sharks kvitterade matchserien till 2-2. Nästa match är på fredag morgon, svensk tid, i ”hajtanken” HP Pavilion.