Matchfakta 10/4

San Jose – Calgary 2-3 (1-2, 0-1, 1-0)

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Första perioden: 0-1 (02:47) Stephane Yelle 1 (Robyn Regehr), 0-2 (05:17) Dion Phaneuf 1 (Daymond Langkow, Jarome Iginla), spel fem mot fyra, 1-2 (06:06) Ryane Clowe 1 (Patrick Marleau, Joe Pavelski)

Andra perioden: 1-3 (16:21) Stephane Yelle 2 (Jarome Iginla)

Tredje perioden: 2-3 (19:03) Ryane Clowe 2 (Joe Thornton, Brian Campbell)

Skott: 39-26 (11-9, 14-8, 14-6)

Utvisningar: San Jose: 3x2 min. Calgary: 2x2 min.

Publik: 17 496 (i HP Pavilion)

Målvakter: San Jose: Jevgenij Nabokov 87,0% (20 räddningar), istid 58:49

Calgary: Miikka Kiprusoff 94,9 % (37 räddningar), istid 60:00

Svenskarna: Mål, assist, skott, utv min, +/-, istid

Douglas Murray, b, SJ, 0, 0, 1, 0, +2, 20:27

Kristian Huselius, f, Cal, 0, 0, 2, 0, 0, 13:59

Matchen: Calgarys finländske målvakt Miikka Kiprusoff verkar ha hittat storformen lagom till slutspelet. Han gjorde 37 räddningar när Calgary tidigt i morse, svensk tid, chockade favoriterna San Jose och vann den första matchen i Conference-kvartsfinalen.

San Jose var genomgående det bättre laget. I en match som var mycket fysisk spelade de stundtals ut Calgary, som dock började bäst och ledde med 2-0 efter lite drygt fem minuters spel.

När sedan Stephane Yelle gjorde 3-1 i slutet på andra perioden, hans andra mål för kvällen, blev uppförsbacken för brant för hemmalaget.

Ryan Clowe halverade Calgarys ledning i slutminuten, men San Jose lyckades inte kvittera, trots en massiv forcering i slutet.

Segern var Calgarys sjätte på sju slutspelsmatcher i ”Hajtanken” HP Pavilion och gav dem ledningen i matchserien med 1-0. Nästa drabbning är redan i natt, också den i San Jose.

Minnesota – Colorado 2-3 (0-0, 0-2, 2-0, 0-1)

Andra perioden: 0-1 (01:29) Kurt Sauer 1 (Joe Sakic, Wojtek Wolski), 0-2 (13:08) Ryan Smyth 1 (Jeff Finger, Andrew Brunette), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 1-2 (03:02) Mikko Koivu 1 (Brian Rolston), 2-2 (06:13) Todd Fedoruk 1 (Petteri Nummelin, Mikko Koivu), spel fem mot fyra

Övertid: 2-3 (11:11) Joe Sakic 1 (Ruslan Salej, Wojtek Wolski)

Skott: 30-22 (11-2, 9-5, 8-12, 2-3)

Utvisningar: Minnesota: 2x2 min. Colorado: 6x2 min.

Publik: 19 352 (i Xcel Energy Center)

Målvakter: Minnesota: Niklas Bäckström 86,3% (19 räddningar), istid 71:04

Colorado: Jose Theodore 93,3% (28 räddningar), istid 71:11

Kim Johnson, b, Min, 0, 0, 3, 0, 0, 32:58

Peter Forsberg, f, Col, 0, 0, 1, 2, -1, 21:29

Matchen: Joe Sakic vet när man ska kliva fram. För åttonde gången i karriären gjorde superveteranen ett övertidsmål i slutspelet, det är han bäst med i NHL:s historia.

Den 38-årige kaptenen styrde in ett skott från Ruslan Salei drygt elva minuter in i första övertidsperioden och gav sitt Colorado ledningen med 1-0 i matcher.

Colorado ledde med 2-0 inför tredje perioden, mycket tack vare inspirerat spel av målvakten Jose Theodore, som räddade 20 skott under de första två perioderna. Genom mål av Mikko Koivu och Todd Fedoruk kom dock hemmalaget Minnesota tillbaka.

Colorado hade tre jättelägen att avgöra matchen redan under ordinarie speltid. Ett mål underkändes för spark, Milan Hejduk sköt i stolpen och Ryan Smyth bommade en straff. Med det i åtanke var segern rättvis.

Minnesotas Mark Parrish fick lämna matchen tidigt efter en otäck situation då han flög in i sargen med huvudet före. Parrish låg kvar i några minuter innan han fick hjälpas ut i omklädningsrummet. Han befarades ha fått en hjärnskakning.

Kim Johnsson fick mest speltid av alla utespelare. Minnesota-backen spelade i hela 32:58 – nästan halva matchen.

New Jersey – NY Rangers 1-4 (0-0, 1-1, 0-3)

Andra perioden: 0-1 (01:45) Brendan Shanahan 1 (Scott Gomez, Sean Avery), 1-1 (14:14) Paul Martin 1 (Patrik Elias, Zach Parise), spel fem mot fyra

Tredje perioden: 1-2 (07:23) Ryan Callahan 1 (Scott Gomez, Daniel Girardi), spel fyra mot fem, 1-3 (17:07) Sean Avery 1 (Scott Gomez, Fredrik Sjöström), 1-4 (19:55) Nigel Dawes 1 (Brendan Shanahan, Fedor Tyutin), mål i tom bur

Skott: 27-28 (8-8, 7-13, 12-7)

Utvisningar: New Jersey: 3x2 min. Rangers: 4x2 min.

Fredrik Sjöström, f, NYR, 0, 1, 0, 0, +1, 5:39

Matchen: Scott Gomez sänkte sina gamla lagkamrater i Devils. Stjärncentern gjorde tre assist när Rangers vann den första matchen i Conference-kvartsfinalen med 4-1.

– Det här är slutspelet, det spelar ingen roll vem man möter. Det var inga extra känslor, sa Gomez till AP.

Martin Brodeur spelade sin 154:e raka slutspelsmatch, men gjorde en tabbe som kostade hemmalaget segern. Ryan Callahan överraskade målvakten när han rundade buren och stötte in pucken, som låg fri vid Brodeurs benskydd.

– Jag tittade bara på Gomez och visste inte att Callahan var in närheten. Man måste blockera pucken i det läget, men jag spelar inte så utan vill hålla pucken i rörelse, förklarade Brodeur, och erkände att det var ett misstag från hans sida.

Målet betydde 2-1 till Rangers och blev matchavgörande.

Till skillnad från Brodeur gjorde Rangers målvakt Henrik Lundqvist en mycket bra match. Han gjorde 26 räddningar, inklusive två omöjliga parader när Patrik Elias och Jamie Langenbrunner hade öppna lägen.

Rangers, som vann sju av åtta matcher mot New Jersey under grundserien, har i och med bortasegern gjort Devils hemmafördel i serien om intet.

Pittsburgh – Ottawa 4-0 (2-0, 0-0, 2-0)

Första perioden: 1-0 (01:08) Gary Roberts 1 (Georges Laraque, Max Talbot), 2-0 (12:28) Petr Sykora 1 (Jevgenij Malkin)

Tredje perioden: 3-0 (13:58) Jevgenij Malkin 1 (Ryan Whitney, Ryan Malone), 4-0 (18:25) Gary Roberts 2 (Jevgenij Malkin, Marian Hossa)

Skott: 35-26 (10-8, 15-10, 10-8)

Utvisningar: Pittsburgh: 14x2 min, 1x5 min, 1x10 min. Ottawa: 12x2 min, 1x5 min.

Publik: 17 132 (i Mellon Arena)

Målvakter: Pittsburgh: Marc-Andre Fleury 100% (26 räddningar), istid 60:00

Ottawa: Martin Gerber 88,6% (31 räddningar), istid 59:55

Inga svenskar på isen.

Matchen: I förra årets slutspelsserie mellan Ottawa och Pittsburgh var det Ottawa som började bäst. De vann då första matchen med 6-3 och sedermera också serien med 4-1 i matcher. Men i natt var rollerna ombytta – Pittsburgh vann med 4-0.

– Ifjol var vi som i chock efter den första matchen, men den känslan är inte kvar i vårt omklädningsrum, sa Gary Roberts.

– Vi är ett mer moget lag nu. Vi är annorlunda, mycket mer förbättrade och jag tycker att vi visade det i kväll, sa Penguins lagkapten Sidney Crosby.

Roberts, snart 42, gjorde två mål i matchen och har därmed gjort 14 av sina 32 slutspelsmål mot just Ottawa.

Marc-Andre Fleury höll nollan för första gången i slutspelet. Han räddade samtliga 26 Ottawa-skott.

– De senaste femton matcherna har han varit NHL:s bästa målvakt, så jag är inte överraskad, Penguins tränare Michel Therrien om sin unge målvakt.

Trots sju numerära överlägen, inklusive ett par fem-mot-tre, lyckades inte Ottawa göra mål.

– Sånt tar död på en, sa en uppgiven Jason Spezza, som säkert saknade sin kedjekamrat Daniel Alfredsson.

– Vi söker hårt för att hitta en målskytt just nu, sa Ottawas tränare Bryan Murray.

Förutom Alfredsson, lagets näst bäste målskytt under grundserien, spelade Ottawa även utan Chris Kelly och Mike Fisher.

Match två spelas i Pittsburgh natten mot lördag.